Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (15. 5. 2002)

15. 5. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme vůbec poprvé aplikací napsanou v PHP-GTK a také první midlet. Zmíníme se o nové verzi AbiWordu s přídomkem "stabilní", zajímavém desktopovém prostředí a mnoha dalších aplikacích.

Pondělí 13. 5.
WatchMan je dalším programem, který se snaží vašemu serveru zabezpečit co nejhladší chod. Tento démon totiž pohlídá běžící procesy a pokud některý z nich překročí únosné meze z hlediska spotřebovaného času či využití procesoru nebo paměti, důrazně proti němu zakročí.
Nová verze populárního videopřehrávače MPlayer přinesla zejména opravy chyb (problémy s přepínáním na fullscreen) a několik méně významných vylepšení (například podpora animovaných GIFů), ale co mě zaujalo nejvíce je, že vůbec poprvé je MPlayer k dispozici také v podobě oficiálních RPM balíčků (konkrétně pro Red Hat 7.2), což jistě uvítají nejen začátečníci.
Vyšlo PHP 4.2.1.

Neděle 12. 5.
Yahoo nedávno zrušilo POP3 přístup u svého freemailu (respektive jej už neposkytuje zdarma). Pokud nezaplatíte, musíte k poště přistupovat jedině přes webové rozhraní … a nebo použít program Yahoo Mail Sucker (zkráceně YoSucker), který to udělá za vás a poštu takto získanou uloží do lokální schránky. Pak vám již nic nebrání v použití oblíbeného emailového klienta.
Pod podivným názvem The BiG izi Q se ukrývá skript, který velmi usnadňuje kompilaci a instalaci emailového serveru na bázi qmailu. Díky němu relativně snadno rozběháte například SMTP server s podporou antivirové kontroly, TLS patchem (zabezpečená komunikace) či SMTP autentizací, správu virtuálních domén pomocí vpopmailu, Courier-IMAP server, listserver ezmlm či webové konfigurační rozhraní.
Vyšel PostgreSQL 7.2.1. Tato verze zejména opravuje některé chyby a nedostatky.

Sobota 11. 5.
World Weather je další z aplikací pro zobrazování základních informací o počasí ve vybraných světových městech. Nejzajímavější na tomto projektu je asi to, že jde o takzvaný midlet, tedy javovou aplikací pro zařízení podporující J2ME. Jinak řečeno, World Weather spustíte například na nových mobilních telefonech. Je třeba si zvykat, že na světě je další platforma, se kterou se budeme zřejmě setkávat stále častěji.
Dynamické webové stránky byly svého času hlavně doménou Perlu a ostatní skriptovací jazyky jakoby zůstávaly v této oblasti trošku mimo, ale to už dávno neplatí. Většina rozšířených jazyků totiž už dnes umožňuje integrovat své interprety například do Apache a spouštět skripty efektivněji, než pomocí rozhraní CGI. V případě Pythonu se o to stará mod_python, nad kterým operuje Python Web Objects – systém pro vkládání pythonového kódu do HTML ne nepodobný JSP.

Pátek 10. 5.
Pod názvem Agata Report se ukrývá zajímavý nástroj pro generování reportů napsaný v PHP-GTK (což jej už samo o sobě činí poměrně unikátním :) Agata umí spolupracovat s několika různými SQL databázemi (PostgreSQL, MySQL, Oracle, Sybase, MS-SQL, FrontBase, Informix a InterBase), data lze samozřejmě kombinovat s libovolnými texty a poněkud překvapivě také s diagramy vytvořenými v programu Dia. Výstupem z programu může být buď PostScript a nebo textový soubor.
XML Web GUI je zajímavý webový XML editor s podporou validace dokumentů napsaný v Javě a JavaScriptu. K jeho provozu budete kromě prohlížeče potřebovat také funkční server s podporou javových servletů.
Přestože by se mohlo zdát, že ve světě „správců oken“ jsou už karty rozdány, stále vznikají nové produkty a vrhají se do boje s těmi již zaběhanými. Poměrně zajímavým přírůstkem je Waimea. Toto desktopové prostředí obsahuje renderovací engine z BlackBoxu, díky čemuž používá stejné styly, a podporuje antialisovaná písma, což jej činí velmi příjemným po vzhledové stránce. Z hlediska užitného nabízí například virtuální pracovní plochy, konfigurovatelné akce, menu, podporu dokovatelných aplikací či nástroj pro přepínání úloh. Nezanedbatelná je i značná konfigurovatelnost, která údajně umožňuje nastavit Waimeu tak, aby vypadala jako takřka libovolný jiný window manager.

Čtvrtek 9. 5.
Vyšla nová, dlouho očekávaná verze video přehrávače Xine 0.9.9. Mezi hlavní novinky patří podpora DivX 5, kódování znaků avi titulků, MMS streaming plugin, vylepšená podpora přehrávání ffmpeg/win32 kodeků na pomalejších strojích a podpora xvid kodeku. (Thx to luciash)
Txt2×ml je zajímavá javová knihovna umožňující načítat data z libovolně formátovaného textového souboru a konvertovat je do korektních XML výstupů (SAX, DOM, JDOM nebo libovolný OutputStream). Možná se to na první pohled nezdá být úplně praktické, ale osobně se domnívám, že opak je pravdou. Nezřídka je totiž nutné převést na XML data získaná například z programu XML přímo nepodporujícího a nebo od uživatele, pro nějž je rozhodně jednodušší napsat pár řádek textu, než „well-formed“ XML dokument. Typickým příkladem může být třeba zadávání textů do redakčního systému – redaktor prostě napíše jednoduše formátovaný text s odsazenými odstavci a několika základními, snadno zapamatovatelnými formátovacími značkami a txt2×ml se postará o zbytek.
Programů pro práci s mobilními telefony existuje mezi otevřeným softwarem hned několik. Jedním z nich je i xgsmlib – GNOME rozhraní k funkcím nabízeným knihovnou gsmlib. Momentálně podporuje xgsmlib práci s telefonním seznamem (v telefonu i s lokální kopií v počítači) a SMS zprávami.

root_podpora

Středa 8. 5.
Pod přiléhavým názvem DoctorJ se ukrývá nástroj pro analýzu javových zdrojových kódů, který dokáže zejména odhalit nekonzistenci dokumentace (Javadoc) a skutečného stavu (detekuje například chyby v parametrech funkcí či jménech výjimek a umí i upozornit na nedokumentované třídy, metody, pole a parametry) a některé chyby v kódu (porušení standardů pojmenovávání, chybějící default větve v konstrukcích switch, prázdné cykly while a podmínky if a podobně). V neposlední řadě generuje také statistiky obsahující údaje o počtu řádků kódu, počtu tříd, metod a podobně.
Vyšel AbiWord 1.0.1, první stabilní verze doporučená pro nasazení v ostrém provozu.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku