Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 7. 2016)

13. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Jsou tu prázdniny, takže je idální čas pro editor otevřených map, v případě špatného počasí se můžeme učit Javu nebo vyzkoušet nástroj pro spolupráci na zdrojovém kódu.

iD

V Javě napsaný online editor geodat z OpenStreetMap je tu s námi už od roku 2013 a dočkal se již i několika forků. Je jednoduchý a intuitivní a na stránkách OSM je na něj odkazováno jako na primární editor (ze všech OSM editorů má nejvíce uživatelů). Umožňuje vkládání map i fotek, dokáže běžet přímo z webového prohlížeče a na rozdíl od svých konkurentů k tomu nepotřebuje Flash.

ideditor.com, 1.9.6

Java Training Wheels

GNU JTW poskytuje možnost postupně se naučit programování v Javě. V podstatě se jedná o nový programovací jazyk, který je stejně silný jako Java, ale má mnohem jednoduší syntax podobně jako Delphi, Pascal nebo BASIC a umožňuje tak naučit se jednodušeji samotnou Javu.

davin.50webs.com, 1.1

Jenkins

Nástroj pro průběžnou integraci zdrojových kódů pro vývoj softwaru napsaný v Javě. Podporuje verzovací nástroje jako AccuRev, CVS, Subversion, Git, Mercurial, Perforce, Clearcase a RTC. Umí spustit projekty založené na Apache Ant a Apache Maven stejně tak jako shellové skripty a dávkové soubory pro Windows. Projekt je vydáván pod licencí MIT.

jenkins.io, 2.13

GAP

GAP (Groups, Algorithms and Programming) je software pod licencí GNU GPL pro výpočty diskrétní algebry původem z Německa. Poskytuje programovací jazyk, knihovny tisíce funkcí, které provádí algebraické algoritmy napsané v jazyce GAP, stejně jako knihovny o velké objemu dat s algebraickými objekty. GAP je používán ve výzkumu a výuky pro studium grup a jejich reprezentace, okruhů, vektorových prostorů, algeber, kombinatorických struktur, a dalšího.

root_podpora

www.gap-system.org, 4.8.4

Blbinka

Je tu doba dovolených a cestování s sebou přináší různá rizika. Třeba i to, že budete na letišti zatčeni kvůli nevhodnému pouzdru na iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.