Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 4. 2008)

2. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného software. Dnes se podíváme na program, který umí měnit velikost obrázku a ukážeme si, jak zamlžit skript ANSI sekvencemi. Pak tu máme program pro lidi, co používají síť přes elektrické rozvody. A zakončíme zajímavým šachovým program a Pacmanem. Blbinka chybět nebude.

Arachne Image Resizer

Arachne je program, který implementuje techniku navrhnutou Shai Avidanem a Ariel Shamirem. Jedná se o techniku změnu velikosti obrázku (resize), kdy jsou z obrázku odstraněny nudné části. Rychle a přitom detailně to pochopíte z tohoto videa. Na mé fotce z kroměřížského parku jsem se pokusil totéž demonstrovat. Nejprve označíte štětcem oblasti, které jsou pro vás zajímavé. Obrázek jsem potom drasticky zmenšil, ale označená oblast – tělo jelena – zůstalo prakticky nedeformované. Všimněte si, že krmelec vlevo i pařez vpravo zůstaly, takže opravdu nejde ořez. Plusem je, že potřebný výpočet proběhne jenom jednou – hned poté, co označíte oblast zájmu. Při měnění velikosti okna se obrázek mění v reálném čase, takže není nutné čekat na dlouhé přepočty. Obrázek nemusíte jenom zmenšovat, ale i zvětšovat. Tím, že se nová hmota vytvoří natažením nezajímavých částí, je i dvojnásobné natažení naprosto přijatelné.

Jelen - originál
Jelen - zmensen

seam-carver.source­forge.net, 1.1.0, GPL, GPL v2

Ansistego

Ansistego je program na maskování skriptů před výpisem na terminál programem cat. Funguje tak, že do vašeho skriptu je naroubován obsah druhého souboru. Ale na začátek každého nového řádku, je vložena mřížka (a nový text je tak chápán jako komentář a nemění běh původního skriptu), ale navíc i speciální ANSI znaky, které při výpisu na terminál způsobí, že se původní text skryje. Je fakt, že proti vi nebo less vás to neochrání. Ale je to zajímavé.

ansistego.sou­rceforge.net, 0.9, Public Domain

Plc

Ethernet přes elektrickou síť se nikde moc masově neujal. Ale občas narazím na lidi, co tihle síťové „karty“ mají. Pokud mezi ně patříte, tak by se vám mohl hodit program Plc. Ten umí v síti nalézt další Homeplug 85 MBit adaptéry, zobrazit jejich maximální možnou rychlost a nastavit na nich VLAN.

PLC

slist.lilotux­.net/linux/plc, 0.1.3, GPL v3

Pos

Pyxer je experimentální šachový program, který nepoužívá obvyklý algoritmus a ani hrubou sílu. Pos umí používat 65 šachových algoritmů, a který se použije v daném momentě, určí genetický algoritmus. Takže časem by měl tento program používat to nejlepší z každého známého postupu. Toliko teorie. Praxe je taková, že program zatím docela často prohrává i proti hráči táhnoucímu náhodnými tahy. Na druhou stranu, tahle verze je první, která občas dokáže porazit GNUChess.

www.vanheusden­.com/pos, 1.18, GPL

ASCII Pacman

ASCII Pacman je známá hra Pacman implementovaná čistě v ASCII. Pacman učitě všichni znáte, takže zbývá dodat jenom že se ovládá klávesy k,m,z,x (hrůza, ale editace pacman.h to řeší, je to hned nahoře). A bohužel to nemá zvuk. Takže mumlat si „Waka-waka-waka-waka“ musíte sami.

PacMan

www.bluedust.don­texist.com/pub/sou­rces/pacman-0.9.1.tar.gz, 0.9.1, GPL v2

root_podpora

Blbinka

Qclock (1.1) jsou hodiny, které zřejmě vznikly křížením mlhavých hodin v KDE a robota Marvina ze Stopaře. Hlásit přesný čas je totiž tááák depresivní…

(Tip zaslal Daniel Novotný.)

qclock

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.