Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 2. 2002)

20. 2. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme zajímavý notový editor pro KDE, XML editor od Sunu, perspektivní shell pro práci s SQL databázemi a mnoho dalších programů.

Pondělí 18. 2.
FAM je jeden z otevřených projektů společnosti SGI. Jednoduše a krátce řečeno, je to systém, který umožňuje aplikacím reagovat na změny ve zvolených souborech, sestávající z monitorujícího démona a knihovny, která s ním zprostředkuje komunikaci. V některých případech je pak velmi praktické, že FAM démoni dokáží komunikovat po síti, což umožňuje hlídat i vzdálené soubory.
Ruby Dataquery Shell je zajímavý shell specializovaný na práci s SQL databázemi, který by měl dokázat v některých ohledech předčít i originální klienty dodávané s jednotlivými databázemi. Mezi jeho nejzajímavější funkce patří záložky, zkratky, výstup do CSV či XML nebo možnost přepínání mezi několika konexemi, ale nechybí ani tradiční výbava, jako je třeba historie příkazů, doplňování slov či stránkování výsledků.
Pokud chcete převést svou kolekci hudby v MP3 do formátu Ogg Vorbis (navzdory tomu, že dvojí ztrátová komprese asi zvuku na kvalitě nepřidá), můžete na to jít se skriptem Oggasm. O vlastní (de)kódování se postará mpg321 a oggenc, ale Oggasm zařídí jednu poměrně podstatnou věc – přenese mezi těmito formáty bez úhony i informace uložené v ID3 tazích.

Neděle 17. 2.
Mechapoint je relativně jednoduchý přehrávač prezentací založených na sérii „snímků“ (slide). Jeho hlavní výhodou je poměrně pěkný výstup (soudě ovšem pouze dle screenshotu), o který se stará komponenta Evas z projektu Enlightenment, a popis prezentace v XML, což umožňuje prezentovat pomocí XSLT transformace prakticky libovolná XML data.
Pro některé typy nasazení může být poněkud nevýhodné, že VNC server založí pro každou konexi novou session s vlastním X serverem, window managerem a podobně. Samozřejmě, že není příliš typické, že by se dva nebo více uživatelů přetahovalo o kurzor myši na jedné obrazovce, ale minimálně pro účely vzdálené správy by se občas hodilo, kdyby administrátor mohl provést potřebný zákrok přímo na desktopu uživatele. A právě toto umožňuje RFB server (RFB je protokol používaný ve VNC) KRfb z projektu KDE Desktop Sharing. Velmi potěšující je fakt, že KRfb je plně kompatibilní s obyčejnými VNC klienty.
LCL, nebo-li Linux Class Library, je sada tříd, které by měly usnadnit programátorům život a ušetřit je dřiny s řetězci, datovými strukturami, databázemi a podobně. Momentálně obsahuje sadu šablon pro asociativní pole, množiny či heap, třídu LIPC obalující meziprocesovou komunikaci, třídu LEmit implementující systém událostí (events), systém zásuvných modulů či podporu skriptování v jazyku na bázi scheme. Slovíčko Linux v názvu je dnes již poněkud zavádějící, protože LCL běhá i na dalších uni*xových systémech.

Sobota 16. 2.
XQuery je dotazovací jazyk pro XML standardizovaný (no, lépe řečeno draftovaný, ale to je spíš termín z hokeje, než z IT hantýrky :) konsorciem W3C. Kawa-XQuery (a nebo Qexo – Query Expressions for XML Objects, jak je libo) je zase otevřená implementace podmnožiny tohoto jazyka. Pokud si tedy máte chuť s XQuery pohrát, máte jedinečnou příležitost. Zajímavé na Kawa-XQuery je zejména to, že dotazy lze kompilovat do javového bajtového kódu, což vede k znatelně vyšší rychlosti. Takto zkompilovaný kód může běžet buď jako samostatná aplikace nebo jako servlet.
Serveez je framework usnadňující vývoj serverových aplikací na bázi IP protokolů (TCP, UDP a ICMP), případně pojmenovaných rour. Tímto způsobem realizované servery jsou jednovláknové, ovšem využívají pomocný proces pro resolving jmen a/nebo ident dotazy. Pro úvod do problematiky je praktické, že s balíkem získáte hned několik reálných příkladů – například HTTP nebo IRC server.
Pod názvem DBMJUI, což je zkratka pro DataBase Manager Java User Interface, vzniká projekt, který si klade za cíl nahradit projekt DBMGUI – databázového správce pro SAPDB, který je (bohužel pro svět mimo Windows) naprogramovaný ve Visual Basicu. DBMJUI zatím zvládá jenom zlomek funkcionality svého vzoru, ale to se jistě brzy změní.

Pátek 15. 2.
Pokud vlastníte kapesní počítač s Windows CE, najdete možná uplatnění pro aplikaci nazvanou prozaicky KDE Pocket PC Contacts Import. Není asi těžké uhodnout, že jde o utilitu schopnou konvertovat kontakty z vestavěného adresáře těchto zařízení do adresáře obsaženého v KDE.
Občas je třeba si přihřát také vlastní polívčičku, takže bych rád upozornil na to, že je k mání nová verze programu wmcliphist, aplikace uchovávající historii operací se schránkou (a'la Klipper z KDE) pro Window Maker. Novinkou je například podpora vyvolání historie klávesovou zkratkou, akce založené na regulárních výrazech, možnost uzamknout schránku proti přepsání, periodické ukládání dat do souboru a také nová, doufejme, že lépe vypadající ikona :)
Kylie je název nového pokusu o vytvoření alternativního webového prohlížeče, který se drží poměrně obligátních cílů: měl by být malý, rychlý a nenáročný prohlížeč – ono není moc divu, Mozilla (při vší úctě) či Netscape jsou prostě velké a nenažrané potvory a pro slušný prohlížeč lehčího kalibru je dle mého názoru na trhu stále prostor. Jestli Kylie v budoucnu uspěje, o tom lze jenom spekulovat, ale jisté je, že za ním stojí jeden z autorů kancelářského balíku Siag Office, což by mohlo být důvodem k mírnému optimismu.

Cloud 24 - tip 1

Čtvrtek 14. 2.
Sun odstartoval nový projekt nazvaný NetBeans XML projekt, který si klade za cíl vytvoření otevřeného (Sun Public License) editoru pro formáty XML, DTD (oba dva by mělo být možné editovat „přímo“ i přes stromovou strukturu) a CSS a souvisejících nástrojů, které například zajistí generování DTD podle zadaného XML dokumentu a generování dokumentace či Java kódu. Název projektu asi mnohým napověděl, že primárně bude tento editor určen pro vývojové prostředí NetBeans.
Minulý týden jsem tu psal o skriptu CBQ.init a dnes tu máme z něj odvozený skript HTB.init. Jeho účelem je rovněž snadné nastavování přidělování přenosové kapacity, ovšem tentokrát pro systém HTB (Hierachical Token Bucket), který si klade za cíl odstranit nedostátky právě CBQ. HTB ovšem zatím není standardní součástí jádra.
Note Editor je notový editor pro KDE s některými hodně zajímavými funkcemi. Potěšující je zejména schopnost importu formátu MIDI a TSE3 a exportu do formátů MIDI, TSE3, MusiXTeX, LilyPond, PMX a MUP, ale také třeba podpora nekonečného množství osnov až s devíti hlasy na každou z nich, podpora not pro bicí, možnost vkládání textu a mnohé další funkce.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku