Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 5. 2016)

18. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se seznámíme se  švýcarským nožem  pro CSV/JSON soubory, reinkarnujeme stahovací program pro videa, připomeneme známou distribuci a zašifrujeme poznámky.

Miller

Program miller, pro CLI, se snaží nabídnout kombinaci schopností utilit sed, awk, join a sort pro textové soubory CSV a JSON. K souborům můžete přistupovat tak trochu jako k databázi. Autor jej napsal rozumným způsobem, alokuje co nejmenší množství paměti a program lze použít v proudu programů. Pro některé distribuce je součástí repozitářů.

Miller, BSDL, verze 4.0.0

Movgrab

Programů pro stažení videí je široký výběr. Své místo se pokouší zaujmout i Movgrab, který vyšel ve verzi 2.0, jež je zároveň reinkarnací projektu. Mezi podporovanými zdroji videí nejsou jen ty nejznámější zdroje (YouTube, Vimeo), ale třeba i specifičtější (Ted, Liveleak, …). Samozřejmě, že lze zadat adresu zdroje, který není v předdefinovaném výčtu. Pokud je vyžadované přihlášení, lze přihlašovací údaje zadat v CLI.

Movgrab, GNU GPL, verze 2.0

Tiny Core Linux

Tiny Core Linux se před několika lety proslavil především svou extrémně malou velikostí. Základní verze má necelých 11 MB, největší ~106 MB a uživateli nic zásadního nechybí, aplikace si lze velmi snadno doinstalovat. Dnes jsou k dispozici verze pro i386, x86–64, ale i velmi populární Raspberry Pi.

Tiny Core Linux, mix licencí, verze 7.0

Notebook PEA

Obyčejný zápisník, napsaný v Javě, zdánlivě nenabízí nic, vyjma šifrování. Pokud s sebou potřebujete nesourodý balík poznámek (nejen klíčenku na hesla) a nevyžadujete formátování, ale nechcete, aby je mohl přečíst někdo další, poslouží výborně. Díky zvolené platformě je adeptem pro umístění na klíčenku. Autor zašel v pohledu na bezpečnost zadávání hesla tak daleko, že program disponuje i virtuální klávesnicí, aby se předešlo odečtení hesla keyloggerem. Zatím je program v rané fázi vývoje.

root_podpora

Notebook PEA, GNU GPL, verze 0.1.0

Blbinka

Vývoj jde dopředu rychlým tempem. Stařičký DOS téměř všichni odepsali. Pro většinu lidí by asi byl velkým překvapením stařičký laptop v garáži F1. Důvodem je specifická karta, přístupná jen z DOSu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.