Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 12. 2001)

19. 12. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme více než dvě stovky karetních her v jednom programu, otevřenou serverovou část pro up2date nebo třeba linuxovou distribuci založenou kompletně na kompilaci ze zdrojových kódů.

Pondělí 17. 12.
Na světě je LinuxSalute-Gnome 1.0. Tento projekt si klade za cíl vytvořit atraktivní desktopové rozhraní tvořené výhradně otevřeným softwarem. Zatím jedinou podporovanou platformou je Slackware Linux, ačkoliv do budoucna by vývojáři rádi rozšířili své aktivity i na další distribuce, ovšem podmínkou je, aby se našlo dostatek dobrovolníků ochotných se na něčem podobném podílet. Ve verzi 1.0 najdete mimo jiné také nejnovější verze Galeonu nebo Evolution.
Preprocessor je důležitou součástí překladu programů psaných v různých programovacích jazycích. Proč by ale měl být pro každý jazyk vytvořen speciální program, když stačí napsat jeden dostatečně přizpůsobitelný? To si asi řekli autoři projektu gpp, a tak vznikl nový preprocessor, jehož syntaxi je možné volitelně přizpůsobovat a používat jej tak pro různé účely. V základní výbavě najdete například režimy pro zpracování zdrojového kódu v C či Prologu, HTML a TeXu. Pokud by to nestačilo, není problém vytvořit vlastní pravidla.
Nové verze se dočkal také KOffice. Drtivá většina změn oproti verzi minulé jsou opravy všemožných chyb.
A ještě jedna nová verze dobře známého produktu (asi nám ti vývojáři chtějí před Vánocemi udělat radost :) – vyšel AbiWord 0.9.6. Od předchozí verze přibyly zejména nové pluginy – gdk-pixbuf (umožňuje načíst libovolný obrázek, kterému „rozumí“ stejnojmenná komponenta toolkitu GTK+), wikipedia, Dictionary, babelfish, freetranslate a bz2abw.

Neděle 16. 12.
Sorcerer GNU Linux je linuxová distribuce určená pro opravdu zkušené administrátory, kteří chtějí mít vše plně pod kontrolou. Je totiž založena pouze na zdrojových kódech, které se stahují přímo z domovských stránek projektů a kompilují na míru danému systému a požadavkům jeho správce.
Tabulkový kalkulátor Gnumeric dospěl k verzi 0.99, která předznamenává blížící se dlouho očekávanou verzi 1.0. Ta je přislíbena již na příští týden. Že by dáreček pod stromeček?
Pro karetní maniaky je určen projekt PySol, neboli Python Solitaire. Nejde už ani tak o hru, jako spíše o platformu pro provozování karetních her pro jednoho hráče, jako je například z Windows i dalších platforem dobře známý FreeCell, Solitaire, Klondike a mnoho dalších. PySol je snadno rozšiřitelný o další pravidla, takže jeho možnosti se stále rozrůstají a nyní nabízí už přes dvě stovky různých her a jejich variant. Navíc si můžete stáhnout skoro 17 MiB různých vzhledů karet a několik dodatečných hudebních doprovodů ve formátu MP3 a MOD. Zkrátka není „solitér“ jako „solitér“ :)
Nová verze DTP programu Scribus obsahuje podporu TTF fontů a barevného prostoru CMYK.

Sobota 15. 12.
Pod názvem PyOSD se ukrývá implementace „On Screen Display“ v Pythonu. Jde vlastně o modul, který umožňuje programům psaným v Pythonu snadno zobrazit na obrazovce v X libovolný text. To je praktické například pro krátké probliknutí názvu skladby právě přehrávané v MP3 přehrávači a podobně.
Obnovovat smazané soubory je v multiuživatelském prostředí un*xových systémů, kde se skoro pořád něco děje, poněkud komplikované a pokud zaváháte a disk ihned neodstavíte z provozu, „komplikované“ se zvolna přeměňuje v „takřka nemožné“. Poměrně specifický přístup k tomuto problému má autor skriptu dl. Ten totiž nahrazuje klasický povel rm a namísto mazání soubor pouze zkomprimuje a přesune do záložního adresáře, odkud jej odstraní až teprve po uplynutí doby specifikované uživatelem. Slabinu tohoto řešení vidím v tom, že alespoň já osobně jsem si většinu souborů omylem smazal spíše v různých nadstavbách, jako je Midnight Commander a spol. Nicméně podobný princip by jistě šel aplikovat i v podobě jaderného modulu, což by pokrylo mazání souborů zcela libovolným programem a způsobem.

Pátek 14. 12.
Utilita mtop slouží k odhalení toho, které procesy a dotazy nejvíce vytěžují MySQL server. Mezi užitečné funkce patří například možnost zobrazit informace „vysvětlující“ (explain) probíhající dotaz či možnost násilného ukončení vybraného procesu (nebo lépe řečeno konexe).
Align je jednoduchá, leč užitečná, pomůcka pro prohlížení textových souborů. Dokáže totiž zarovnat sloupce textového výstupu pěkně pod sebe, což výrazně zvyšuje čitelnost dat. Nejlépe je to vidět přímo na domovské stránce, kde najdete ukázku přístupového logu webového serveru před a po zpracování alignem. Praktické je, že v případě sloupců oddělených tzv. bílými znaky (mezery, tabulátory) nemusíte nic složitě nastavovat, skript si to už přebere sám. Pokud jsou sloupce odděleny jinak, nic není ztraceno, align si od vás rád nechá poradit. Hodnoty v jednotlivých sloupcích mohou být volitelně zarovnávány doprava, doleva, na střed nebo jako čísla (případně s doplněním nul).
Nevyžádaných zpráv dostává většina lidí stále více a více. Legislativa běžného uživatele zatím příliš nechrání a tak nezbývá, než si poradit po svém. Třeba tak, že spamy budeme filtrovat, což je ovšem úkol netriviální. Filtr Splonk spam eliminator je založen na poměrně jednoduchém principu. Každá zpráva je testována v několika krocích. Nejdříve se ověřuje, zda není odesílatel explicitně povolen nebo zakázán. Poté následuje test na nejčastější řetězce vyskytující se ve spamech a pak se zjišťuje, jestli je zpráva adresována přímo vám nebo jestli ji odeslal někdo vám známý a skryl přitom adresáta. Zpráva, která propadne tímto sítem je pak s největší pravděpodobností nový spam a nebo splňuje jisté znaky spamu (minimálně není adresována vám), ale ve skutečnosti jde například o příspěvky z konference, kterou jste zapomněli povolit. Tyto zprávy pak padají do zvláštního mailboxu a do logu se zaznamenávají jejich předměty, což urychluje orientaci.

Čtvrtek 13. 12.
Abi2pdf je v Javě napsaná utilitka pro konverzi dokumentů z AbiWordu do PDF, která může sloužit jak pro konverzi jednotlivých souborů, tak pro hromadné zpracování celého adresáře. Je to pěkná ukázka použití XSLT a XSL Formating Objects.
Pokud využíváte pro rozesílání SMS zpráv službu MTNSMS, možná uvítáte rozhraní Asms, které je asi přeci jenom o něco pohodlnější, než webový prohlížeč. Program je napsaný v Perlu a Tk.
A opět tu mám pro změnu něco pro hráče. Pod názvem TuxPuck se ukrývá „hokej“, se kterým se můžete setkat v nejedné hospodě či klubu. Hráč ovládá svou „pálku“ (nebo hokejku? – ono je to jedno, nepřipomíná to ani pálku, ani hokejku :) a snaží se odrážet puk tak, aby jej protihráč (v tomto případě tučňák) nezachytil a naopak brání soupeři v dosažení téhož. Jenom by mně zajímalo, proč je tučňák Phil světle modrý :)
SCSI pod Linuxem má jednu velkou nevýhodu – když přidáte nové zařízení s nižším číslem kanálu nebo ID, všechna ostatní se posunou a budou jim přidělené jiné soubory v /dev. Program mapscsi to řeší jednoduchým způsobem: dle zadaných pravidel vytvoří symbolické odkazy, které jsou s jednotlivými zařízeními spojeny pomocí informací získaných přímo z nich, a jsou tedy nezávislé na tom, jak dopadne detekce.

root_podpora

Středa 12. 12.
Yet Another Weblog News System je další systém pro provozování diskuzních serverů typu Slashdot. To, co jej činí zajímavým, je striktní dodržování standardů – výstupem je údajně vždy stoprocentně „čisté“ XHTML 1.0 a CSS2. YAWNS je napsaný v Perlu a využívá modul HTML::Template.
Systém up2date od Red Hatu má jednu podstatnou nevýhodu – volně k dispozici je pouze klientská část, server bohužel nikoliv. Drtivé většině uživatelů to zřejmě vadit nebude, ale už v menších a středních podnicích, učebnách či laboratořích by mohl vlastní server najít uplatnění. Tuto situaci se snaží řešit projekt Current – nezávislá implementace up2date serveru napsaná v Pythonu. Zatím nedisponuje všemi možnostmi originálu, ale relativně rychle se vyvíjí.
BondDB je wrapper realizující objektově orientované rozhraní k PostgreSQL (a výhledově i dalším SQL serverům). Jednou z jeho výhod je odstínění od SQL dotazů a zjednodušení práce se záznamy v databázi, ale nabízí i pokročilejší funkce, jako je mapování tabulek dohromady vytvářením relací mezi objekty. Pracuje se také na podpoře volání metod. Pokud by se měl BondDB něčemu připodobnit, byl by to prý způsob, jakým pracuje s databázemi Visual Basic – i když se prý jedná o podobnost čistě náhodnou.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku