Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 3. 2017)

15. 3. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na nástroj pro nahrávání obrazovky, vyzkoušíme twitterového klienta, vybereme segmenty textu pomocí regulárních výrazů a nakonec vyzkoušíme programovací CAD.

Green Recorder

Aplikace pro nahrávání obrazovky a zvuku. Umožňuje ukládání do několika formátů (mkv, avi, mp4, wmv nebo nut), v případě Wayland lze pracovat s WebM. Nahrávat můžete celou obrazovku, zvolené okno nebo nastavitelnou oblast. Zároveň jsou k dispozici zaškrtávací pole pro zaznamenávání z mikrofonu nebo zahrnutí kurzoru myši. Projekt je založen na Python, GTK+ 3 a ffmpeg.

github.com/green-project/green-recorder, 2.4–1

Tui

Minimalistický twitterový klient postavený na webovém frameworku Electron. Vývojáři se v tomto případě snažili oddělit sociální síť od webového prohlížeče a naopak ji integrovat do notifikační oblasti. Projekt využívá mobilní verzi stránek, proto není nabídka funkcí Tui vázána na API rozhraní Twitteru a ani jím omezována. Navíc podporuje správu více uživatelských účtů, definování vlastních javascriptových filtrů a commonjs modulů. Kromě malého okna lze aplikaci používat také v režimu celé obrazovky.

github.com/rhysd/Tui, 0.4.12

Regex checker

Jednoduchý pomocník pro získání segmentů textu, které odpovídají zadanému regulárnímu výrazu. Je možné pracovat s malými písmeny, velkými písmeny, číslicemi a mezerami. Umí načítat jak ze souboru, tak z clipboardu. Aplikace je napsaná v Javě, lze ji spustit na Linuxu, macOS i Windows.

github.com/heathbm/Regex-checker

ImplicitCAD

Na závěr se podíváme do světa 3D modelování, kde vedle klasických CADů s vizuálním návrhářem sonduje i alternativní způsob modelování v režimu WYSIWYM. ImplicitCAD, tak trochu inspirovaný OpenSCADem, umožňuje tvorbu komplexních modelů pro 3D tisk i jiné formy využití. Od OpenSCAN si propůjčil jazyk pro modelování, 3D geometrický engine má ale vlastní. Hotové modely mohou být překládány do STL, renderovány do obrazového formátu nebo přeměněny do G-kódu. V Haskellu napsaný CAD si můžete otestovat přímo v prohlížeči. Za tip děkuji Janu P.

root_podpora

github.com/colah/ImplicitCAD, 0.0.3

Blbinka

Uznávané a respektované osobnosti to mají po ukončení slavné kariéry (herecké, hokejové apod.) složité. Naštěstí to s Chuckem Norrisem a jeho bojovou hříčkou nevypadá tak komicky jako v jiných případech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku