Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 2. 2009)

18. 2. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si upravíme chování oken v Gnome, představíme si nové vývojové prostředí, dále tady mám nástroj pro práci s barvami a nástroj pro detekci problému disků. Nakonec jedna již klasická hra a samozřejmě nebude chybět ani blbinka.

Devil's Pie

Vzhledem k aktuálnímu stavu KDE jsem se i já stal uživatelem Gnome. Chvíli jsem si nemohl zvyknout na nepřítomnost pokročilých vlastností správy oken (jako „přikovat“ k desktopu, start určitých aplikací na definovaném desktopu, zákaz minimalizace apod). Pak mě ale kolega odkázal na Devil's Pie. Jedná se o nástroj, který pomocí jednoduché syntaxe dovolí nadefinovat chování okna. Například:

(if (is (application_name) “firefox_bin”) (set_workspace 2))

zajistí, že okna patřící Firefoxu budou na druhé ploše.

Devil's Pie běží na pozadí jako démon. Je vhodné jej spouštět například při přihlášení (v Gnome System → Personal → Sessions). Pravidla lze psát ručně nebo v klikátku gdevilspie. Jak démona tak klikátko byste měli najít v repositářích své oblíbené distribuce. Na závěr ještě přidávám odkaz na rozsáhlý manuál. A co vy? Co říkáte novým KDE4? Vyhovuje vám přechod prakticky všech distribucí z KDE3 na KDE4?

gdevilspie

live.gnome.or­g/DevilsPie, www.burtonini­.com/blog/com­puters/devilspi­e, 0.22, GPLv2

Bespin

Mozilla Labs nedávno uvolnila projekt jménem Bespin. Jedná se o webově orientované webové prostředí s několika velice zajímavými vlastnostmi. Více si můžete přečíst na Zdrojáku, tady na Root.cz.

labs.mozilla.com/pro­jects/bespin/, 0.1, Mozilla Public License

SpecEd

SpecEd je zkratkou pro Spectral Editor, tedy nástroj pro práci s spektrálními barvami. Umí vypočítat finální barvu a zobrazit ji v CIE. Umí také nastavit intenzitu spektrálních barev dle síly vyzařování černého tělesa při dané teplotě. Bohužel grafice moc nerozumím a v odborných termínech v tomto případě lehce tápu. Uvítám proto pokud se laskavý čtenář podělí o své vědomosti v diskusi pod článkem.

speced

malat.biz/view/Pro­jects/SpecEd, 0.2, GPLv2

Diskus

Diskus je jednoduchý nástroj, pokud chcete zkontrolovat, zda váš disk nezlobí. Zapisuje kontrolní čísla a tím je schopen odhalit chyby povrchu, problémy při čtení nad určitou kapacitou (občas tímto trpí čtečky paměťových karet) či případně donutit disk relokovat vadné sektory – a to tak, že znova zapíše data, které již na disku jsou.

www.scylla-charybdis.com/to­ol.php/diskus, 0.6.2, GPL

Lunar Lander

Kdo si hraje, nezlobí. A navíc, kdo by neměl rád klasiky! Lunar Lander je předělávka staré klasiky Lunar Lander. Tentokrát je napsaný je C++ a využívá knihovny OpenGL a SDL. Spustíte jej tedy jak v Linuxu, tak na Macu či MS Windows. Jen v rychlosti – cílem hry je přistát na povrchu měsíce, kde jen pár míst vhodných k přistání. Navíc vše komplikuje gravitace, takže hráč musí s citem ovládat trysky motorů. Velice zajímavé čtení je i odkaz výše do Wikipedie.

Lunar Lander

www.doof.me.uk/lu­nar-lander/, 0.5, GPLv3

root_podpora

Blbinka

Nedávno jsem v naší Bugzille narazil na pár zajímavých bugů – bug 484300 na PHP a bug 483301 na muse. Netradiční bugy ale najdete i u jiných distribucí – třeba bug 207369 na Ubuntu.

A ještě jedna blbinka na téma bezpečnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.