Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (19. 6. 2002)

19. 6. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme pěkný program na zpracování GIF animací, ovladač pro speciální tlačítka na noteboocích Acer Travelmate, ASP server podporující VBScript a mnoho dalšího.

Pondělí 17. 6.
Mailm je šikovná utilitka pro odesílání emailových zpráv z příkazové řádky (případně skriptů a podobně), která například oproti prográmku mail, který najdete s největší pravděpodobností přímo ve své distribuci, obsahuje některá zajímavá vylepšení. Určitě oceníte možnost odesílat zprávy s přílohami (v případě 8bitových dat mailm sám zvolí ideální kódování), konverze znakových sad, kódování ne-ascii hlaviček podle patřičných RFC, uživatelské hlavičky a podobně.
Patent na kompresi LZW zvolna spěje k expiraci a pak možná získá grafický formát GIF opět na popularitě, ale do té doby zřejmě nejeden webdesigner dá přednost formátu PNG. Rozhodnete-li se takto, možná, že budete muset dříve vytvořené GIFy překonvertovat a pak se vám jistě bude hodit utilitka nazvaná prostě gif2png. Její hlavní výhodou oproti univerzálním nástrojům je to, že zachovává automaticky průhlednost, prokládání a textové komentáře. Nezanedbatelnou výhodou je také přiložený skript web2png, který zkonvertuje všechny obrázky celého webu a automaticky opraví patřičné tagy v HTML dokumentech.

Neděle 16. 6.
Postarat se o bezpečnost svěřených serverů je prvořadým úkolem každého administrátora, o tom není pochyb. Lišit se ale mohou cesty, jakými odpovídajícího zabezpečení dosáhnout. Jednou takovou cestou je například systém grsecurity. Je to vlastně soubor jaderných patchů, které například zabraňují zneužití chyby přetečení bufferu, přidávají ACL, řadu vlastností pro lepší audit a logování a podobně. Cílem projektu je vytvořit co nejmocnější bezpečnostní systém s řadou vlastností a minimální potřebou manuální konfigurace (otázka ovšem zní, jestli si tyto požadavky navzájem tak trochu neodporují). Aktuální verze grsecurity je určena pro jádra 2.4.
Pod názvem WebInvoice odstartoval nový projekt snažící se o vytvoření fakturačního systému s webovým rozhraním. Skripty napsané v Perlu a JavaScriptu by měly zvládat správu klientů, faktur a plateb.

Sobota 15. 6.
Příznivce hry Othello (též zvané Reversi) jistě potěší její implementace pro GNOME nazvaná Rhino. Velké úsilí věnuje autor program umělé inteligenci počítačového hráče, díky které by měl být program v budoucnu schopen na nejvyšší obtížnost porazit i ty nejlepší lidské hráče.
Gifsicle je výtečný program pro vytváření animovaných GIFů, ale jak už to tak chodí, ne každému vyhovuje příkazová řádka, a tak vzniklo grafické rozhraní nazvané gAnim8, které Gifsicle obaluje do slušivého GNOME hávu. Mimo jiné umožňuje jednoduše sestavovat animaci z obrázků (samozřejmě s náhledy), optimalizovat výsledek v několika úrovních, pracovat s průhledností a barvami, rozložit animace na jednotlivé snímky, definovat opakování, měnit velikost celé animace a tak dále. Pokud občas animované GIFy potřebujete vytvářet a s Gifsicle si příliš nerozumíte, mohu gAnim8 jedině doporučit – i kdyby jenom kvůli optimalizaci, která je v Gifsicle opravdu výtečná.

Pátek 14. 6.
Pod poměrně podivným názvem DZT (navíc doplněném dovětkem Yet Another Tabbed GNOME Terminal – subjektivně musím říct, že jména začínající na Yet Another mi už pomalu lezou krkem) se ukrývá emulátor terminálu pro GNOME podporující záložky (tudíž lze mít více shellů v jednom okně). Impulzem pro jeho vznik byla nedostatečná stabilita podobného staršího projektu PowerShell.
Není tomu dlouho, co linuxovou konferencí prošlo povzdychnutí, že na jinak z hlediska Linuxu bezproblémových noteboocích Acer Travelmate nelze rozběhat speciální klávesy (Mail, P1 atd.), a vida, už je tu řešení. Driver pojmenovaný prozaicky Acer Hotkey driver for Linux je dokáže přimět k tomu, aby se chovaly jako obyčejné klávesy, takže pak není problém na ně třeba pomocí window manageru namapovat vlastní akci.

Čtvrtek 13. 6.
Občas se najde někdo, kdo volá po možnosti použití ASP pod Linuxem. Několik podobných projektů sice existuje, ale protože ASP je jenom obálka a jazyk pod ní může být v podstatě libovolný, tazatel byl nezřídka zklamán tím, že na něj namísto očekávaného VBScriptu číhal třeba Perl. Ale to se teď možná změní, protože projekt ArrowHead ASP Server implementuje formou javového servletu ASP server podporující VBScript 3.1 včetně sady základních COM objektů. Nicméně zatím nečekejte kompletní funkčnost, vývoj je teprve v počátcích a momentálně jde spíš o to přilákat testery a vývojáře.
Pokud vlastníte programovatelný dálkový ovladač Pronto od společnosti Philips, jistě vás potěší javový program Tonto, díky němuž můžete s těmito ovladači pracovat nejen ve Windows, ale také v Linuxu nebo na MacOSu (a asi i jinde, pakliže na dané platformě poběží Java).

root_podpora

Středa 12. 6.
DocBook je jistě velmi praktický systém pro tvorbu dokumentů, leč nezřídka se setkávám s názorem, že je pro běžné použití přeci jenom poněkud složitý a zbytečně komplexní. Zřejmě jsou si toho vědomi i ti, kdo tvoří patřičné standardy, protože vznikla odlehčená varianta DocBooku pojmenovaná příznačně Simplified DocBook. Ten si uchovává všechny výhody svého velkého brášky, tedy úplné oddělení obsahu, struktury i formy, a samozřejmě i modulární systém stylesheetů, díky nimž lze dokumenty transformovat například do HTML, PDF, TeXu, RTF, FrameMakeru, unixových manuálových stránek, TeXinfa a podobně. Zároveň je ale o poznání jednodušší a definuje jenom přibližně sto elementů, které jsou podmnožinou plného DocBooku.
Na světě je první alfa verze Mozilly 1.1. Obsahuje mimo jiné například správce stahování (ten se objevil už dříve, ale v milnících nebyl zapnut), na MacOS X podporuje Quarz rendering, zrychlit by se mělo zpracování DHTML, souborové dialogy obsahují tlačítko na vytváření adresářů a tak dále a tak dále a tak dále :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku