Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 12. 2008)

17. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes nasadíme HTTPS a SSH na jeden TCP port, budeme pohodlně ovládat disková pole a naklikáme si výrobu PDF z formátu PS. Poté si pořádně inkrementálně zálohujeme MySQL databázi a převedeme si kód v C do některého z vyšších jazyků jako Java či Lisp.

SSLH

SSLH je program, který vám umožní přijímat na portu 443 jak HTTPS požadavky, tak i SSH spojení. SSLH poslouchá na síti na portu 443 a příchozí spojení forwarduje na localhost:22, pokud se jedná o SSH spojení, a na localhost:443, pokud se jedná o HTTPS spojení. Dostupná je implementace v perlu a v Céčku.

www.rutschle.net/tech/ss­lh.shtml, 1.5, GPL + Perl

search.cpan.or­g/~book/Net-Proxy-0.07/script/sslh, 0.07, Perl

Einarc

Na ovládání diskových polí neexistuje jednotný program. Pro softwarová pole existuje mdadm, a pokud máte nějaké hardwarové řešení, tak k němu výrobce dodává vlastní program. A o nějaké jednotnosti nemůže být ani řeč. Einarc se to vše snaží sjednotit a po jedním programem a API s jednotnou terminologií a ovládáním vám umožní manipulovat jak se SW, tak i HW diskovými poli. Einarc stále používá pro jednotlivé proprietární řešení programy jejich tvůrců, ale vás odstíní od jejich lišících se syntaxí a výstupů. Mnoha správcům tak možná velmi zjednoduší práci.

Einarc

www.inquisitor­.ru/doc/einar­c/, 1.3, GPLv3

Moonshiner

Moonshiner je grafická nadstavba nad programem ps2pdf z balíku Ghostscript. Pokud neznáte všechny možné přepínače ghostscriptu (a že jich je), nechce se vám číst nepřívětivou dokumentaci a chcete převést postscript do PDFka, tak asi budete chtít použít právě Moonshiner. Ten vám umožní PDFko zaheslovat, změnit barevnou hloubku, úroveň komprese, verzi uloženého PDF souboru a ostatní parametry vlastní PDF formátu.

Moonshiner

moonshiner.sou­rceforge.net/, 1.0Beta, GPLv3

Zmanda Recovery Manager for MySQL

Zmanda Recovery Manager for MySQL je nástroj na pravidelnou archivaci MySQL databáze. Umí plné i inkrementální zálohy, raw zálohy (tj. kopírování datového souboru). Vaše zálohy mohou být šifrované a/nebo komprimované. Můžete dostávat notifikace e-mailem nebo přes RSS, generovat si reporty. Komunitní verze, která je zdarma, umí získávat raw snapshoty pomocí LVM snapshotů, enterprise verze podporuje další druhy snapshotů. Navíc přidává webové rozhraní, kde je intuitivně vidět, odkud je potřeba obnovovat data, kdy byla udělaná jaká záloha apod.

Zmanda

www.zmanda.com/bac­kup-mysql.html, 2.1, GPL (Enterprise je placená)

Wumwum

Wumwum je správce okenních manažerů. Wumwum totiž neumí spravovat okna sám. Stále potřebuje normálního správce oken (KDE, Fluxbox, Blackbox…). Wumwum „pouze“ určí, jak se mají okna na ploše poskládat a je inspirován tile manažery. Snaží se tedy okna (obvykle terminály) poskládat tak, aby se vám beze zbytku zaplnila plocha a byla rovnoměrně pokryta. Vy si pak jenom horkými klávesami určujete, zda chcete skládat okna horizontálně nebo raději vertikálně, zda má být jedno o něco větší apod. Pro lepší představu si můžete pustit krátké video [OGG].

wumwum.source­forge.net/, 0.4, GPL

root_podpora

Clue

Clue je experimentální překladač jazyka C pro vyšší jazyky. Umí překládat ANSI C (což znamená, že většinu céčkových programů nepřeloží) do Javy, JavaScriptu, Lua, Perlu, C a Lispu. V praxi to vypadá tak, že vezmete zdrojový kód v Céčku a dostanete zdrojový kód v jednom z uvedených jazyků. Většinou to poběží o dost pomaleji, než by to běželo v nativním Céčku, ale každá legrace něco stojí.

cluecc.source­forge.net/, 0.2, GPL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.