Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 3. 2009)

18. 3. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na strom USB zařízení, zmapujeme spotřebu CPU procesů, ukážeme si, jak jednoduše změnit heslo na více strojích najednou a také se podíváme na malého pomocníka při organizaci úkolů. Nebude chybět ani tolik oblíbená blbinka.

USBView

USBView je malý grafický nástroj, který zobrazuje topologii USB sběrnice včetně připojených zařízení. Jedná se o jednoúčelovku vhodnou například k debugování problému s USB zařízeními. K běhu budete potřebovat GTK+ minimálně ve verzi 2.x a pochopitelně podporu pro USB v kernelu.

usbview

www.kroah.com/li­nux-usb/, 1.1, GPL

Pscpug

Snad každý někdy sledoval vytížení svého procesoru, případně jader procesoru. Pokud chcete jít ještě hlouběji a sledovat, kolik procesorového času spotřebovávají jednotlivé aplikace, určitě se podívejte na pscpug. Dle zadaného PID sleduje proces a mapuje spotřebované zdroje. Bude vám fungovat na libovolném UNIXu a neklade požadavky na další závislosti. Napsaný je v jazyce C, kompletní zdrojový kód má cca 160 KB, z čehož skoro 130 je configure skript. A co vy? Používáte monitoring? Jaké data sbíráte a co sledujete? Jaké nástroje k tomu používáte? Nezapomeňte se o své zkušenosti podělit v diskusi pod článkem!

pscpug

www.diablonet­.net/~mercadal/pro­jects/pscpug/, 0.3.5, BSD revised

Passmass

Passmass je nástroj k hromadné změně hesel, tedy na více strojích najednou. Napsaný je jako Expect skript, který se vás zeptá na staré a poté i nové heslo, přihlásí se na všechny vyjmenované systémy a heslo vám změní. Podporuje více způsobů připojení (například i dnes méně používaný rlogin či telnet), možnost určit program ke změně hesla a také timeout. Informace najdete také v manuálových stránkách na vašem systému. Passmass je totiž standardně distribuován zároveň s Expectem. Více informací naleznete na domovských stránkách projektu.

expect.nist.gov/doc/pas­smass.html, 5.43.0 (Expect), Public Domain

Moserial

Moserial je nový terminál pro komunikaci po sériové lince. GUI pro desktopové prostředí Gnome (GTK₊) je velice povedené a přehledné. Lze posílat libovolná data a to specifikovaná buď jako ASCII, či HEX. Podobně lze analyzovat přijatá data. Funkčností se podobá více debuggeru, než terminálu. S trochou nadsázky by se dalo říct, že je to jakýsi Wireshark pro sériovou komunikaci. Pochopitelně poskytuje možnosti nastavení přenosu, jako rychlost, paritu a další. Bonusem jsou úpravy barevného profilu. Více o komunikaci po sériovém portu jsme nedávno psali v článku Kontrola nad Linuxem přes sériový port.

moserial

live.gnome.or­g/moserial, 1.0, GPLv3

Etm

Etm je zkratkou pro Event and Task Management, tedy správa událostí a úkolů. Jako úložiště využívá obyčejný textový soubor s jednoduchou syntaxí. Výhodou je přenositelnost a možnost číst v libovolném editoru, a to i v telefonu či tabletu. K dispozici je také TUI založené na ncurses, které je o něco uživatelsky příjemnější a také díky barevnému zvýraznění přehlednější. Logika úkolů je založena na Getting Things Done (česky „Mít vše hotovo“) metodologii Davida Allena. Více informací o projektu, specifikaci formátu a příkladech použití najdete na domovských stránkách projektu.

etm

www.duke.edu/~dgra­ham/ETM/, 135, GPL

root_podpora

Blbinka

Zdá se, že ve světě otevřeného softwaru se objevila nová distribuce – Microsoft Linux. Musím uznat, že je to velice kvalitní počtení. Doporučuji také projít odkazy v menu vlevo. Například „Justice Department“ vede na www.redhat.com.

Zajímavý blog zabývající se kvalitou uživatelů operačních systémů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.