Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 2. 2023): synchronizujte soubory v cloudu

15. 2. 2023
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si představíme 2D CAD pro GNOME, vizualizujeme si zvuk, synchronizujeme si soubory na cloudu a uděláme si pár poznámek. Chybět nebude ani tradiční blbinka.

Design

Design je program pro 2D CAD pro prostředí GNOME. Používá běžné ovládací prvky známé v podobných programech tohoto typu. Ovládat se dá jak myší, tak z příkazové řádky. Pracuje se standardizovaným formátem DXF.

Původně byl vyvíjen pro Ubuntu Phone, po zrušení tohoto projektu se jeho zaměření změnilo na jiné platformy. Program je ještě v počáteční fázi vývoje a jeho tvůrci jej ještě nedoporučují k ostrému nasazení.

flathub.org/apps/details/i­o.github.dubstar04.design, 43.alpha3

Cavalier

Audio vizualizér pro linuxový desktop napsaný v Pythonu a LibAdwaita. Postavený je na CAVA (Cross-platform Audio Visualizer). Jedná se o jednoduchou aplikaci, která nabízí čtyři vykreslovací módy a konfigurovatelné barevné schéma. K jeho ovládání lze využít i klávesové zkratky.

github.com/fsobolev/cavalier, 2023.01.29

Celeste

Linuxový klient pro synchronizaci cloudových služeb. Umí se připojit a synchronizovat soubory na službách Dropbox, Google Drive (zde podle vyjádření vývojářů nefunguje úplně správně), Nextcloud, Owncloud, pCloud a WebDAV.

Tento nástroj umí obousměrnou synchronizaci, možnost vyloučit složky a soubory ze synchronizace nebo se připojit k několika službám naráz.

github.com/hwittenborn/celeste, 0.4.0

Iotas

Aplikace na zaznamenávání poznámek se synchronizací přes Nextcloud. Zvládá i práci off-line a synchronizuje se až po připojení k internetu. Kromě toho umí nastavení velikosti textu, vyhledávání v textu, kontrolu chyb nebo přepnutí do tmavého režimu. Nabízí i podporu značkovacího jazyka Markdown, tuto funkci lze vypnout, pokud vám nebude vyhovovat.

root_podpora

gitlab.gnome.org/cheywood/iotas, 0.1.8

Blbinka

Nové technologie přináší nové možnosti, ale také nové závislosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.