Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 5. 2017)

17. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si snadno sestříháme video, podíváme se na zajímavý prohlížeč multimédií, vyzkoušíme alternativní textový editor a povíme si o linuxové distribuci specializované na multimédia.

VidCutter

Opravdu jednoduchý nástroj na práci s videem. Zvládne video sestříhat nebo spojit klipy dohromady, a to vše za pomoci jednoduchého rozhraní. Jeho největší nevýhodou je, že výsledek vaší práce můžete exportovat pouze do formátu MP4.

github.com/ozmartian/vidcutter, 3.2.0

mrViewer

Šikovný prohlížeč a přehrávač mediálních souborů s přídavnými funkcemi. Nedisponuje sice nejširší podporou formátů, ale zato dokáže u videí a obrázků měnit velikost, barvu, jas, zvukovou stopu a spoustu dalších vlastností. Jde to bez problémů, i když běží video nebo animovaný obrázek na pozadí, takže výsledek můžeme vidět v reálném čase.

mrviewer.sourceforge.net, 3.6.2

CudaText

Textový editor primárně určený pro programátory, ale jistě najde využití i u jiných uživatelů. Okno programu jde rozdělit na několik záložek, které se dají rozmístit jak horizontálně, tak vertikálně, takže je možné pracovat s několika textovými soubory naráz. Pokud jste programátor, jistě oceníte třeba barevné rozlišení syntaxí, jejich automatické doplnění a další funkce. Pro tento program je taky možné stáhnout celou řadu různých rozšíření.

www.uvviewsoft.com/cudatext, 1.8.3.0

Audiophile Linux

Linuxová distribuce původem z Irska založená na Arch Linuxu, která poskytuje minimalistické grafické rozhraní, které slouží hlavně k přehrávání multimédií. Distribuce v základní instalaci nabízí Fluxbox, podporu DSD a real-time jádro upravené pro lepší zvukový výkon.

root_podpora

www.ap-linux.com, 4.0

Blbinka

Mezinárodní den koček je sice ještě daleko, ale pokud chcete přece jen svou kočku potěšit nějakým dárkem, tak tady je šest nejlepších vychytávek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.