Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 12. 2015)

2. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme do učebny vysokofrekcenční techniky, starší programátoři mohou oprášit své znalosti Pascalu, jenž už dávno není jazykem jen na výuku, zmapujeme svou síť a spočítáme si, kam otočit dalekohled, když se chceme podívat třeba na Jupiter.

linSmith

Smithovy diagramy by mohli znát technici pracující s RF technikou. SD zobrazuje závislost činitele odrazu na impedanci, jelikož se nevyskytují záporné hodnoty činitele, je zobracena jen jeho kladná část a diagram je stočen do kruhu. Program linSmith je úzce specializován na výuku vysokofrekvenční techniky. Grafický výstup lze vyexportovat do PostScriptu. Pro zkušeného návrháře mohou být omezující malé možnosti poskládání impedančních členů.

linSmith, GNU GPL, verze 0.99.30

Free Pascal

Vývojářský tým stojící za svobodným překladačem nadělil vývojářům Free Pascal 3.0.0. Přibyla kompatibilita pro jmenné prostory či konstruktory dynamických polí (obojí kompatibilní s Delphi syntaxí). Rozšířila se i nabídka platforem, pro které lze překládat, například o JVM, Android nebo 16 bitový real-mode MS-DOSu. Zatím se nedostalo na podporu generických funkcí a bohužel se našlo i několik změn, jež vynutí úpravy zdrojových kódů projektů. Základní textové IDE je přeložené novým fpc a na nový Lazarus asi dlouho čekat nebudeme.

Free Pascal, GNU GPL, verze 3.0.0

Nmap a Zenmap

Síťový scanner Nmap („Network Mapper“); se souputníky Ncat, Nping a Zenmap GUI; vyšel ve verzi 7.0, přičemž množství odvedené práce charakterizují 2 čísla: 2,5 roku od poslední velké verze a 3 200 commitů. Nová verze získává plnou podporu IPv6, je výrazně rychlejší, nabízí vylepšený NSE (scriptuje se v jazyce Lua) nebo ukáže slabiny SSL/TLS. Nadstavba Zenmap poslouží těm, kdož nevládnou cli.

Nmap, GNU GPL, verze 7.0

BTW: O den dříve vyšel i síťový analyzátor Wireshark 2.0.0, mimo jiné s přepracovaným GUI.

wxEphe

Nejde o úplnou novinku, poslední verze programu wxEphe je z října 2014. Programy jako Stellarium, Celestia, Sky Chart jsou mezi astronomickou veřejností známé. wxEphe nenabízí hvězdnou mapu, ale jen „pouhou“ tabulku s hodnotami azimutu, deklinace a rektascence objektů naší sluneční soustavy. Program by zasloužil ještě kus práce, ale svůj účel splní.

wxEphe, 1.3, GNU GPL

root_podpora

Blbinka

Raspberry Pi bylo prvním novodobým počítačem, který nebyl jen „black box“, ale díky GPIO vybízel i k experimentování. Na trhu je několik konkurentů (Orange/Banana Pi, Beaglebone, …), postupně se objevuje i nabídka menších a levnějších řešení. Projekt C.H.I.P. nastavil cenovou laťku opravdu nízko, než přišla „supernova“ Raspberry Pi Zero, ale s poměrem cena/možnosti nepoměrně příznivějším. Necháte se zlákat i porovnáním vyznívajícím ve prospěch nováčka?

Budeme minipočítače dostávat jako přílohu k časopisům, tak jako jsme nedávno dostávali CD/DVD? První průkopník se našel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.