Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 1. 2008)

2. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

První sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru v novém roce. Podíváme se na zajímavý navigační software, jednoduchou hru na první pracovní den, implementaci CVS pserveru pracující proti SVN repozitáři, vyhledávač aplikací, zaznamenávač desktopu, opak programu sort a nebude samozřejmě chybět blbinka.

Navit

Navit (0.0.3) je navigační systém. Je primárně cílen jako navigace do auta, ale samozřejmě ho můžete použít i jinde. Zatím je v zárodku a ještě neumí úplně vše. V mapách pro Garmin ještě neumí plánovat cestu (ale zobrazí je). V OpenStreetMap zatím neumí zcela vyhledávat v ulicích, takže zatím úplná podpora je jenom pro mapy Grosser Reiseplaner. Mapy je možno zobrazovat v klasickém 2D zobrazení nebo v populárním 3D zkoseném. Aktuální pozici získává Navit z gpsd nebo přímo z NMEA GPS snímače. Mapy je možno posouvat myší, resp. prstem, protože se předpokládá použití dotykového displeje. Kromě optimální trasy ještě Navit generuje pokyny k jízdě, které čte s použitím speechd.

Navit

Navit

PaperCut

Jestli se vám na letošní první pracovní den nechce moc pracovat, tak můžete vyzvat počítač ke hře kámen-nůžky-papír. Hra se velmi jednoduše ovládá. Mačkáte klávesy R (rock – kámen), P (paper – papír) nebo S (Scissors – nůžky) a okamžitě se dozvíte, zda jste vyhráli či prohráli. Jestli vám to přijde dětinské, tak si se spolupracovníky zahrajte rozšířenou verzi, která už je kapičku náročnější.

SvnPserver

V práci tak nějak průběžně převádíme své projekty z CVSka do SVNka. Ovšem občas se najdou prastaré skripty s tajemným obsahem, které předpokládají, že data jsou stále v CVSku. Pak jsou dvě možnosti: přepsat skripty, nebo použít SvnPserver (0.1.4308), což je implementace CVS pserveru, která ale pracuje oproti SVN repozitáři. Odkaz na stažení – na stránce projektu chybí odkaz.

Linux App Finder

Každý někdy začíná. A pokud jste ve světě Linuxu nový a ještě se tu neorientujete, tak vám pomůže Linux App Finder. Jedná se o seznam oblíbených programů pro Windows a OSX a jejich protějšků v Linuxu. Takže pokud jste ve Windows měli nějaký oblíbený program, např. Nero, tak ho zadáte do vyhledávacího pole a hned dostanete seznam produktů, které mají podobnou funkcionalitu. U každého programu je krátký popisek, odkaz na stránky programu a většinou i screenshoty a odkazy na balíčky.

RecordMyDesktop

RecordMyDesktop je CLI příkaz, který nahrává dění na desktopu a ukládá ho do Ogg Theora-Vorbis souboru. Umí nahrávat celý desktop, ale i dění v jednom okně. Pokud se nahrává jenom jedno okno, pak jsou jeho okraje zvýrazněny. Nahrané video je možné encodovat za běhu, nebo až po dokončení nahrávání. V případě pádu (bohužel docela časté) se umí obnovit spadlé sezení a dokončit kódování videa. K programu existuje GTK frontend a QT frontend (obojí ke stažení na stránce projektu) a pro KDE existuje applet do systraye.

Perl

Vyšla nová verze Perlu (5.10). Sice to už zde šlo ve zprávičce, ale vůbec bych se nedivil, kdybyste to ve vánočním shonu přehlédli. Nejedná se o Perl6, ale o novou verzi 5, která nejenom opravuje chyby, ale přidala i nové vlastnosti. Podívejme na ně:

Objevil se nový operátor chytrého porovnání (~~). Například

if ($jehla ~~ @kupkasena) ... 

zjistí, zda se skalár $jehla vyskytuje v poli @kupkasena. Dále se objevil roky postrádaný příkaz switch:

given ($foo) {
        when (/^abc/) { $abc = 1; }
        when (/^def/) { $def = 1; }
        when (/^xyz/) { $xyz = 1; }
        default { $nothing = 1; }
    } 

Na skupiny v regulárních výrazech se již nemusíte odkazovat jenom čísly ($1, $2, $3…) a počítat tak složitě závorky, ale můžete si skupinu pojmenovat (např (?<letter>.) ).

Přibyl nový defined-or operátor. Takže

$a // $b 

je ekvivalentní s

defined $a ? $a : $b 

Perl sám zrychlil (zejména práce s regulárními výrazy) a jeho instalace je přesouvatelná (relocatable). A spousta dalších drobností. Viz perldelta.

root_podpora

unsort

Unsort (0.5) dělá přesný opak příkazu sort. Tedy zpřehází vstupní řádky v náhodném pořadí.

Blbinka

Brainfuck je Turing-kompletní jazyk. Má jenom osm instrukcí, takže je velmi jednoduchý na naučení. S programováním to už bude asi horší. Ale ne nemožné. Archiv funkčních programů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.