Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 7. 2008)

2. 7. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oblíbená středeční sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na 3D modelování, systém plný užitečných nástrojů, přidáme si další položku do servisního menu v KDE4, podíváme se na relativně malý bug tracking systém a vyzkoušíme nové KDE 4.1. Nebudou chybět ani oblíbené blbinky.

Misfit Model 3D

Misfit Model 3D je modelovací program založený na OpenGL. Modely se skládají z trojúhelníku, můžete však použít také obdélníky, kruhy a jiné tvary. Ty můžete dále otáčet, škálovat a ořezávat. Zajímavostí je možnost natáhnout Quake MD2 mapy, Milkshape 3D, Wavefront OBJ a nativní MM3D formát. Pokud vás zajímá více, doporučuji kompletní seznam. K plnohodnotnému běhu budete potřebovat knihovnu Qt a OpenGL. Příjemné je, že tyto knihovny jsou k dispozici i pro jiné operační systémy. Misfit Model 3D si díky tomu můžete spustit jako na Linuxu, tak na FreeBSD, Windows CP a Max OS X (zatím experimentální).

misfitmodel

www.misfitcode­.com/misfitmo­del3d/, 1.3.7, GPL

HackerOS

HackerOS je distribuce založená na jádru GNU/Linux. Cílem je nabídnout uživateli systém, který lze nabootovat z CD či USB, a co nejrychleji se dostat k hackovacím nástrojům. Mezi ně patří například nmap, sniffit, smbclient, nbtscan, smb-nat, nast, netcat, webwatch, nikto a další. To vše v necelých 70 MB. Pokud hledáte malý live systém, který by vám usnadnil práci při obnově či diagnostice sítě, určitě HackerOS nepřehlédněte.

www.unihacker­.com/hackeros, 20jun2008, různé

Whups

U každého většího projektu nastane čas na zavedení systému pro hlášení a sledování chyb (bugů). Považujete-li bugzillu za kanón na vrabce a nesedí vám ani Trac, podívejte se na Whups. Je založený na Horde Application Framework a podle všeho to vypadá, že to není žádný levoboček. I samotný Horde projekt používá Whups pro bug-tracking. Podporuje vícero front, uložené dotazy, konstruktor dotazů (query builder) a reporty. Na závěr jen dodám, že programovacím jazykem je PHP, stejně jako u výše zmiňovaného frameworku. Jak na instalaci se dočtete v dokumentaci nebo si jej můžete naživo vyzkoušet přímo na bugs.horde.org.

www.horde.org/whup­s/, 1.0-RC1, BSD

KDE Four Live

Poslední dobou se všude hodně mluví o KDE4 a ani Root.cz není výjimkou, proto se nebudu dlouze rozepisovat, co nové prostředí přináší. Pravidelní čtenáři si určitě vzpomenou, že o KDE Four Live CD už jsem jednou psal. Nová verze 1.0.84 přináší KDE 4.1 Beta 2+ v podání OpenSUSE. Pokud máte chuť otestovat nové KDE4 bez závazků, můžete live CD stahovat přímo z domovské stránky projektu.

kdefourlive

home.kde.org/~bin­ner/kde-four-live/, 1.0.84, různé

Extract And Compress KDE4

Extract And Compress KDE4 je jednoúčelovka pro ty, kterým chybí možnost komprese/dekomprese souboru v KDE4. Instalace je velice přímočará – stáhnout, rozbalit, spustit install.sh a vaše servisní menu je obohaceno o kýženou funkci. Podporované formáty jsou 7zip, bzip2, gzip, rar, tar a zip. Samozřejmě ke správné funkčnosti musíte mít příslušné CLI nástroje již nainstalované. Bohužel zatím nelze zabalit více souborů do jednoho archívu, dle domovské stránky projektu je to již v plánu pro verzi 1.0.

UX DAy - tip 2

www.kde-apps.org/conten­t/show.php/Ex­tract+And+Com­press+KDE4?con­tent=84206, 0.9.1, GPL

Blbinka

Nedávno jsem narazil na Easter Egg archív a některými kousky jsem se velice dobře pobavil. Mrkněte na vtipné hlášky su, co se dozvíte, pokud je váš login tyler, jak bučí apt a pár dalších.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.