Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 5. 2009)

13. 5. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si stáhneme komiksy, vyhrajeme si s generováním náhodných čísel, představíme si užitečný nástroj pro síťové hackery a odstraníme duplicitní soubory ze systému. Nakonec mám pro vás multiplatformní poznámkovací systém samozřejmě také blbinku.

ComicMan

V diskusi k nedávné Softwarové Sklizni se objevily odkazy na velice zajímavé komiksy. Pokud jste na tom s stejně špatně s časem jako já nebo jenom hledáte nástroj, který by vám usnadnil stahování nových komiksů, podívejte se na ComicMan. ComicMan obrázky stáhne a zapamatuje si k nim i titulek. Díky tomu nestahuje jeden komiks vícekrát. Konfiguruje se pomocí INF souborů nebo skrz jednoduché GUI klikátko. V ideálním případě také můžete stáhnout již existující INF definiční soubory. Dodám jen, že napsaný je v Perlu. Grafické rozhraní v Perl-Tk.

comicman

www.slackages­.com/comicman/, 0.1.0, Perl License

Hasard

Hasard je generátor pseudo náhodných čísel. Podporuje hned několik algoritmů (enginů): Park-Miller, Mersenne Twister, Linux Device (/dev/urandom nebo /dev/random) a další. Díky jednoduchému API lze knihovnu snadno využít ve vlastních aplikacích, dokonce existují i bindingy pro Python. I kdyby vás Hasard samotný nezaujal, na webu najdete pár zajímavých informací a odkazů. Například graficky znázorněné rozložení náhodnosti, odkazy na další hardwarové i softwarové generátory náhodných čísel či odkazy na web, kde si můžete stáhnout řadu opravdu náhodných čísel.

haypo.hachoir­.org/trac/wiki/ha­sard, 0.8.0, BSD Revised

Scapy

Scapy je komplexní nástroj pro interaktivní manipulaci s síťovým provozem resp. pakety. Zvládá pakety číst, dekódovat, ale také vytvářet. Podporuje široké množství protokolů, umí pracovat s 802.11 pakety, VLANy, wifi šifrováním a mnohem více. Dle slov autora dokáže Scapy nahradit nástroje jako hping, 85 % funkcí nmapu, arpsnort, arp-sk, arping, tcpdump, tethereal a pOf. Od těchto nástrojů se liší hlavně možnosti jednoduše samotný program rozšířit, či stavět aplikace s pomocí Scapy. Na domovských stránkách projektu najdete nejenom dokumentaci, ale také slidy z různých konferencí a návody, jak tyto vlastní nástroje postavit. Jen dodám, že napsaný je v Pythonu. Ke spuštění Scapy verze 2.0 a novější je vyžadován minimálně Python 2.5. Scapy je multiplatformní, spustíte ho tedy nejen na UNIXech, ale i na MS Windows.

http://www.sec­dev.org/projec­ts/scapy/, 2.0.1, GPLv2

FindRepe

FindRepe je Javová jednoúčelovka, které odstraní z souborového systému duplikáty, tedy shodné soubory. K porovnání nepoužívá název souboru, ale MD5 a SHA-1 hashe. Šikovnou vlastností je možnost ignorovat adresáře či automaticky ignorovat CVS a SVN soubory. Stejně jako u většiny nástrojů psaných v Javě i FindRepe spustíte na každé platformě kde spustíte Javu 6.

www.softenido­.com/search/la­bel/findrepe, 0.5.0, GPLv3

Pin 'em up

Pokud jste příznivcem lepících papírků s poznámkami, přijde vám určitě vhod pin 'em up. Výhodou oproti ostatním poznámkovacím prográmkům je možnost exportu do textového souboru, třídění pomocí kategorií a upload na server přes FTP či WebDAV. Jednoduše tak můžete sdílet poznámky mezi různými počítači a dokonce různými operačními systémy. Pin 'em up je totiž napsaný v Javě, spustíte jej prakticky v každém OS.

Pin em up

pinemup.source­forge.net, 0.5, GPLv3

UX DAy - tip 2

Blbinka

Pro začátek vysvětlení, co je to trolling a pro koho je zajímavý.

Pokud čtete Root.cz pravidelně, určitě vám neuniklo, že Debian přejde na eglibc. Důvodů je hned několik. Možná mezi ně patří i bug 4980. I u ostatních bugů jsou velice zajímavé komentáře, například bug 4403 či bug 5070.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.