Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (17. 7. 2002)

17. 7. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme zajímavý prohlížeč dokumentů, počeštění rozhraní prohlížeče Opera, hlasový výstup pro Konqueror a Kate a mnoho dalšího.

Pondělí 15. 7.
Jako skoro v každé Sklizni musím zmínit nějaký neobvyklý program a dnes něčím takovým rovnou zahájíme. Debrief 2002 je otevřená, v Javě napsaná aplikace určená pro analýzu cest lodí a ponorek ve 2D i 3D zobrazení. Praktické, co říkáte? :)
Ampoliros je webová aplikační platforma založená na PHP. Mezi její hlavní přednosti patří zejména velký důraz na modularitu, integrované XML-RPC rozhraní vhodné pro vytváření web services, možnost interakce mezi jednotlivými aplikacemi pomocí daných API, vzdáleného volání procedur nebo tzv. hooks, snadná instalace aplikací a modulů přes webové rozhraní, oddělení formy a obsahu, dobrá podpora lokalizace nebo abstraktní vrstva pro práci s SQL databázemi.

Neděle 14. 7.
Svého času jsem zvažoval o čtení News na serveru pomocí nějakého konzolového NNTP klienta, ale nakonec jsem od tohoto záměru upustil – prostě jsem se s žádným dostupným produktem nesžil natolik, abych u něj vydržel. Ale kdo ví, snad se k této myšlence ještě vrátím – třeba mi k tomu pomůže NNTP klient nazvaný Gunner. Jeho hlavní předností (ovšem zdaleka ne pro každého) je avizovaná snaha dosáhnout jisté podobnosti s poštovním klientem Mutt. Gunner zatím podporuje většinu povelů NNTP protokolu, umí se připojit k více serverům a na dostatečně vybavených terminálech si poradí také s barvičkami.
Pokud patříte k vyznavačům prohlížeče Opera a dáváte navíc přednost českému jazyku před angličtinou, pak vás jistě potěší projekt počeštění jejího rozhraní. Lokalizace, která funguje mimochodem velmi pěkně a snadno se instaluje, je určena pro Operu 6.02. (Poznámka: stránka se věnuje lokalizaci Opery obecně, pokud jde o Linux, hledejte oranžový odstavec prakticky až na konci stránky.)

Sobota 13. 7.
Na nových klávesnicích se objevuje stále více změn – většinou jsou pěkně k vzteku, jako třeba totální překopání bloku Insert Home PgUp / Delete End PgDn na některých klávesnicích od Microsoftu, jiné zase nezřídka využijí spíše jenom uživatelé Windows. K těm druhým jmenovaným patří i přídavné klávesy na klávesnici iTouch od Logitechu. Nicméně pro ty se dá najít smysluplné využití, například díky programu xmss-itouch. Tento plugin pro XMMS totiž umožňuje jeho ovládání zmíněnými přídavnými klávesami, a to – pozor – i v případě, že okno XMMS není aktivní. Pokud tedy aplikace nezabere klávesnici pouze pro sebe (jako se to dělá třeba při zamčení obrazovky), máte přehrávač plně pod kontrolou ať už děláte cokoliv. Nejnovější verze programu by měla podporovat i jiné modely, než zmíněný iTouch.
Java Gantt Chart je zajímavý javový balíček, který umožňuje libovolnou javovou aplikaci rozšířit o podporu Ganttových grafů. Třeba to znamená, že se brzy dočkáme nějakého pěkného nástroje pro správu projektů :)

Pátek 12. 7.
Použití PHP pro systémy typu webhostingový server sebou přináší jeden velký problém s přístupovými právy. Pokud je PHP používáno jako modul pro webserver, běží pod stejným uživatelem, jako tento server. Jedinou cestou jak spouštět PHP pod různými uživateli je použití CGI verze a mechanismu SuEXEC. Potíž tohoto přístupu je ale v tom, že pak musíte pro každého uživatele udržovat jeho vlastní kopii binárky PHP. A právě tento věčný problém se snaží řešit kombinace modulu pro Apache a jednoduchého wrapperu zvaná suPHP. Modul zajistí konfigurovatelnost pomocí direktiv v konfiguračním souboru Apache a wrapper pak přepnutí na patřičného uživatele před spuštěním vlastního interpretu.
Soubor programů pro komunikaci s PalmOS zařízeními Pilot-link doznal v poslední verzi mnoha změn, které jistě potěší nejednoho vyznavače Palmů, Visorů, Clié a tak dále. Asi nejradikálnější změnou je kompletní přepsání podpory pro USB modely od Palmu, Sony i Handspringu, ale potěší i nové conduity pro PalmPix (digitální fotoaparát pro PalmOS zařízení) a Notepad (poznámkový program s možností ručně psaných poznámek), plná podpora zaheslovaných zařízení s OS4 a nebo nová programátorská API pro Perl, Python i Javu.

Čtvrtek 11. 7.
Spravujete-li spíše více frekventovaný proxy server se Squidem, možná uvítáte utilitku Squidview. Jde vlastně o interaktivní nástroj pro průběžné monitorování logů Squidu, díky němuž můžete snadno kontrolovat probíhající spojení a případně i generovat reporty, které vám prozradí, jaká je úspěšnost využití keše, jaké jsou nejnavštěvovanější servery nebo třeba jak moc jednotliví uživatelé přenesli dat.
KDE Speaker plugin je modul, který rozšiřuje možnosti prohlížeče Konqueror a editoru Kate o hlasový výstup. Na výběr jsou dvě základní funkce: převedení na hlas celého textu a pouze vybraného testu. Speaker pracuje s externím text-to-speech programem Festival. Podpora IBM ViaVoice byla v poslední verzi zrušena.

root_podpora

Středa 10. 7.
Pokud potřebujete zálohovat velké objemy dat na CD, možná by vám život usnadnil program multiCD. Jeho úkol je jediný – zajistit rozdělení zálohy na více CD. Ovládání je velmi jednoduché, multiCD si prostě řekne o další CD, když je třeba, a o víc se nestaráte. Pokud disponujete dostatečně silným počítačem, můžete program spouštět v multithreadovém režimu, při němž je během vypalování jednoho disku již připravován další ISO image. Majitelé slabších počítačů musí bohužel u vypalování strávit delší čas.
Velmi zajímavým prohlížečem dokumentů se jeví být program nazvaný Multivalent. Zatím podporuje zobrazování skenovaných dokumentů, PDF a HTML souborů, unixových manuálových stránek a DVI. Důležité je, že pro všechny typy souborů nabízí stejné funkce, takže v nich fungují odkazy, zvýraznění, lze k nim doplňovat poznámky a podobně. Zvláštní zdůraznění si zaslouží skutečnost, že výše uvedené platí i pro již zmíněné skenované dokumenty, které si Multivalent převádí pomocí vestavěného OCR zpět na text! Program je napsán v Javě, takže jej lze provozovat na různých platformách.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku