Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (13. 8. 2003)

13. 8. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme zajímavé prostředí pro rychlý vývoj aplikací, linuxovou distribuci určenou pro routery bezdrátových sítí, utilitku umožňující sledovat stav inkoustových zásobníků bublinkové tiskárny a mnoho dalšího.

Obsah

Potrace je program, který dokáže převést černobílý bitmapový obrázek do vektorové podoby. Jistou zvláštností je, že na něm autor pracoval dva roky, než se jej odvážil poskytnout veřejnosti. Ukázky výstupu z Potrace, které autor vystavil na své stránce, snad svědčí o tom, že ty dva roky to netrvalo proto, že by byl tak špatným programátorem :) Na druhou stranu je třeba říci, že stejně ohromující kvality se mě osobně při pokusech dosáhnout nepodařilo a o konkrétním nastavení pro ten který příklad se jaksi taktně mlčí. Zajímavým studijním materiálem může být také PDF dokument o šestnácti stránkách, který podrobně rozebírá algoritmus v Potrace použitý.

Jednoduchý, ale velmi praktický je jaderný modul Ink_Level. Nedělá v podstatě nic jiného, než že zpřístupní informaci o stavu inkoustu v zásobnících bublinkové tiskárny přes virtuální souborový systém /proc. Ink_Level těží z faktu, že zařízení odpovídající standardu IEEE 1284 mohou být dotazována na identifikátor, který nezřídka obsahuje onu kýženou informaci. V současné době umí modul spolupracovat pouze s tiskárnami připojenými přes paralelní port, ale v budoucnu by se snad mohla přidat i podpora USB modelů. Dalším háčkem je, že informace o stavu inkoustu zřejmě není standardizovaná a je třeba každý konkrétní typ tiskárny ošetřit individuálně. Současná prvotní verze přímo podporuje pouze HP Deskjet 5550, ale pokud modul použijete s jinou tiskárnou, získáte její identifikaci, kterou můžete zaslat autorovi (nebo samozřejmě přímo upravit Ink_Level, cítíte-li se na to).

Nezřídka jsou k slyšení nářky, že v Linuxu a dalších un*xech chybí jednoduchý nástroj na vývoj aplikací s grafickým uživatelským rozhraním, jako je třeba Visual Basic ve Windows. Nejsem si osobně jist, jestli je zrovna tohle to nejdůležitější, nicméně fakt je, že přinejmenším jeden velmi slibný projekt z tohoto soudku tu již hodně přes rok existuje. A protože se zdá, že se má velmi dobře k světu, mohou skeptici možná výše nastíněný „nedostatek“ pomalu škrtnout ze svých seznamů. Gambas, jak se projekt nazývá, je grafické vývojové prostředí na bázi jazyku Basic inspirované do jisté míry právě Visual Basicem. Pokud vám vstávají vlasy hrůzou na hlavě, tak si je zase klidně přičísněte. Autor Gambasu si dal dost práce s tím, aby neopakoval nedostatky VB, a naopak zahrnul zajímavé prvky z jiných jazyků. Použitá varianta Basicu je samozřejmě objektově orientovaná. Projekt sestává z jednotlivých souborů s třídami ve stylu Javy, s níž sdílí i některé další podobné principy, jako je kompilace do bajtového kódu nebo linkování za běhu. Rozšiřitelnost jazyka je zajištěna pomocí architektury umožňující integraci komponent reprezentovaných nativními knihovnami. Důležitou součástí je samozřejmě grafické prostředí realizované zde pomocí Qt, ovšem pozor: také jako komponenta. To znamená, že není problém zajistit totožnou funkčnost například nad GTK nebo i jiným grafickým toolkitem, což je ostatně v plánu. V tomto ohledu se jedná se spíše o příslib do vzdálenější budoucnosti, ale za Gambas samozřejmě mluví i reálné výsledky. Tím nejvýmluvnějším je nejspíš to, že celé vývojové prostředí bylo napsáno právě v Gambasu (neboli hroznýš požírající svůj vlastní ocas :)

Linuxová minidistribuce LEAF (Linux Embedded Appliance Firewall), nástupce populárního projektu LRP (Linux Router Project), existuje v současné době hned v několika modifikacích orientovaných na různé konkrétní účely. Varianta nazvaná WISP-Dist je určena pro nasazení na bezdrátových routerech a nebo access pointech. Je samozřejmě postavena na jádře 2.4 a její obraz se vejde do 8 MB (ideálním médiem je pro ni tedy například flash disk), z nichž 1,2 MB je volných pro případné další balíčky. Mezi zajímavé vlastnosti patří například možnost dálkového upgradu, monitoring přes SNMP, dynamické routování (OSPF, RIPv2), Layer 3 bridging, překlad adres (NAT), shaping atd. V softwarové výbavě nechybí PPPoE klient, síťové diagnostické nástroje nebo třeba SSH pro vzdálenou správu.

Vývojové prostředí Eclipse zřejmě mnoha vývojářům káplo do noty a všemožné rozšiřující moduly se pro něj rodí jako houby po dešti. Napříkladprc-eclipse: Eclipse for Palm OS rozšiřuje možnosti Eclipse o podporu vývoje aplikací pro PalmOS zařízení. Modul, který obaluje klasické prc-tools, přináší dvě hlavní výhody – grafický debugger a integrovanou prohledávatelnou dokumentaci k PalmOS API v pohodlném prostředí Eclipse. Bez zajímavostí pro uživatele PDA s PalmOSem není ani fakt, že autor tohoto modulu pracuje v současné době na tabulkovém kalkulátoru Red Feline Spreadsheet, který by v budoucnu měl být schopen synchronizace s OpenOffice.org a Gnumericem.

root_podpora

Kuriozitka týdne

Dnešní kuriozitce se tohoto označení nedostalo rozhodně proto, že by snad šlo o nějaký potrhlý nápad nebo zábavný software. Ba právě naopak, jedná se o poměrně rozsáhlý a propracovaný projekt, který ovšem asi málokdo z nás využije. Animal Shelter Manager je totiž komplexní specializovaný systém určený primárně pro správu zvířecích útulků a použitelný i pro účely veterinárních zařízení. A umí toho opravdu požehnaně. Základem je kompletní agenda obyvatel útulku se správou informací o zdravotní péči (např. termíny očkování či veterinárních zákroků), dietách a pojištění, s evidencí „adopcí“ zvířat a automatizovaným systémem generování dokumentů k vytištění. Dále zde nechybí sdílený plánovač, evidence vlastníků se záznamy o jejich způsobilosti a možností sledování pohybu zvířat mezi majiteli, evidence ztracených a nalezených zvířat a propracovaný systém pro generování reportů a výkazů. Velmi zajímavá je také možnost generování webových prezentací s nabídkou zvířat k adopci s automatickým vytvořením vyhledávacího enginu, a to i neinteraktivně z příkazové řádku, což se hodí pro periodické obnovování obsahu. Animal Shelter Manager je samozřejmě multiuživatelský systém obsahující pokročilý systém oprávnění a audit činnosti jednotlivých uživatelů. Jedná se zkrátka o až nezvykle propracovaný program, který by mohl být vítaným pomocníkem i v některých tuzemských útulcích.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku