Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 10. 2016)

19. 10. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se v Chromiu úplně zbavíme závislosti na Googlu, zkusíme si zálohovat svůj disk, nastreamujeme pár videí a ochutnáme trochu molekulární dynamiky.

ungoogled-chromium

Varianta webového prohlížeče Chromium, která kompletně odstraňuje integraci s Googlem a zaměřuje se na soukromí a transparentnost. Mysleli jste si, že Chromium už to dělá dávno? Nejste sami. Vývojáři tohoto softwaru však tvrdí, že u základního prohlížeče spousta služeb běžících na pozadí komunikuje se servery Googlu. 

github.com/Eloston/ungoogled-chromium, 53.0.2785.116–1.2

BakAndImgCD

Minimalistická linuxová distribuce, založená na 4MLinuxu a specializovaná na zálohování a dělení oddílů na disku. Podporuje souborové systémy Btrfs, EXT2, EXT3, EXT4, ReiserFS, XFS, HFS, HFS+, FAT, NTFS, JFS, a Minix. Funkce pro zálohování disků používají nástroje Partclone, Partimage a GNU ddrescue. Systém je k dispozici jak v 32–, tak v 64bitové verzi a nedisponuje žádným grafickým rozhraním.

bakandimgcd.4mlinux.com, 20.0

Plex Media Server

Aplikace, která umožní streamovat mediální soubory uložené ve vašem počítači do různých mobilních zařízení nebo chytrých televizí přes lokální síť a nebo přes internet. K dispozici je pro Chromcast, Roku, Google TV a podporuje Samsung Smart TV, Synology, Netgear, QNAP, unRAID, Drobo a zařízení ASUSTOR NAS. Na Linuxu běží jako démon na pozadí a lze ji konfigurovat přes webové rozhraní.

www.plex.tv, 1.2.2

GROMACS

Simulátor molekulární dynamiky s vestavěnými analytickými nástroji. Je primárně navržen pro biochemické molekuly, jako jsou bílkoviny a tuky, ale hravě zvládá i nebiologické sloučeniny a oproti svým konkurentům je extrémně rychlý.

root_podpora

www.gromacs.org, 5.1.4

Blbinka

Občas se i v BBC technik přehmátne a místo obrázků skotské premiérky pustí trochu jiné záběry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.