Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 10. 2019)

16. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si bezztrátově zkomprimujeme pár obrázků, vyzkoušíme si linuxový klient pro Twitter, zanalyzujeme si kosmickou plasmu a řekneme si o platformě na práci s velkou množinou dat.

ImCompressor

Aplikace na kompresi obrázků s jednoduchým a uživatelsky příjemným ovládáním bez ztráty kvality obrázku po komprimaci. Je napsaný v jazyce Python a používá knihovny GTK. Software lze ovládat jednoduše metodou „drag-and-drop“ pro obrázky formátu jpeg a png. Pokud máte potřebu komprimace více obrázků naráz, můžete využít pokročilých funkcí v příkazové řádce.

github.com/Huluti/ImCompressor, 0.5

Cawbird

Linuxový klient pro sociální síť Twitter. Je napsaný v GTK3 a jedná se o fork klienta Corebird. Zvládá většinu funcí této sociální sítě jako je tweetování, retweetování, nahrávání obrázků, posílání a přijímání zpráv, zapnutí a vypnutí sledování nebo blokování nežádoucích uživatelů. Navíc přidává možnost speciálních hashtagů a přepínání mezi několika uživatelskými účty.

ibboard.co.uk/cawbird, 1.0.2

SciQLOP

SCIentific Qt application for Learning from Observations of Plasmas má za cíl být ergonomickým a silným nástrojem umožňujícím vizualizaci a analýzu dat získaných z kosmické plasmy. Snaží se skloubit práci s obrovským množstvím získaných dat s jednoduchou použitelností. Ve změti milionů bodů tak můžete zoomovat, scrolovat nebo exportovat pouze za použití myši.

github.com/LaboratoryOfPlas­maPhysics/SciQLOP, 1.0.0

LiberTEM

Otevřená platforma pro práci s velkými množinami dat, které zpracovává metodou MapReduce. Jeho primární zaměření je práce se skenovacími transmisními elektronovými mikroskopy. Je navržena jak pro práci na PC, tak na serveru a umí velice rychle pracovat na SSD disku. Ovládá se pomocí webového rozhraní.

root_podpora

libertem.github.io/LiberTEM, 0.2.1

Blbinka

Kdyby vás náhodou otravoval někdo zprávou ze „sousedního“ čísla, tak se nelekejte, je to jen nová móda.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.