Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 6. 2008)

18. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme, jak na témata do telefonu, zjistíme, jak dostat RPM balíček na Solaris, ulehčíme si práci s PostgreSQL databází a představíme si dvě jednoúčelovky pro práci se soubory. Ani tentokrát nebude chybět blbinka.

Sony Ericsson Themes Creator

Chcete-li si vytvořit vlastní design pro svůj mobilní telefon značky Sony Ericsson, můžete k tomu použít Sony Ericsson Themes Creator. Umožní Vám nastavit vše podle sebe – barvy, pozadí, ikony tlačítek a mnohem více. Jelikož nejsem majitelem výše zmiňované značky, nemůžu posoudit, jestli funguje, jak má. Nicméně už samotný fakt, že existuje svobodná alternativa k proprietárním a často velice špatně podporovaným softwarům od výrobce, je dobrá věc. Budete-li jej chtít vyzkoušet, na KDE-Apps.org najdete zdrojový balíček pro Ubunty (a jeho deriváty) a také Mandrivu. Nezapomeňte si před tím ještě nainstalovat libgstreamer a libgstreamer-plugins, který je k běhu také potřeba.

se_theme_creator

dimx.de.tl/Themes-Creator.htm / www.kde-apps.org/conten­t/show.php/So­ny+Ericsson+The­mes+Creator?con­tent=83308, 3.27, GPL

rpm2dstream

rpm2stream je malý nástroj k převodu RPM balíčku na formát dstream, který je používán systémem Solaris. Zachovává při tom práva souborů stejně jako vlastníka a nepřijdete ani o pre-install a post-install skripty. Samotný skript je napsaný v shellu (konkrétně Bash) a má pouze 4 KB. Nečekejte tedy pokročilé funkce RPM balíčkovacího systému ani jinou magii. Pokud je však váš cíl pouze rychle přenést aplikaci z systému s RPM balíčkovaním na Solaris, budete pravděpodobně spokojeni.

freshmeat.net/pro­jects/rpm2dstre­am/?branch_id=74844&­release_id=279682, 0.1, Freely Distributable

Droopy

Droopy je malý, jednoúčelový webový server napsaný v skriptovacím jazyce Python. Jediným příkazem spustíte server, přes který vám vaši přatelé mohou nahrát požadovaný soubor. Není potřeba žádné konfigurace, stačí pouze zadat port, na kterém chcete naslouchat, volitelně pak krátky vzkaz a/nebo obrázek. K instalaci nebudete potřebovat nic zvláštního – Droopy je jeden textový soubor, který má něco málo přes 10 KB, a to včetně HTML kódu.

droopy

stackp.online­.fr/?p=28, 20080408, Python Software Foundation License

PostgreSQL Plus

Nedávno vyšla verze balíku PostgreSQL Plus 8.3.3, která přináší opět aktualizaci na nejnovější produkty. A co že to má PostgreSQL Plus navíc oproti klasickému PostgreSQL? Hlavně se jedná a podporu replikace (Slony-II), pgmemcache, GridSQL Parallel Query, Geospatial (podpora pro úložistě geografických systémů), Postgres Studio, Procedural Language Debugger, migrační nástroje pro MySQL a mnohem více. Kompletní výčet včetně do podrobna vysvětlených pojmů najdete na domovských stránkách projektu.

www.enterprised­b.com/products/pos­tgres_plus.do, 8.3.3, GPLv2 + BSD

KonqCheckSum

KonqCheckSum je malý přídavek do servisního menu Konqueroru, který zjednodušuje počítání kontrolních součtů souborů. Podporuje jak SHA-1, tak MD5, umí buď kontrolovat součet nebo jej spočitat a uložit s názvem jmeno_souboru­.typ_hashe.

UX DAy - tip 2

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/Kon­qCheckSum?con­tent=83460, 0.1, Public Domain

Blbinka

Je spousta důvodů, proč přejít na Linux.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.