Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 4. 2000)

19. 4. 2000
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Týden co týden, s železnou pravidelností vždy ve středu (vyjma týdny, kdy vychází ve čtvrtek) k vám přichází Softwarová sklizeň. Ta dnešní má již pořadové číslo 52.
Úterý 18. 4.

Píšete básně? A máte občas problémy s nalezením toho správného rýmu? Pak potřebujete Rhyming Dictionary, databázi 127 tisíc slov a samozřejmě program, který v nich hledá rýmy. Problém je, že pokud netvoříte básně v angličtině, bude vám to všechno asi na nic. Ale třeba se toho chopí nějaký programátor tady u nás a přetvoří program pro potřeby češtiny :). Ovšem zajímalo by mě, kde vlastně autoři programů, jako je tento berou ty slovníky?
Webové rozhraní se, navzdory svým značným omezením, prosazuje stále častěji i v úkolech, kde by to člověk nečekal. Začalo to ovládáním připojení na Internet přes jeden modem, pak přišly intranety s možností plánování času, čtení pošty a psaní poznámek a dnes se blíží doba, kdy se do prohlížeče přestěhují i kancelářské aplikace. Ale to jsem odběhl od tématu. Původně jsem totiž chtěl napsat o programu webCDwriter, který umožňuje sdílet v síti jedinou vypalovačku a ovládat vypalování CD z prohlížeče. I když v tomto případě nejde jenom o čisté HTML, ale o Java applet. Ten umožní každému uživateli libovolně sestavovat obsah CD a následně jej i vypálit – to samozřejmě umožní v danou chvíli pouze jedinému uživateli.
Dokumentace, aneb prokletí programátorů. Něco se musí dát na web, něco přiložit přímo do distribuce, něco poslat do tiskárny. Kdo to má ale udržovat? Tak tuhle otázku si samozřejmě položil někdo dávno přede mnou a tak vznikl projekt SGMLtools. A dnes, o několik let později se objevuje projekt podobného jména, který sám sebe označuje za jeho následníka. Jmenuje se SGMLtools-lite, je napsaný v Pythonu a umožňuje dokumentaci vytvořenou ve formátu SGML konvertovat do HTML, JadeTeXu, DVI, RTF, PS, PDF, „holého“ textu a formátu iSilo. Z jednoho zdroje lze tedy připravit dokumentaci pro online prohlížení, tisk a třeba i prohlížení na kapesních počítačích s minimálním úsilím.

Pondělí 17. 4.
Oblíbili-li jste si windowsoidní disassembler W32Dasm a potřebujete-li podobný program i na Linuxu, bude vás asi zajímat program LDasm, který se snaží plnit stejnou funkci a také emulovat look & feel (omluvte tenhle nečeský termín, ale zní mi lépe, než vzhled a pocit :) svého vzoru.
Temperature.app je applet pro Window Maker, který zobrazuje informaci o teplotě, získávanou z údajů meteorologických stanic po Internetu. Narozdíl od konkurenčního wmweather z něj nevymáčknete nic víc, než právě teplotu a to ve stupních Celsia či Fahrenheita.
Že si grafika a textový režim nutně nemusí odporovat, to dokazuje standard ANSI, díky němuž se nějaké to zpestření vetřelo na naše obrazovky už kdysi v éře BBS. Od té doby se z ANSI grafiky vyvinul svébytný směr, kterému se věnují i specializované servery, diskuzní skupiny atd. Pokud máte chuť se k lidem, kteří propadli kouzlu „textového kreslení“, připojit a nebo si jenom vytvořit pěknou uvítací obrazovku pro váš Linux, můžete začít s programem WMAnsiEd. Jde o plnohodnotný ANSI editor napsaný s využitím QT.
Populární POP3 server Qpopper dospěl do finální podoby verze 3.0.

Neděle 16. 4.
Obchod na burze je jedna z nejlepších metod zhodnocení peněz, pokud víte jak na to. A jestli to skutečně víte, mohl by se vám hodit skript nazvaný getstockquote, který dělá přesně to, co má v názvu: získává informace o akciích z různých zdrojů a následně z nich generuje HTML dokument. Stačí přidat do cronu a každé ráno můžete mít k dispozici přehled vašeho portofila jako na stříbrném podnosu. Skript „tahá“ data z těchto zdrojů: NYSE quotes, Europe quotes, Fidelity Investments Quotes, T. Rowe Price, Vanguard Group, Australian quotes from ASX a Annuities from TIAA-CREF. Jestli je to dostatečné nebo ne, to netuším, neboť tomu nerozumím :)
Pokud používáte Window Maker či Black Box (a možná i AfterStep) a trápí vás nedostatek prostoru pro ikonky v docku (nebo wharfu a bůhvíjak se tomu všemu ještě říká), určitě zkuste WMbad. Je to podle mého názoru vynikající „spouštěč“ programů. Pomocí ikonek šipek přepínáte povely, kliknutím na ikonu pak povel spustíte. Konfigurace je jednoduchá, program podporuje témata (pár je jich přibaleno a jsou celkem pěkné), ikonky se mění volitelně i jednoduchým, ale efektním prolínacím efektem, zkrátka jednou větou: šikovné a navíc hezké. Doporučuji.

Sobota 15. 4.
Webovým emailovým rozhraním vévodí převážně jazyk PHP, ale pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje a vezmete-li raději zavděk obyčejným CGI skriptem, navíc v Perlu, jenž najdete prakticky na každém un*xovém stroji, můžete zkusit projekt acmemail. Nabízí jednoduché, ale pěkné rozhraní a vše potřebné k čtení (POP3/IMAP, podpora MIME) i psaní zpráv.
Martin Hinner vytvořil prográmek 602html. Vsadím se, že nemáte nejmenší tušení, k čemu slouží :). Ano, skutečně konvertuje dokumenty ze staré dobré „téšestsetdvojky“ do HTML. Vzhledem k tomu, že ještě dnes občas narážím na soubory v tomto formátu (i když stále méně), shledávám tenhle program užitečným.
PDID3 je pěkný a praktický ID3 tag editor. Pokud čirou náhodou nevíte, o čem to mluvím, pak vězte, že jde o úpravu údajů o MP3 souboru v něm obsažených. Můžete tak změnit jméno umělce, skladby a alba, z nějž pochází, rok vydání, žánr a rovněž lze přidat krátký komentář.
Existuje pár editorů, které poznamenaly vývoj tak, že se je mnoho dalších produktů snaží napodobovat či alespoň používat stejné klávesové zkratky apod. Jsou to třeba vi, Wordstar, M$ Notepad (pokus o vtip :) a nebo Pico. Pokud vám ten poslední jmenovaný nic neříká, pak vězte, že jej umí emulovat joe (zkuste spustit jpico) a hlavně se s jednou jeho mutací mnoho lidí setkává (možná aniž by to věděli) v emailovém programu Pine. Pokud tedy Pico znáte a líbí se vám, můžete zkusit editor Nano, jehož autor se pokouší vytvořit Pico picovatější než Pico :), neboli vylepšenou a pod GPL šířenou verzi tohoto editoru.

Pátek 14. 4.
Něco podobného, jako je program Remote, jsem si chtěl už dávno napsat, ale nikdy jsem se k tomu nedostal, neboť jsem měl obavy o bezpečnost. O co jde? Je to jednoduché – program Remote se přihlásí na server POP3 protokolem a pokud najde zprávu s předmětem remote, stáhne ji a vykoná všechny povely obsažené v jejím těle. Vše je samozřejmě chráněno heslem. Aniž bych chtěl být pesimista, tenhle program si asi také nenainstaluji. Jednak je praktičtější nechat nějaký skript přímo přijímat zprávy na inkriminovaném serveru a jednak je protokol POP3 bezpečný asi jako propíchnutý kondom – určitě zvažte použití ssh nebo jiného šifrovaného tunelu. Na druhou stranu, jednu výhodu tento přístup má – lze jej snadno použít pro počítače chráněné firewallem.
Pokud hledáte úplně jednoduchý systém pro provoz online shopu, mohl by vám vyhovovat MySQL PHP Shopping Card. Nečekejte od něj zázraky, ale co se po něm žádá, to umí. A mnohdy konec konců nejsou všechny vymoženosti konkurenčních řešení ani potřeba.

Čtvrtek 13. 4.
Kumera je nástroj pro správu obsahu menších a středních webů, založený na Perlu a XML. Nabízí tři úrovně práv (přispěvatel, sub-editor – v podstatě redaktor a editor – tedy šéfredaktor), které by měly pro mnoho účelů plně postačovat. Zmíněné využití XML znamená v případě Kumery pouze podporu jednoho vlastního formátu, nikoliv obecných XML dokumentů.
I pro konzoli vznikají hry, což svědčí o tom, že mezi lidmi je stále mnoho těch, kteří nemohou nebo nechtějí provozovat grafické uživatelské rozhraní. Dalším „textovým“ přírůstkem je jednoduchý poker, což má i v názvu: sily Poker. Program nabízí několik různých her (poker bude nejspíš hra s naprosto největším počtem mutací a modifikací), hru proti jednomu až čtyřem počítačovým protihráčům a v poslední verzi i alternativní rozhraní napsané s QT 2.1. Pokud se budete držet dále textového režimu, budete si asi muset pár kol zvykat na slovní popis karet – třeba „Jack of Diamonds“ :)
I podpora digitálních fotoaparátů je dnes v Linuxu na hodně solidní úrovni. Kromě projektu gPhoto, který se snaží zastřešit práci s různými modely různých výrobců, vznikají čas od času i různé projekty zaměřené poněkud úžeji – obvykle na jednu modelovou řadu. Mezi ně patří i program dc1000, který umí pracovat s fotoaparáty stejnojmenné série od Panasonicu (modely NV-DC1000, PV-DC1000, NV-DC1580 a PV-DC1580). S jeho pomocí lze provádět to hlavní: prohlížet si náhledy obrázků, stahovat je do počítače a případně je z přístroje i smazat. Kromě linuxové existuje i verze pro BeOS, která je ovšem poněkud opožděná ve vývoji.

root_podpora

Středa 12. 4.
Vlastníci DVD karet Sigma Designs Hollywood plus nebo Creative Labs DXR MPEG decoder by měli zbystřit pozornost. Pro obě se totiž objevila první, i když zatím poměrně elementární, podpora pro Linux. Samozřejmě, že oba výrobci odmítli sdělit technické detaily, které by umožňovaly ovladače napsat, takže vše je výsledkem reverzního inženýrství. Ovladače momentálně umožňují přehrávání MPEG-1 a MPEG-2 videa, MPEG audia a rovněž funguje výstup na TV-out ve formátu PAL. Samozřejmě, toho, co je ještě třeba udělat, je mnohem víc. Hlavně zatím nefunguje optimálně synchronizace zvuku a obrazu, není podporován výstup digitálního audia, nelze nastavovat parametry obrazu atd.
TkPasMan je jednoduchý správce hesel, tedy aplikace, která vám umožní bezpečně (doufejme :) uchovávat hesla k různým službám a hlavně k nim přistupovat pomocí jediného, hlavního hesla. Je samozřejmě jednodušší pamatovat si pouze toto jediné heslo, než desítky různých. TkPasMan vám následně heslo (případně i přihlašovací jméno) pro vybranou službu vloží do schránky, takže jej snadno použijete třeba v prohlížeči. Ovšem pokud zapomenete to hlavní heslo, jste jak se říká v … :)
Potřebujete modifikovat Master Boot Record virtuálního disku, použitého ve VMWare? Pokud je odpověď ano, potřebujete prográmek VMDisk-MBR.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku