Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 3. 2002)

20. 3. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme relační databázi Firebird 1.0, nástroj pro rychlý vývoj databázových GUI aplikací BOND a nebo Javu v (Lego) kostce.

Pondělí 18. 3.
PHP-Authentication je PHP třída, která zajišťuje autentizaci uživatelů podobně, jako je tomu v Tomcatu. Správci aplikace stačí pouze zvolit, proti čemu budou uživatelé ověřování (databáze, textový soubor, jiný systém spolupracující přes XML-RPC) a které adresáře mají být heslem chráněny, a o nic dalšího se už nemusí starat. Dokonce ani není třeba nijak upravovat ostatní skripty.
Pro každý větší programátorský projekt je neúnosné udržovat manuálně systém závislostí. Jednou z možností, jak si tento úkol usnadnit, je program Fastdep. Ten totiž dokáže některé závislosti sám detekovat a zapsat je do souboru vhodného pro vložení do hlavního Makefile. Jistě, něco podobného umí i přímo gcc, ale jeho Fastdep by měl být výrazně rychlejší, což ocení zejména uživatelé slabších počítačů. Program podporuje jazyky C a C++.
Objevil se první release candidate Pythonu 2.2.1. Tato verze nepřináší žádné převratné novinky, jejím primárním cílem je pouze odstranění chyb svých předchůdců. Pokud by někoho zajímal seznam konkrétních změn, najde jej zde.
Nová verze AbiWordu obsahuje opravy mnoha chyb, vylepšené importní i exportní filtry a v neposlední řadě také zajímavý plugin AbiGIMP, s jehož pomocí je možné editovat pomocí GIMPu obrázky vložené do dokumentu.

Neděle 17. 3.
Pokud dáváte při ukládání systémových uživatelů a skupin přednost LDAP před obyčejnými textovými soubory, je pro vás Directory Administrator tím pravým nástrojem. Kromě svého hlavního účelu – tedy správy uživatelských účtů – poslouží stejně dobře také pro nastavování přístupu uživatelů k různým serverům a pro konfiguraci směrování pošty (v případě, že používáte Sendmail). Directory Administrator je GUI aplikace pro X11.
Realizace anket či dotazníků je jedním z častých úkolů tvůrců webových aplikací. Je to celkem logické, protože různé soutěže jsou cestou jak přilákat uživatele a ankety zase napomáhají lépe plnit jejich přání. Mod_survey je modul pro mod_perl, který umožňuje snadné a rychlé vytváření takových anket a dotazníků pomocí XML definic. Mod_survey je zajímavý zejména tím, že kromě HTML reprezentace zajistí i export sesbíraných dat do formátů vhodných pro další zpracování a že obsahuje konektivitu na další jazyky (JavaScript, Perl, PHP), které pak mohou s daty pracovat. Zkrátka, pokud je vytváření anket vaším denním chlebem, myslím, že se vyplatí investovat trochu času do zvládnutí definičního formátu a pak už vše řešit s lehkostí a elegancí.

Sobota 16. 3.
GpsDrive je program pro práci s navigačním systémem GPS podporující přijímače komunikující protokoly NMEA a GARMIN. Jeho hlavní a neoddiskutovatelnou výhodou je zejména to, že není problém přidávat a používat libovolné mapy, včetně těch ručně vytvářených nebo získaných z Internetu (na což najdete v distribučním balíčku specializovaný skript). Jediné, co stačí programu ke štěstí, je mapa v některém podporovaném bitmapovém formátu, její zeměpisná délka a šířka a měřítko, a o zbytek se už program postará sám, a to dokonce včetně automatického načtení nejvhodnější mapy podle aktuální pozice. Popis dalších funkcí je notně dlouhý, takže už snad zmíním jenom podporu hlasového výstupu díky systému Festival a možnost provozu na Compaqu iPaq.
Snažíte-li se občas zkomprimovat video do formátu DivX tak, aby byla co nejlépe využita kapacita CD disku, může se vám hodit jednoduchá utilitka nazvaná příznačně DivX Calc, která ze zadané kapacity a délky záznamu vypočte bitrate. Je sice nutné počítat s možnou odchylkou, protože předvídat výsledek ztrátové komprese není zrovna lehký úkol, ale pořád je to lepší, než vsadit na metodu pokus-omyl.
BOND je prostředí pro rychlý vývoj databázových aplikací v prostředí Linuxu. O rozhraní se postará Glade, ale uživatel je ještě více odstíněn od použití GTK prvků a definování vazeb na datový zdroj. V nejjednodušším případě totiž stačí prostě pojmenovat prvky dialogů například jmény sloupců v databázi a BOND už sám zajistí jejich provázanost.

Pátek 15. 3.
Grafy jsou nedílnou součástí různých zpráv, odborných publikací, skript a mnoha dalších dokumentů. Chcete-li s těmito grafy pracovat, potřebujete ale mít k dispozici originální data, což už samozřejmě tak běžné není. Program g3data existuje proto, aby vám v takových situacích pomohl – je to totiž jakási pomůcka pro rekonstrukci původních dat ze skenovaných grafů. Poradí si s lineárním i logaritmickým měřítkem os, umí data automaticky třídit podle zvolené osy (pro případ, že je nesnímáte ve správném pořadí) a v neposlední řadě si poradí i s grafy naskenovanými poměrně nekvalitně – zejména jsou-li nakřivo, což je častý jev u skenovaných předloh.
Propracovaný systém pro řízení projektů je jednou z aplikací, po které se ve světě Linuxu často volá. Vhodnou volbou, byť rozhodně ne pro každého, by mohl být program TaskJuggler. To, že neuspokojí zdaleka všechny zájemce, plyne zejména z faktu, že program nepoužívá GUI rozhraní – projekty a jejich správa se provádějí pomocí mocného popisovacího jazyku. TaskJuggler si tedy nejspíš těžko najde cestu do kanceláří kravaťáků, ale na druhou stranu by mohl velmi dobře posloužit hackerům při vývoji rozsáhlejších projektů, jako je třeba linuxové jádro a podobné. Výstupem programu může být buď HTML nebo XML (vhodné pro další zpracování). Nechybí ani podpora pracovních skupin, pro něž nabízí správu verzí a mechanismus vkládání (include).

Čtvrtek 14. 3.
NoFTP je brána mezi protokoly HTTP a FTP, která umožňuje provádět základní FTP operace pomocí webového prohlížeče. Mezi jeho hlavní přednosti patří možnost nastavení přenosové kvóty pro jednotlivé uživatele a samozřejmě také výhody plynoucí z podstaty fungování podobné brány, tedy zejména funkčnost i přes HTTP proxy a možnost šifrovat komunikaci pomocí SSL.
Kdo si rád hraje, ten jistě uvítá možnost kombinovat Javu a Lego. Že to zní divně? Inu, ono to také docela divné je :) Ale pěkně popořádku: existuje řada stavebnic Lego Robotics Invention System, umožňující stavět roboty s jistou „inteligencí“, o kterou se stará programovatelná kostička Mindstorms RCX s 32 KiB paměti. No a projekt leJOS si klade za cíl dostat do těchto stísněných prostor JVM, díky níž by bylo možné chování robotů programovat v Javě. A věřte nebo ne, docela se to daří – leJOS podporuje vlákna, výjimky, synchronizaci nebo operace s čísly a řetězci (to vše ovšem zatím bez garbage collectoru). Kdo nevěří, může si stáhnout program pro kráčejícího dvounohého robota, pro „planetární“ vozítko schopné vyhýbat se překážkám a nebo pro robotizovaného sběrače tenisových míčků.

root_podpora

Středa 13. 3.
Fbmodes je jednoduchá utilitka, která usnadňuje vytváření tzv. modelines, tedy popisů grafických režimů obrazovky. Od uživatele se na vstupu očekávají informace o požadovaném rozlišení a obnovovací frekvenci a výstupem je modeline pro frame buffer (fbset), XFree86 a SVGATextMode.
Na světě je Firebird Relational Database 1.0.0. Tato relační databáze vznikla odvozením z kódu InterBase 6.0 beta, který Borland (tehdy ještě pod jménem Inprise) uvolnil pod licencí InterBase Public License. Firebird je nyní šířen podle pravidel Mozilla Public License. A co může uživatel od této databáze očekávat? Zejména je to dobrá podpora ANSI SQL-92, slušný výkon, pokročilý jazyk pro vytváření uložených procedur a triggerů, ale také třeba schopnost běhu na více platformách oproti InterBase (k Windows, Linuxu a Solarisu přibyl MacOS X, FreeBSD, OpenBSD, HP-UX a AIX).

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku