Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 2. 2008)

20. 2. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes upravíme bootovací menu Grubu, stáhneme si a překonvertujeme videa z webu, zašifrujeme text, provětráme systém, podíváme se na jeden modul do Pythonu, další do httpd a nebude chybět ani blbinka.

KGrubEditor

Pokud vás přiliš nebaví hrabání se v konfiguračnich souborech Grubu, můžete sáhnout po některém z GUI. Ve Fedoře najdete napřiklad system-config-boot, který vám kromě možnosti vybrat si implicitní položku z bootovacího menu a timeoutu nenabízí vlastně nic. Zajímavou možností by mohl být QGRUBEditor, ale jeho vývoj ustal. Speciálně přiznivce KDE4 proto potěší KGrubEditor. Graficky velice povedený, přehledný a funkcemi nabitý nástroj vám umožní používat i pokročilé vlastnosti Grubu. Pokud se chcete podívat, jak funguje, doporučuji videa odkazovaná z KDE-Apps.

kgrubeditor

xVideoServiceT­hief

xVideoServiceT­hief je jeden z mnoha nástrojů pro stahování videí z webů jako YouTube, Google Video, Metacafé a 42 dalších, včetně webů s lechtivou tématikou. Hlavním lákadlem je schopnost videa rovnou konvertovat do několika málo nejoblíbenějších formátů, jako AVI, MPEG1, MPEG2, WMV, MP4, 3GP a MP3. Ovládání je velice jednoduché, videa můžete prostě přetáhnout metodou Drag & Drop. Ke spuštění budete potřebovat knihovnu Qt 4.3.x, kterou najdete na mnoha platformách. xVideoServiceThief tedy spustíte jak na velkém množství UNIXových systémů a OS X, tak i na Microsoft Windows.

xviservicethief

Furius Cipher

Furius Cipher je malá jednoúčelovka k rychlému šifrování a dešifrování textu heslem v GUI. Program podporuje unicode, z algoritmů jediný podporovaný je AES. Pokud vám to stačí, můžete si jej stáhnout z domovské stránky projektu, kde je také připravený DEB balíček. Vydáte-li se cestou kompilace, pak si nezapomeňte jestě před tím nainstalovat Mono a připadně knihovnu GTK+.

furius cipher

System Stability Tester

System Stability Tester je nástroj k provětrání vašeho počítače. Jinými slovy, zatěžuje procesor a pamět tím, že počíta PI až v 32 vláknech s přesností až 128 milionů číslic. Tento zátěžový test můžete také použít jako určitý benchmark vašeho stroje. Celý běh (včetně uložení PI čísla) můžete logovat a tím srovnávat různé CPU.

Samotný výpočet probíhá v párech vláken a po každé iteraci je výsledek porovnán. Pokud se liší, značí to poškození paměti, desky nebo „pouze“ jejich nekompatibilitu, která se projeví jenom při velké zátěži. Test si můžete spustit na rozličných UNIXech, kde máte GMP knihovnu pro práci s velkými čisly a Qt, ale také na MS Windows.

systester

Strangle

Strangle je modul pro skriptovací jazyk Python, který vám usnadní parsování DNS zpráv. Používá při tom libbind. Jedná se o fork knihovny Constrict, která už se dále nevyvíjí.

root_podpora

mod_gzip_disk

mod_gzip_disk je modul do HTTP serveru Apache2. Apache podporuje kompresi odpovědi za běhu (on-the-fly), když si ho tak nastavíte. Automaticky zvolí kompresi podle toho, co avizuje klient v hlavičce Accept-Encoding. mod_gzip_disk volí opačný přístup – posílá již předem komprimované soubory z disku. Pokud klient kompresi nepodporuje, pak jej před odesláním rozbalí. Vzhledem k tomu, že drtivá většina prohlížečů kompresi podporuje, můžete tak navýšit výkon vašeho serveru bez zbytečného zatížení CPU, hlavně pokud většinu zátěže serveru/linky tvoří statická data.

Blbinka

Dávejte si pozor, když vás v kanceláří někdo fotí. Možná vás pobaví komiks na téma sudo, manuálová stránka nebo rande.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Kovalský pracuje na pozici Technical Lead pro firmu Red Hat. Tam se zabývá oblastí Quality Assurance. Pro Root.cz píše články o novinkách ve světě svobodného softwaru.