Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 4. 2003)

16. 4. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme zajímavý softwarový syntezátor, jednu opravdu pěknou hru, PHP modul pro Eclipse a mnoho dalšího.

Obsah

Po delším čase tu mám zase něco pro ty, kdo propadli počítačovému zpracování zvuku. S poněkud podivným názvem ZynAddSubFXvytáhl do boje o vaší přízeň velmi slušně vypadající softwarový syntezátor. Autor slibuje, že s jeho pomocí můžete dosáhnout kvality blížící se specializovanému hardwaru, který ovšem narozdíl od tohoto programu přijde na nemalé prostředky. ZynAddSubFX umí přehrávat více tónu i nástrojů najednou a při jeho použití nejste vázáni na obvyklé intervaly – do rozsahu jedné oktávy se v něm vejde až 127 tónů. Dále obsahuje několik efektů od jednoduchých ozvěn až po různé deformace zvuku, přičemž je možné tyto efekty dle libosti kombinovat. Za zmínku také stojí podpora MIDI s možností použití virtuálního keyboardu. ZynAddSubFX zkrátka vypadá na velmi solidní produkt, který by vám myslím neměl uniknout, pokud se pohybujete v této oblasti.

Oblíbeným způsobem jak o něco zvýšit bezpečnost systému je použití jednorázových hesel (One-Time Password). Stěžejní výhoda této technologie je zřejmá – jednorázové heslo je odolné proti odposlechu, neboť jej lze za normálních okolností zachytit pouze v průběhu přihlášení, které jej automaticky zneplatňuje. Naopak problémem je způsob, jak umožnit uživatelům bezpečné generování jednorázových hesel. Se zajímavým řešením přichází projekt Paranoia, což je One-Time Password generátor napsaný v Javě pro mobilní zařízení. Je to nápad prostý, leč velmi funkční – mobilní telefon má téměř každý, podpora Javy je stále širší a přitom je to řešení dostatečně mobilní na to, aby měl každý svůj vlastní generátor neustále při ruce.

Zajímá vás, jak teplo je vašemu harddisku? Není nic jednoduššího než nainstalovat program hddtemp, který vám tento údaj snadno zjistí. Jedinou podmínkou je podpora zjišťování teploty pomocí technologie S.M.A.R.T., což ovšem údajně nabízejí pouze novější modely. Pokud pracujete na desktopu, můžete zkusit také variantu programu v podobě pluginu pro GKrellM.

Pointless je un*xový nástroj na tvorbu prezentací, který, podobně jako třeba MagicPoint, neobsahuje žádný grafický klikací editor. Dalo by se říci, že jde vlastně pouze o přehrávač prezentací, které musí být zapsány ve speciálním jazyce nazvaném The Pointless Language. Pointless je zajímavý tím, že pro renderování slidů prezentace využívá OpenGL a knihovnu FreeType, což vede ke kvalitnímu výstupu a pokud máte grafickou kartu s hardwarovou akcelerací, je to i dostatečně rychlé. Za zmínku také rozhodně stojí novinky poslední verze, která umožňuje vkládat do prezentace objekty z Metapostu, grafy z Gnuplotu a také ukázky zdrojového kódu. Pointless asi nebude pro každého, ale zajímavý projekt to rozhodně je.

Vývojové prostředí Eclipse si získává stále větší a větší popularitu a s ní také roste počet vývojářů, kteří jeho možnosti rozšiřují o další funkce a vlastnosti. Velmi zajímavým rozšířením bude asi pro mnoho vývojářů webových aplikací plugin PHPEclipse, jehož název nenechá jistě nikoho na pochybách – ano, jde o modul rozšiřující možnosti Eclipse o podporu vývoje v jazyce PHP. Do Eclipse přidává mimo jiné podporu zvýraznění PHP syntaxe, seznam funkcí editovaného souboru, integrovanou nápovědu či povely pro práci s Apachem a MySQL. Pochopitelně i při editaci PHP kódu fungují nativní funkce Eclipse, jako je třeba doplňování slov.

Pokud bych vedle sebe postavilTiny C Compiler a GCC, zřejmě by to vypadalo podobně jako když v biblických časech hodili řeč David s Goliášem. Poučení, které z toho setkání tehdy vyplynulo je jistě dobře známé všem – jsou případy, kdy i menší může mít navrch nad tím větším. A v některých ohledech to skutečně platí i při srovnání těchto dvou kompilátorů jazyka C. TCC je kupříkladu velmi úsporný pokud jde o potřebné místo – jeho binárka zabírá pouhopouhých 80 KiB, což znamená, že se vejde snadno například i na jednodisketové distribuce. Rovněž při srovnání rychlosti je na tom TCC oproti GCC o poznání lépe. Podle měření autora kompiluje TCC zhruba osmkrát rychleji než GCC (mimochodem, předmětem testu byla kompilace prohlížeče Links, což nasvědčuje tomu, že TCC zvládá dobře i celkem rozsáhlé projekty). Na bezpečnost je také třeba dbát a i v tomto ohledu vychází TCC uživateli vstříc, neboť umožňuje volitelně provádět kontrolu hranic (bounds) a práce s pamětí. A v neposlední řadě je zde také možné spustit zdrojové kódy v jazyce C v interpretovaném režimu. Nelze asi očekávat, že by třeba distributoři houfně přešli z GCC na TCC, ale přesto má tento malý, ale praktický kompilátor rozhodně co nabídnout.

Pod názvem kiky the nano bot se ukrývá zajímavá hra, kterou její autor charakterizuje jako 3D puzzle kombinující prvky her Sokoban a Kula-world. Příběh hry je rozhodně nápaditý a neotřelý: mrňavoučcí nanoboti si žili spokojeně v nanosvětě a zabývali se tvorbou zdrojů pro svého tvůrce, který zároveň neustále rozšiřoval jejich řady. Jednoho dne byl ale tvůrcův řídící program poškozen a od té doby produkuje pouze hloupé nanoboty, kteří nemají nic lepšího na práci, než ničit sebe i svůj životní nanoprostor. Kiky je poslední žijící nanobot – správňák a vaším úkolem je pomoci mu opravit tvůrce. Hra kiky the nano bot, která existuje pro un*xy, MacOS X a Windows, získala v roce 2002 cenu za nejlepší grafiku, cenu za originalitu a cenu pro nejlepší hru v soutěži uDevGame Game Programming Contest.

root_podpora

Kuriozitka týdne

AWBMTools je sada dvou nástrojů, které umožňují konvertovat obousměrně grafické formáty TIFF a AWBM. Pokud vám druhá jmenovaná zkratka nic neříká, pak vězte, že jde o pracovní název formátu, který používají novější verze BIOSu od firmy Award pro zobrazení celoobrazovkového loga. Díky programům z tohoto balíčku tedy můžete velmi snadno připravit vlastní logo, kterým vás počítač po každém zapnutí uvítá. Věc má ovšem jeden háček: AWBMTools (zatím?) nedokáží upravit obraz BIOSu – to musíte udělat pomocí programu CBROM, který je ale bohužel určen pouze pro Windows. A mimochodem, autoři AWBMTools důrazně upozorňují, že flashování upraveného BIOSu není zrovna bez rizika, takže zákrok se doporučuje pouze dobrodružnějším povahám :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku