Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 11. 2017)

15. 11. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na netradičního emailového klienta, vyzkoušíme rozhraní pro správu databází, proměníme příkazovou řádku na webovou aplikaci a upravíme si PDF soubory.

Manitou-Mail

Emailový klient, který používá PostgreSQL databázi jako jádro, Perl démona pro odesílání, přijímání a indexování emailů a rozhraní napsané v C++ a Qt. Na rozdíl od POP3 nebo IMAP klientů se jedná spíš o vyhrazenou databázovou aplikaci, čemuž odpovídá i jeho uživatelské rozhraní. Díky této koncepci je Manitou-Mail rychlejší a robustnější než ostatní klienti. Zároveň taky nepotřebuje žádné lokální úložiště nebo cache.

www.manitou-mail.org, 1.7.0

FastoNoSQL

Grafické uživatelské rozhraní pro NoSQL databáze. Konkrétně se jedná o Redis, Memcached, SSDB, LevelDB, RocksDB, UnQLite, LMDB, UpscaleDB a ForestDB. Ke všem databázím se můžete připojit a pracovat s nimi, jak budete chtít. Program podporuje zvýraznění syntaxí, automatické doplňování, změnu stylu zobrazení, možnost pracovat s více okny a další. Přihlásit se můžete buď pomocí hesla nebo soukromého klíče a připojení je zabezpečeno pomocí SSH protokolu.

www.fastonosql.com, 1.10.0

GoTTY

Nástroj napsaný v jazyce Go, který dokáže proměnit vaši příkazovou řádku ve webovou aplikaci. Využívá emulátor terminálu z Chrome OS (hterm) ke spuštění JavaScriptového terminálu ve webovém prohlížeči. Standardně spouští webový server na portu 8080. Stačí otevřít URL v prohlížeči a můžete sledovat běh programu, stejně jako by byl v příkazové řádce.

github.com/yudai/gotty, 1.0.1

QPDF

Program obsluhovaný z příkazového řádku, který provádí strukturální změny PDF souborů při zachování jejich obsahu. QPDF totiž měnit nebo vytvářet obsah souboru neumí. Dokumenty vytvořené v jiné aplikaci zato zvládne rozdělit, sloučit, zamknout heslem a spoustu dalších úprav. Až do verze 7 byl program vydáván pod Artistic License 2.0, od nejnovější verze je k dispozici pod Apache License 2.0.

root_podpora

sourceforge.net/projects/qpdf, 7.0.0

Blbinka

Topit se dá uhlím, dřevem plynem, naftou, pneumatikami, PET lahvemi. V sibiřském Irkutsku ale objevili způsob vytápění pro 21. století.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.