Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (16. 9. 2015)

16. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme nástroj pro automatické geokódování, s klientem pro SoundCloud objevíme skladby méně známých interpretů, využijeme editor pro tvorbu a úpravu zdrojových kódů, a nakonec otestujeme systém pro návrh a generování reportů. Nebude chybět ani blbinka.

GPicSync

Nástroj pro automatické geokódování, resp. přidávání zeměpisné polohy k digitálním fotografiím. Program podporuje import dvou typů GPS souborů – GOX a NMEA, v rámci kterých lze provést základní konfiguraci. Obrázky s přidanou zeměpisnou polohou je možno následně použít například v aplikaci Google Earth. Nechybí možnost náhledu v okně programu, nastavení časového pásma nebo synchronizace dat mezi jednotlivými místy a obrázky.

github.com/metadirective/GPicSync, 1.32

Soundnode

Multiplatformní klient pro internetovou službu SoundCloud, jejíž hlavní funkcionalitou je sdílení a distribuování hudby. Program nabízí prostředí pro přistupování k vlastnímu uživatelskému účtu, spravování knihovny hudebních skladeb. Nedílnou součástí je i vestavěný audio přehrávač se základními ovládacími prvky. Využitím vyhledávacího pole nebo nabídky ‚Stream‘ je pak možné nacházet nové interprety a audio skladby, přehrávat si je a samozřejmě v případě zájmu ukládat do oblíbených.

www.soundnodeapp.com/, 0.5.8

tke

Editor pro psaní zdrojových kódů, který disponuje nabídkou všech základních funkcí a prostředků pro pohodlnou tvorbu nebo modifikaci projektů. Příkladem lze uvést zvýraznění syntaxe, podporu pro nativní Vim mód, vytváření a aplikování snippetů, možnost práce na více souborech, režim pro zobrazení rozdílů mezi dvěma soubory, vyhledávání využitím regulárních výrazů, nechybí ani postranní panel s přehlednou strukturou souborů obsažených uvnitř projektu.

sourceforge.net/projects/tke/, 1.8

CuteReport

Modulární systém pro vytváření reportů. Podporuje řadu datových zdrojů (SQL databáze, souborový systém, text, externí datový model), poradí si s různými objekty (obrázky, čárové kódy, geometrické útvary, grafy apod.) pro konstrukci reprezentativních reportů, poskytuje dělení jednotlivých položek do skupin, matematické funkce, zmínit je třeba také přítomnost několika předinstalovaných pluginů pro efektivnější návrh i samotnou tvorbu reportů.

root_podpora

cute-report.com/, 1.1.1

Blbinka

Platforma Indiegogo, který se zabývá crowdfundingem, pomohla dalšímu pomatenému start-upu. Projekt PetBot, který se bude prodávat za 200 dolarů, zaujímá hned trojicí zapamatováníhodných vlastností. Pokud máte doma domácího mazlíčka a zrovna nemáte čas se mu věnovat, PetBot se o vše postará. Přehráním zvuků jej přiláká, dále vyfotí (či nahraje) a ještě odmění laskominou za roztomilé psí oči.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku