Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (18. 9. 2002)

18. 9. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes trochu jinak než doposud, ale samozřejmě opět o nových a zajímavých aplikacích.

Dnešní Sklizeň je docela jiná než těch dřívějších 140, které vyšly v rozmezí posledních 43 měsíců (ano, je to tak, první Sklizeň, tehdy ještě pod názvem „Co zajímavého na poli softwaru?“, vyšla přesně před třemi roky, sedmi měsíci a jedním dnem :) Vůbec poprvé jsem totiž opustil řazení po dnech, které bylo značně omezující (někdy se neobjevilo nic zajímavého a jindy zase třeba deset projektů) a, jak nakonec potvrdily i některé vaše názory, občas ne zcela přehledné. Soudím, že nové uspořádání bude Sklizni jenom ku prospěchu. A teď už pojďme k věcem, na které jistě netrpělivě čekáte: k softwarovým novinkám.

Obsah

KlassModeler je grafický nástroj pro vizuální návrh tříd v C++. Částečně se podobá různým UML editorům, ale narozdíl od nich se zaměřuje výhradně na design tříd, na nic jiného jej nelze použít (nebo pro to alespoň není určen). Mezi jeho stěžejní výhody bych počítal zejména schopnost generovat a hlavně i načítat existující hlavičkové soubory a dále pak podporu generování HTML dokumentace tříd.

I pro vývojáře Perlu existují možnosti serializace objektů. Jedním z modulů, které to umožňují, je SPOPS – Simple Perl Object Persistence w/ Security. Za zmínku v jeho případě stojí rozhodně fakt, že pro většinu objektů není údajně nutné psát žádný speciální kód, což jej činí ideálním nástrojem pro projekty, v nichž se s perzistentním uložením objektů původně nepočítalo a nyní je nutné jej nějak elegantně vyřešit. SPOPS obsahuje rovněž systém přístupových práv založený na uživatelích i skupinách (který můžete samozřejmě vypnout, pokud jej nepotřebujete).

Rodinu linuxových prohlížečů založených na renderovacím jádře Mozilly rozšířil prohlížeč Salamander. Druhá veřejná verze už podporuje například MDI rozhraní (ve stylu Opery) nebo tabbed browsing (známý již dlouho například z Galeonu a po několik verzí už i přímo z Mozilly) a nechybí ani zvětšování či zmenšování písma. Salamander je určen pro GNOME.

Téměř po roce vyšla nová verze UML Modelleru. Kromě některých vylepšení (import/export kódu, zrychlení zobrazování) je podstatné asi zejména to, že projekt má nového správce, takže snad nezajde na úbytě, neboť na nástroj tohoto typu, který by mohl konkurovat komerčním produktům, svět otevřeného softwaru zatím čeká. Připomínám, že UML Modeller považuje za svůj vzor takřka legendární Rational Rose.

Browseable Online Backup System (zkráceně BOBS) je zajímavý zálohovací systém, který se od ostatních odlišuje zejména tím, že obsah záloh je dostupný přes webové rozhraní. Díky tomu je snadné se kdykoliv pohodlně vrátit například k jedinému souboru ze zálohy z vybraného data. Za zmínku jistě stojí i fakt, že autor projektu jej sám používá pro zálohování čtyř serverů, které obsahují údajně zhruba 200 až 300 GiB dat každý, a to v heterogenním prostředí tvořeném Linuxy, Windows i Macy, takže se nemusíte bát, že by BOBS nebyl testován.

Vyšlo jádro 2.2.22. Navzdory vtipkování o gerontofilech :) jsou jádra 2.2 ještě hojně používána, a to jak na serverech, tak například v nejrůznějších minidistribucích určených pro firewally a podobně. Nová verze nyní například podporuje nejnovější IDE RAID řadiče 3ware, nastavuje čas posledního přístupu na unixové sockety a samozřejmě opravuje množství převážně menších chybiček.

Nenápadná, leč nadmíru šikovná je utilitka OpenOffice.org Quickstarter. Jde o aplikaci, která „parkuje“ na panelu KDE, a umožňuje přímé spouštění jednotlivých součástí OpenOffice.org aniž byste museli otevírat hlavní menu. To ale není zdaleka to nejlepší – jsou zde totiž mnohem zajímavější funkce. Pěkná je například schopnost otevřít soubor (nebo soubory) v patřičném modulu (textový editor, tabulkový kalkulátor atd.) pomocí standardního KDE dialogu. Tato funkce je navíc doplněna rychle přístupnou historií takto otevíraných souborů, k nimž se tudíž lze snadno a rychle vracet. A máte-li dost paměti, můžete využít i možnosti spuštění skryté instance OpenOffice.org. Tím samozřejmě přijdete o nemalé množství dostupné paměti, ale „startování“ jednotlivých modulů pak bude znatelně rychlejší.

Nový editor fontů nazvaný PfaEdit si poradí s vektorovými i bitmapovými formáty (například TrueType, Type1, OpenType, BDF), dokáže vytvářet fonty nové, editovat existující a v neposlední řadě také mezi jednotlivými formáty převádět. Program má zatím některá omezení (například nenačítá hinting TTF fontů), ale vypadá poměrně zajímavě.

Po delším čekání se uživatelé dočkali nové verze prohlížečeGaleon. Při práci na verzi 2.0, která bude (vlastně už v podstatě je) kompletně přepsána, si vývojáři našli trochu času na verzi 1.2.6, která obsahuje několik klíčových vylepšení. Prvním z nich je kompatibilita s Mozillou 1.0, 1.1 a 1.2a na úrovni zdrojových kódů – to je prozatím věc zcela nevídaná, všechny dosavadní verze totiž byly úzce spjaty s konkrétní verzí Mozilly. Inu stabilizace API nese své ovoce. Druhým významným vylepšením je přidání podpory sidebarů Mozilly – že to funguje si můžete vyzkoušet třeba na AbcLinuxu (levý sloupec, tlačítko pod ikonkou „Používáme Q“). Mezi další novinky patří například možnost vynutit zapomínání cookies po ukončení prohlížeče nebo možnost zamezit změnám nastavení proxy. Bohužel navzdory tvrzení, že byl plně opraven dialog stahování, jsem opět narazil na stejnou chybu, jako ve verzi 1.2.5 – dialog občas zůstane otevřený a nejde se jej zbavit (buďto nezmizí ať děláte co děláte a nebo sebou vezme celý prohlížeč). Proto používám pro stahování Downloader for X. Možná jsem objevil Ameriku, ale Galeon si nyní pamatuje klávesové zkratky měněné přímo v menu (myši najedete na položku a stisknete požadovanou klávesovou zkratku) – mám pocit, že to dříve nefungovalo (leč mohu se samozřejmě mýlit :)

Majitele mobilních telefonů Siemens z řady 45 by mohl potěšit projekt SL45c zvaný též Siemens SL45 Data Suite. Je to linuxová obdoba windowsové aplikace, kterou získáte s tímto mobilním telefonem. Dokáže zobrazovat informace o telefonu a sítích, načíst seznamy uskutečněných, zmeškaných a odmítnutých hovorů, synchronizovat čas přístroje s počítačem, nahrávat obrázky, stahovat adresář (VFC nebo CSV) a také aktivovat servisní menu.

root_podpora

Blbůstka týdne

Hra, o které se zmíním, existuje snad úplně pro všechny platformy – viděl jsem ji na PC, Palmu, herních automatech, existovala pro Atari a jistě i pro ostatní osmibity. Kupodivu snad všechny implementace používají prakticky totožnou grafiku :) Cílem této hry, o které vlastně ani nevím, jestli má nějaké obecně rozšířené jméno, je ochránit města před zničením proti shora útočícím … ehm čárám. V každé misi máte k dispozici omezený počet střel a pokud nebudete mířit dostatečně přesně, svá města nejspíš neochráníte. V linuxovém provedení se hra jmenuje Missile Command.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku