Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (14. 9. 2016)

14. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme správce balíčků, permanentně odstraníme soubory, vytvoříme Ubuntu nebo Debian Live ISO a nakonec se podíváme na cache pro gcc kompilátor. Blbinka chybět nebude.

tkPacman

Grafické uživatelské rozhraní pro nástroj pacman, který slouží jako správce balíčků pro distribuci Arch Linux. Projekt byl postaven za pomoci Tcl/Tk a je podporován na všech desktopových prostředích. Umožňuje procházet balíčky v repozitářích, procházet nainstalované balíčky, filtrovat podle různých parametrů, provádět úplný systémový upgrade, instalovat balíček z lokálního souboru, zobrazit log soubor pacmana nebo pročistit jeho cache.

sourceforge.net/projects/tkpacman/, 1.7.0

ReMove to Waste

Utilita pro recyklaci souborů v koši. Kromě této základní funkce nabízí sadu příkazů k přesouvání souborů do koše, obnovování souborů, jejich vypisování v prostředí příkazové řádky nebo permanentní odstranění souborů, které byly do koše přesunuty nedávno.

github.com/andy5995/rmw/wiki, 2016.09.04.01a

debroot

Aplikace pro vytváření, buildování, aktualizování nebo rebuildování Ubuntu a Debian Live ISO souborů s nebo bez UEFI. Umí vytvořit systém, spustit shell v souborovém systému chroot, vytvořit živé ISO z chroot souborového systému. Dále nabízí nástroje pro aktualizaci a rebuildování existujícího systému a jeho derivátů. V neposlední řadě generuje skript se všemi příkazy, které byly vykonány.

github.com/rbern/debroot/, 0.10

ccache

ccache je cache pro gcc kompilátor, neustále vyvíjená už více než 10 let. Umožňuje výrazně zrychlit rekompilaci díky cachování předchozích kompilací. Součástí je automatická správa velikosti cache a cachování kompilací generujících varování. Nevýhodou je ukládání kompilací pouze samostatných souborů s C, C++, Objective-C a Objective-C++ zdrojovými kódy.

root_podpora

ccache.samba.org/, 3.3.1

Blbinka

Majitel amerického Nicer Studia asi nepatří mezi příznivce nového iPhonu, a proto si z nového modelu (tedy spíše staršího) tak trochu vystřelil. Láká Američany na snadný upgrade z 6S na sedmičku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku