Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 5. 2001)

2. 5. 2001
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru.

Pondělí 30. 4.
Hodně lidem připadá konfigurace a správa poštovního serveru, tvořeného několika programy od různých autorů, složitá nebo přinejmenším otravná. Naštěstí pro ně je zde několik komplexních řešení, které integrují sice oddělené, nicméně velmi dobře spolupracující démony pro jednotlivé služby. Takovým balíkem je i XMail, který je zajímavý jednak tím, že je multiplatformní (momentálně Linux, Solaris a Windows), a jednak škálou nabízených funkcí. Obsahuje SMTP server (s podporou kontroly relayingu, autentizace či antispamové kontroly), POP3 server (s možností externí autentizace) a finger server. Umožňuje navíc zřizovat mailové konference a lze jej administrovat vzdáleně.
Cdred je linuxový jaderný modul, který umožňuje pomocí libovolného softwarového CD přehrávače ovládat přehrávání audio CD na jiném počítači. Můžete si tak například udělat z jednoho počítače v kanceláři CD přehrávač, aniž byste k němu museli běhat pokaždé, když se vám třeba zachce přeskočit skladbu.
Chcete si zkusit nové jádro nebo distribuci bez rizika? Programujete kritické aplikace a potřebujete je snadno a bezpečně testovat? Pak by vás mohl zajímat projekt User-mode Linux. Ten totiž umožňuje, podobně jako třeba VMWare nebo Plex86, provozovat virtuální počítač v rámci fyzického linuxového stroje. Rozdíl je ovšem v tom, že UML je určen pouze pro provoz Linuxu, nikoliv jiných operačních systémů. Na domovské stránce projektu najdete mimo jiné také obrazy disků s některými nejznámějšími linuxovými distribucemi, takže si je můžete s pomocí UML snadno vyzkoušet.

Neděle 29. 4.
Příznivce Emacsu, kteří jsou občas nuceni pracovat ve stísněných podmínkách, jako jsou například jednodisketové distribuce, by mohl zajímat editor Zile. Jde vlastně o klon Emacsu, ovšem značně minimalistický. Navzdory malým nárokům však nabízí například editaci více souborů (bufferů) ve více oknech, podporu zvýraznění syntaxe (pouze pro C a C++), doplňování slov a další funkce známé z jeho větších brášků.
Drip je utilita, která usnadňuje převod záznamu z DVD do formátu DivX. Nuž co, kdo chce sledovat film raději na monitoru a poslouchat zvuk z plastových repráčků, ať si poslouží…
Pod názvem Mhd se kromě Městské hromadné teleportace ukrývá také jiný (a doufejme výhledově úspěšnější :) projekt – Martin's HelpDesk. Jde o webový helpdesk napsaný v PHP s MySQL beckendem. Obsahuje správu žádostí, technického personálu, klientů, zápůjček či znalostní databáze (což je můj neumělý překlad knowledge-base :) a podobně.
Autentizace jednorázovým heslem je považována za jednu z nejbezpečnějších. Hlavní výhodou je, že ani odposlechnuté heslo není potenciálnímu útočníkovi nic platné, neboť – jak už plyne z názvu – platí pouze pro jedno přihlášení. Na druhou stranu je zde poměrně citelný problém: jak docílit toho, aby v jeden okamžik klient i server považovali stejné heslo za správné? Jednou z možností je zaslání hesla klientovi serverem jinou, zabezpečenou cestou. Program smsopt se snaží využít právě k tomuto účelu kanálů sítě GSM – heslo je uživateli zasláno na jeho mobilní telefon formou SMS zprávy. Pochopitelně je nutné použít přímo GSM modem (v telefonu nebo jako speciální zařízení), nikoliv různé brány (emailové, webové), a pak lze tento kanál považovat za poměrně bezpečný.
Velmi pozitivní zpráva dorazila od společnosti SAP, producenta zřejmě nejúspěšnějšího systému pro řízení podniků R3. Jejich relační SQL databáze SAP DB je nyní k dispozici pod licencí GPL (vlastní engine) a LGPL (programové rozhraní). Nabízí například plnou podporu referenční integrity, uložené procedury, triggery, subselecty, joiny, kurzory, zamykání až na úrovni řádků či schopnost online zálohování. Já osobně si cením také toho, že SAP nevytváří další pochybné licence a zvolil jednu z těch osvědčených.

Sobota 28. 4.
Program Large File Hex Editor ocení asi zejména programátoři. Z názvu je jasné, že jde o hexadecimální editor zaměřený na editaci velkých souborů. Jeho nároky jsou skutečně velmi přijatelné – pro editaci 2 GiB velkého souboru stačí přibližně 1,4 MiB paměti.
Toto datum se možná jednou zapíše do historie jako významný den, kdy vznikl nejlepší un*xový webový prohlížeč Cheetah – tedy pokud tento ambiciózní projekt uspěje a dosáhne potřebných kvalit :) Cheetah by se měl stát prohlížečem, který a) nepotřebuje k běhu jiný prohlížeč, b) není vázaný na žádný desktop (jako jsou třeba GNOME nebo KDE), c) bude extrémně rychlý a konečně d) bude pouze umět prohlížet webové stránky a nikoliv spravovat poštu nebo třeba chatovat. Slibná idea – a teď se uvidí, jestli dojde naplnění.
GRAMPS je genealogický program napsaný v Pythonu s GNOME rozhraním. Pro ty, co by náhodou nevěděli, co je to genealogie, připomínám, že jde o sestavování rodových stromů. Pokud tedy pátráte po předcích nebo se naopak považujete za ten správný bod, od nějž je vhodno váš rod začít evidovat, sáhnete třeba pro GRAMPSu, který vám umožní (kromě vlastní správy databáze členů rodu) importovat a exportovat data ve formátu GEDCOM, různě filtrovat záznamy nebo třeba generovat webové stránky podle zvolené šablony.
Vyšla osmá betaverze prohlížeče Opera pro Linux. Nezkoušel jsem, ale podle changelogu se asi žádné zlepšení v oblasti podpory národních znaků, pro nás tak důležitých, nekoná.

Pátek 27. 4.
Druid je návrhář databází umožňující pomocí relativně jednoduchého rozhraní přidávat, modifikovat nebo odebírat objekty – tedy tabulky, sloupce, atd. Jakmile dosáhnete stavu, který vám vyhovuje, vygeneruje vám Druid sekvenci SQL příkazů pro vytvoření žádané databázové struktury.
Pro všechny, kdo mají potřebu se na hudbu dívat místo toho, aby jí poslouchali, je určen plugin Paranormal pro XMMS. Od ostatních vizualizačních pluginů se odlišuje zejména vysokou konfigurovatel­ností. Paranormal nabízí několik grafických efektů, které lze v libovolném množství, pořadí a nastavení kombinovat pomocí definičních XML souborů. Výsledný efekt může být skutečně neobvyklý a působivý.
Dvojice utilitek od jednoho autora usnadní život všem, kdo si chtějí přizpůsobit vzhled jednoho ze dvou bootloaderů – lila nebo syslinuxu. Pro příznivce prvního jmenovaného programu je zde skript pro GIMP, který upraví obrázek tak, aby byl lilem akceptovatelný. Uživatelé syslinuxu mohou zase zkusit samostatný program gif2lss, který konvertuje 16-ti barevný GIF na formát LSS. Oba nástroje najdete zde.

Čtvrtek 26. 4.
Autodocbook je jednoduchý nástroj, který projde céčkové zdrojáky, najde v nich speciálně formátované komentáře a převede je na SGML dokument pro DocBook. To jednak usnadňuje práci na dokumentaci a jednak může posloužit jako vhodný první krok pro seznámení se s DocBookem.
Asi každého programátora už někdy napadlo, jestli lze jeho práci nějak změřit. SLOCCount je program, který dokáže inteligentně spočítat skutečný počet řádků kódu i v poměrně rozsáhlých projektech (např. linuxová distribuce), a to v mnoha různých programovacích jazycích. Kromě vlastního programu najdete na domovské stránce programu také zajímavý dokument nazvaný „Estimating Linux's Size“, z něhož se dozvíte například to, že zdrojové kódy kompletní distribuce Red Hat Linux 6.2 tvoří 17 milionů řádků zdrojového kódu, což odpovídá dle norem platných ve světě proprietárního softwaru přibližně 4500 člověko-rokům a finančním nákladům ve výši zhruba 600 milionů dolarů. Zajímavé, co říkáte?
XMLEditor je jednoduchý, ale šikovný editor pro XML dokumenty. Podobně, jako ve většině XML editorů, i zde je upravovaný soubor prezentován formou stromové struktury, jejíž jednotlivé uzly pak lze přímo modifikovat.
Pod názvem Oxml se ukrývá C++ rozhraní k populárnímu XML parseru Expat. Jak možná víte, Expat je založen na průchozím zpracování dokumentů pomocí aplikací definovaných handlerů, což jistě nevyhovuje každému programátorovi nebo každému typu aplikace. Oxml umožňuje pracovat s dokumentem v často praktičtějším objektovém uspořádání.

root_podpora

Středa 25. 4.
A teď něco po hráče. Gnufo je akční střílečka ve stylu hry galaga – vaše raketka se pohybuje na spodní hraně obrazovky, zhora přilétají nepřítelé a vy je musíte do jednoho vyhladit. Zajímavé je na této implementaci to, že scénář hry je určen textovým definičním souborem, takže lze snadno ovlivnit její průběh a hraní by vás nemělo omrzet.
Máte-li problémy s rozchozením TV tuneru s čipem bttv, potřebujete jednoduchý, ale praktický skript nazvaný tvcardoptions.sh. Ten nedělá nic jiného, než že vyzkouší všechny kombinace parametrů, kterými se ovladač bttv karet řídí, a na vás je už jenom vybrat tu, která dává nejlepší výsledky.
ParaGUI je knihovna pro psaní přenositelných GUI aplikací, ovšem narozdíl od jiných podobných projektů nepracuje přímo nad nativním grafických rozhraním (X, Win32, …), ale používá jako mezivrstvu knihovnu SDL. Ta kromě grafiky (která může být i akcelerovaná) obsahuje také jednotné rozhraní k zvukovému subsystému a vláknům, takže je velmi vhodná pro psaní her, přehrávačů a podobných programů. Toolkit ParaGUI by mohl v kombinaci s těmito funkcemi umožnit psaní přenositelných multimediálních aplikací, jako jsou například encyklopedie nebo různé prezentace.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku