Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (2. 9. 2015)

2. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes vyzkoušíme netradiční editor zvukových souborů, najdeme licenční informace ve zdrojáku, pomocí platformy Fusio budeme spravovat API rozhraní, nakonec využijeme služeb nástroje pro instalaci stěžejních aplikací v Ubuntu. Nebude chybět ani blbinka.

Radium

Audio editor s novým typem uživatelského rozhraní, který je vybaven řadou nástrojů a možností automatizace. Umožňuje aplikovat zvukové efekty, manipulovat s rychlostí zvuku či tempem, importovat standardní MIDI soubory a MMD2/MMD3 moduly, konfigurovat ovládání pomocí kláves, případně nastavit formu zobrazení fontů, barev nebo menu nabídky. Zajímavostí je možnost psaní vlastních programů, které budou generovat hudbu nebo upravovat zvukové soubory.

users.notam02.no/~kjetism/radium/, 3.3.4

ScanCode

Souhrn několika utilit, které projdou zdrojový kód a detekují licence, autorská práva a další obdobné informace. Rozsáhlejší projekty využívají řadu komponent třetích stran a informace o licenci nebo původu je vcelku obtížné najít bez pomoci takových prostředků, jako je právě toolkit jménem ScanCode. Výstupem provedeného skenu zdrojového kódu jsou informace o pozici dané informace v souboru. Výsledky mohou být formátovány jako JSON nebo HTML. Z tohoto důvodu je k dispozici HTML aplikace pro náhled a vizualizaci výsledků.

github.com/nexB/scancode-toolkit, 1.3.1

Fusio

Platforma umožňující správu rozhraní pro programování aplikací (API). Nabízí veškeré důležité prostředky pro verzování endpointů, a tedy vytváření flexibilních koncových bodů pro návrh API takovým způsobem, jaký uživateli plně vyhovuje. Dále nechybí schopnost spouštět SQL dotazy na databázi nebo posílat zprávy do fronty, v neposlední řadě je třeba zmínit funkci zastupující automatické vygenerování dokumentace API endpointu.

fusio-project.org/, 0.1.4

Ubuntu After Install

Na závěr něco pro uživatele čerstvé instalace systému Ubuntu. Nástroj je schopen automatizované instalace nejčastěji používaných aplikací na této platformě. V kolekci programů, které jsou v rámci instalace zahrnuty, nechybí kancelářský balík LibreOffice, grafický editor GIMP, FTP klient FileZilla, PDF Tools pro práci s dokumenty, řešení pro anonymní pohyb na internetu (Tor Browser), mediální přehrávač VLC nebo video kodeky a Flash Plugin.

root_podpora

www.thefanclub.co.za/how-to/ubuntu-after-install, 2.6

Blbinka

Ačkoliv jsou selfie tyče celosvětově žádaným zbožím, v Austrálii tomu tak brzy možná nebude. Součástí kampaně, která má do země přilákat turisty z Japonska, je služba jménem GIGA Selfie. Ta umožní pořídit selfie ze vzdálenosti až 111 metrů – pouhým tapnutím na svém mobilu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku