Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 7. 2008)

16. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Dnes se podíváme jak jednoduše vytvářet dynamický obsah na webu se skriptovacím jazykem Python, představíme si pár nástroju pro práci se zvukem, zjednodušíme si připojování k WiFi sítím v teminálu a nakonec se podíváme na trošku netradiční blbinku.

PyHP

PyHP je modul pro asi nejznámější webový server Apache, který zjednodušuje vytváření jednoduchých dynamických webových stránek. Jedná se o skriptování na straně serveru, a to v jazyce Python. Jako vzor si bere mod_php, právě kvůli jednoduchosti. Vše, co musíte udělat u PHP, je mít natažený serverový modul (a nainstalované PHP na serveru) a do HTML pomocí PHP značek vložit samotný kód. U mod_python je vše malinko složitější, a proto právě PyHP – Python Hypertext Processor.

Dle serveru Freshmeat.net je projekt žhavou novinkou a domovská stránka PyHP také pouze popisuje, proč zrovna PyHP a ne PHP. Pokud budete mít chuť si PyHP vyzkoušet, budete se muset dát cestou experimentů, protože žádné oficiální how-to jsem nenašel. Budete-li úspěšnější než já, nezapomeňte se o své dojmy podělit v diskusi pod článkem!

www.pyhp.org/, 1.0.0 alpha, The Apache Licence 2.0

Soundconverter

Chystáte-li se psát vlastní nástroj pro konverzi audio formátů, poněvadž vám sox připadá rozbitý, podívejte se nejdřív na Soundconverter. Stejný pocit už totiž měl i Ben Crowell (autor). Jedná se o jednoduchý nástroj, který provádí konverzi mezi formáty au, wav, mp3 a ogg. I když v pozadí využívá služeb sox-u pro některé funkce, pro mp3 a ogg využívá programů z jiných balíků. Aby tedy vše fungovalo, jak má, budete ještě potřebovat balíčky sox, vorbis-tools, lame a madplay. K dispozici je i manuálová stránka, nicméně tu pravděpodobně nebudete ani potřebovat. Přepínače -h (help) a -v (version) jsou jasné, pro samotnou konverzi je syntaxe soundconverter [input file] [output file].

www.lightandmat­ter.com/soundcon­verter/soundcon­verter.html, 0.1, GPL/Perl's licence

Stereoboost

A ještě jednou ke zvuku – stereoboost je malá jednoúčelovka, která zesílí stereoefekt ve zvukovém záznamu. Dle informací z domovské stránky je princip jednoduchý – vytažení stereo signálu z hudby, zesílení na jeho libovolný násobek a opětné smíchání s původním mono signálem. Jelikož ve zpracování zvuku jsem spíše amatér, nemohu posoudit, jak efektivní nebo užitečné to může být. Případné úspěchy a neúspěchy můžete vepsat do diskuse.

www.vanheusden­.com/stereobo­ost/, 0.1, GPL

Chooser

Chooser je shellový skript, který vypíše (v terminálu) všechny dostupné hotspoty, respektive bezdrátové sítě, včetně MAC adresy hotspotu, kanálu, síly signálu a šifrování komunikace. Nakonec krátké menu – skenovat znova, asociovat (s možností nastavení přes DHCP nebo manuálně) nebo ukončit. Velice mi připomíná WiFi-radar, který je pro GUI (GTK+) a dle mého názoru o něco méně přehledný nez Chooser. Nakonec otázka do diskuse – jaký nástroj používáte vy pro vyhledávání bezdrátových sítí, pokud nesáhnete rovnou po NetworkManageru?

chooser

qaa.ath.cx/cho­oser, freshmeat.net/pro­jects/chooser/?bran­ch_id=75054&re­lease_id=280794, 1.0, GPL

root_podpora

Thinksaber

Dnes mírně netradiční blbinka – bohužel pouze pro majitele notebooků značky IBM, resp. Lenovo. Ty jsou vybaveny akceleračním senzorem HDAPS. Informace, které z něho lze vyčíst, lze využít například k zaparkování disku nebo pouštění zvuku známých z Star Wars. Pár vět a link najdete na serveru Freshmeat.net.

Z osobních zkušeností s Lenovo T60 doplním malé krátké varování. Pravděpodobně si budete muset podporu HDAPS do jádra dopatchovat/do­kompilovat, jak na to vám poradí Google. HDAPS a parkování hlaviček disků není zrovna super stabilní záležitost. Pokud si přes to budete chtít pohrát, doporučuji pročíst minimálně článek v Thinkwiki.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.