Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 3. 2016)

16. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si převedeme audio z CD do počítače, budeme googlit přes terminál, vyzkoušíme Markdown editor a nakonec vytvoříme a nahrajeme screenshot na server.

Audex

Nástroj pro ripování audia z datových nosičů CD. Využito je projektu CDDA Paranoia pro extrakci souborů z disku. Podporuje takové souborové formáty, jako jsou FLAC, MP4, AAC, MP3, M4A, RIFF (Resource Interchange File Format) WAV nebo OGG. Poskytuje funkce pro opravu metadat. Umožňuje ripování na základě profilů, získávání obrázků obalů z internetových zdrojů, hromadné zpracovávání, vytváření seznamů skladeb nebo přenášení souborů pomocí KDE KIO Slaves. Program také umí tagovat MP3 soubory prostřednictvím implementovaného eyeD3 projektu.

sourceforge.net/projects/audex/, 0.79

googler

Námět hodný spíše blbinky, který zprostředkovává vyhledávání internetového obsahu skrze Google, a to z prostředí terminálu. Stejně jako běžná verze vyhledávače, i ta terminálová zobrazuje titulek, URL adresu a kontext jednotlivých výsledků. Přecházení mezi stránkami je zajištěno pomocí klávesových zkratek. Výsledky vyhledávání jsou číslovány. Pro otevření odkazu ve webovém prohlížeči tak stačí využít konkrétního indexu.

github.com/jarun/googler

ghostwriter

Markdown editor pro spisovatele, který poskytuje základní vlastnosti pro usnadnění psaní scénářů, knih a dalších obdobných dokumentů. K dispozici je jednoduchá navigace napříč klíčovými oblastmi dokumentu, možnost procházení ve formátu HTML, rozšíření okna na celou obrazovku, stejně tak je možný export do běžných formátů (PDF, ODT, RTF) využitím Sundown, Pandoc, MultiMarkdown, Discount nebo cmark. Zajímavostí je schopnost přizpůsobení skinu.

github.com/wereturtle/ghostwriter

KSUploader

Nástroj pro vytváření snímků obrazovky, komprimování souborů a jejich sdílení na internetu. Prostřednictvím aplikace je možné zachytit vybranou část nebo celou obrazovku, archivovat jeden nebo více souborů (ZIP) a nahrát ho do cloudu. Tím se automaticky vytvoří URL adresa pro přístup k těmto souborům a uloží do clipboardu. Všechny soubory lze hostovat na vlastním serveru.

root_podpora

github.com/KSUploader/KSUploader-client

Blbinka

Internetové transakce brzy přiberou další metodu, jak jednoduše a přitom bezpečně zaplatit online. Bude k tomu stačit web kamera nebo fotoaparát a jeden snímek obličeje (selfie). S nápadem přišel Amazon a rovnou jej podal na patentový úřad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku