Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 12. 2017)

13. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes převlékneme Linux za Windows, podíváme se na otevřený auditovací software z dílny Microsoftu, řekneme si o textovém rozhraní pro práci s databázemi a vyzkoušíme si platformu pro webhosting.

XPQ4

Instalační skript, který promění váš Linux na Windows. Jedná se o stejné téma vzhledu, jaké má Q4OS, ale dokáže běžet na jakékoli linuxové distribuci s KDE Plasma. Podle názvu by se mohlo zdát, že se jedná jen o vzhled Windows XP, nicméně na výběr je od Windows 2000 nahoru. Na výběr jsou dva instalátory, jeden svobodný a druhý úplný. Ten svobodný pouze změní témata vzhledu bez proprietárních součástí. Ten plný pak do vašeho systému dodá i microsoftí ikony a fonty.

xpq4.sourceforge.net, 1.11

sonarwhal

U Microsoftu ještě chvíli zůstaneme, jeho software se na Rootu objeví jen zřídkakdy, hlavně proto, že Microsoft jen zřídkakdy vydává otevřený software. Výjimkou je auditovací nástroj pro webmastery sonarwhal, za níž stojí vývojáři prohlížeče Edge. Stačí zadat testovanou stránku a aplikace vyhledá všechny problémy s bezpečností, přístupností nebo interoperabilitou. K dispozici je jak ve formě webové služby, tak ke stažení na GitHubu.

sonarwhal.com 0.16.0

mycli

Textové rozhraní pro práci s databázemi MySQL, MariaDB, a Percona s automatickým doplňováním příkazů a zvýrazněním syntaxí. V současné době je to jediné databázové rozhraní pro příkazovou řádku, které tyto funkce podporuje. Nástroj je napsaný v Pythonu, vyvíjený pod BSD licencí a podporuje SSL připojení k MySQL serveru.

www.mycli.net, 1.14.0

Modoboa

Platforma pro mailhosting a správu emailových účtů. Ovládá se přes jednoduché webové rozhraní, které poskytuje užitečné nástroje jako administrační panel nebo webmail. Dobře se integruje se známými programy jako jsou Postfix nebo Dovecot. Jako ústřední bod komunikace mezi jejími jednotlivými komponentami je použita SQL databáze (MySQL, PostgreSQL nebo SQLite). Je napsaná v Pythonu a používá frameworky Django, jQuery a Bootstrap.

root_podpora

modoboa.org, 1.9.0

Blbinka

Kdybyste náhodou nevěděli, jaká síla pohání vesmír, tak vězte, že je to Debian Linux.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.