Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 8. 2002)

14. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme Cinelerru 1.0, zajímavý zvukový editor, klon hry Command & Conquer a mnoho dalšího.

Pondělí 12. 8.
PC4P (PDF Class for PHP) je soubor tříd pro PHP, které usnadňují generování PDF dokumentů na požádání. Vzhledem k podpoře všemožných textových manipulací, tabulek, obrázků (i v pozadí), zalamování řádků i stránek, záložek a dalších funkcích se jeví být jako celkem vhodným nástrojem například pro generování korespondence, různých reportů, přehledů, ceníků a podobně.
Starší verze Flash pluginu pro webové prohlížeče obsahovaly bezpečnostní chybu, kterou opravuje nová verze 5.0r50.
Vyšla nová verze superserveru xinetd, která odstraňuje problém s neuvolňováním file descriptorů.
Poměrně překvapivě – o měsíc dříve než se čekalo – se na serveru Heroinewarrior.com objevila Cinelerra 1.0. Připomínám, že jde o kompletní prostředí pro zpracování audia i videa pod Linuxem, které nahrazuje starší a velmi populární projekt Broadcast 2000. Do ostré verze se dostala například podpora Ogg Vorbisu, filtr odstraňující šum na bázi rychlé Fourierovy transformace, vylepšený titulkovač a další funkce a vlastnosti. (thx to Jiří Hubka).

Neděle 11. 8.
Projekt Spackle rozšiřuje možnosti CVS o některé velmi zajímavé funkce. Hlavní funkcí je zřejmě implementace komplexnějšího systému přístupových práv, ale neméně praktickou je také funkce automatického rozesílání patchů po commitu. Šikovné je rovněž to, že obsah emailu s patchem je vždy uložen do repozitáře, takže lze kdykoliv získat srozumitelný přehled změn.
Warewulf je zajímavý projekt, i když také spíše z kategorie těch, které asi nepoužije každý. Jde vlastně o nástroj pro vytváření bootovatelných CD, která jsou připravena pro funkci uzlu v Beowulf clusteru. Hlavní výhodu bych spatřoval ve faktu, že zdrojem pro obraz CD může být libovolná distribuce, a také to, že s pomocí takto vytvořeného CD dokážete během chvilky vytvořit nový uzel třeba z kancelářského počítače, aniž byste museli zapsat byť jen jeden jediný bajt na jeho disky. To je skvělé v případech, kdy je třeba posílit výkon clusteru všemi dostupnými prostředky (a také to usnadňuje testování :).

Sobota 10. 8.
Fakt, že mnoha lidem (samozřejmě rekrutovaným asi hlavně ze systémových administrátorů) vyhovují spíše jednodušší specializované programy, než velcí mološi snažící se dělat vše, potvrzuje také vznik mnoha jednodušších alternativ k programům, jako je třeba sendmail nebo Bind. Takovou alternativou je i DNS server nazvaný MyDNS, který používá jako úložiště záznamu MySQL databázi. Oproti Bindu v něm nenajdete žádné knihovny pro převod jmen a adres, není rekurzivní a neobsahuje keš. Na druhou stranu má jiné přednosti: je malý a rychlý, záznamy se spravují velmi snadno (rozhraní k MySQL existují hromady) a hlavně se všechny změny projevují okamžitě.
Pam_mount je velmi zajímavý PAM modul, který umožňuje připojovat vzdálené disky přes SMB (Samba, Windows) či NCP (Netware) a nebo šifrované loopback zařízení ihned po přihlášení uživatele. Pro autentizaci se použije stejné heslo, jako pro přihlášení do systému. Zajímavé je to mimo jiné také proto, že zmíněným způsobem může být připojen celý domovský adresář uživatele, takže není například problém umístit home pro každého uživatele do zvláštního šifrovaného souboru.

Pátek 9. 8.
Myslím, že se zatím žádný program pro editaci zvuku pod Linuxem nestal vyloženým favoritem, který by měl výrazně více uživatelů, než ostatní podobné projekty. Snad i proto vznikají stále nové zvukové editory, jako je například ReZound. Jestli se právě on stane „GIMPem světa zvuku“, to těžko posuzovat, ale nabídka jeho funkcí není úplně špatná. Kromě obligátních editačních funkcí, jako je kopírování či vkládání (které ale stojí za zmínku, protože umožňuje obyčejné vložení, přepsání nebo zmixování zdroje a cíle, což není úplně běžné), podporuje také některé zajímavější, jako například automatické „vyhlazení“ hran efektů aplikovaných na výřez, podpora práce s formáty Ogg Vorbis a MP3, nástroje pro mastering zvuku (komprese dynamického rozsahu apod.) a samozřejmě nechybí ani různé efekty pro opakování, cyklení, ovládání hlasitosti, ozvěny a podobně.
MP3 přehrávač xmms-kde určený pro běh v panelu KDE je zajímavý tím, že jednak dokáže přehrávat MP3 soubory přímo, a jednak může fungovat jako rozhraní pro XMMS nebo Noatun. Na panelu nechybí základní ovládací prvky ani informace o přehrávané skladbě.

root_podpora

Čtvrtek 8. 8.
Pro příznivce počítačových her, u kterých je potřeba trochu přemýšlet a taktizovat, magie a kouzel, je určena hra wxSpellcast. Pokud je vám název povědomý, nemýlíte se – jde opravdu o modernější předělávku starší úspěšné hry od Andrewa Plotkina zvané prostě Spellcast. Pokud očekáváte bombastickou grafiku, propracovaný příběh nebo prostorové zvukové efekty, asi budete zklamání – o tom totiž vůbec (wx)Spellcast vůbec není. Podstatou hry je souboj dvou nebo více mágů, kteří bojují pomocí kouzel. Ta jsou sesílána jednoduššími či složitějšími gesty jedné nebo obou rukou a je jenom na hráči, jestli zvládne dobře předvídat soupeřův tah a takticky zvolit kouzlo, které dokáže dokončit včas. WxSpellcast obsahuje mimo modernějšího rozhraní také síťovou hru.
Příznivce realtimových strategií jistě potěší projekt FreeCNC, který si klade za cíl vytvořit klon hry Command & Conquer. FreeCNC je engine postavený na knihovně SDL (díky čemuž funguje ve Windows, Linuxu, BeOSu či MacOS X), který ovšem vyžaduje originální data z C&C. Nesleduji sice vývoj herního trhu, ale řekl bych, že po nějakých pěti letech od vydání by se možná mohla tato hra dát koupit poměrně levně a nejden uživatel Linuxu by si tak mohl užít za (relativně) málo peněz (relativně) hodně muziky.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku