Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 4. 2016)

20. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Do dnešního výběru se dostal jeden z nejlepších hudebních přehrávačů, lehký desktop od vývojářů Free/PC-BSD, textový editor pro programátory a nakonec počítačové zpracování hry Blokus.

Clementine Player

Když vznikl Amarok 2, našla se skupina vývojářů, jimž připadalo nové rozhraní nepřehledné; inspirací Clementine je původní Amarok 1.4. Clementine je patrně nejlepší hudební přehrávač, který je k dispozici a navíc je multiplatformní. Vedle běžného přehrávání souborů z místního úložiště podporuje i několik streamovacích služeb (některé jen pro předplatitele). Mnoho uživatelů asi nevyužije pro ovládání DO Wii, ale program pro telefon s Androidem, který poslouží jako DO k přehrávači, své uživatele snadno najde.

Clementine Player, GPL, 1.3.0

The Lumina Desktop Environment

Vývojáři PC-BSD se pustili do vývoje vlastního Qt desktopu. Desktop je velmi nenáročný na systémové zdroje a pro funkčnost je využíván systém pluginů. Vývojáři píší celý desktop od základů a díky hlavnímu vývoji není „pověšen“ na Systemd, jako je tomu u GNOME. Připraveny jsou balíky nejen pro FreeBSD, ale i další hlavní větve BSD a běžně používané distribuce GNU/Linuxu. Pokud máte grafické nadání, můžete projektu pomoci s tvorbou ikon.

The Lumina Desktop Environment, BSDL, verze 0.8.8

Pokud preferujete „starý kabát GNOME“, tak vás může potěšit vydání Mate Desktop verze 1.14, které především vylepšuje podporu GTK3.

Visual Studio Code

Visual Studio Code nelze přirovnávat k „velkému VS.NET“. Programátorský editor, rozšiřitelný velkým počtem pluginů pro použití s různými programovacími jazyky a překladači, je trochu překvapivě s extrémně svobodnou licencí. Editor je založený na frameworku Electron, ale prý se nejedná o fork populárního Atomu. Od ohlášení a vydání prvního preview to trvalo jediný rok, než Microsoft vydal finální verzi. Že by Microsoft opravdu začal brát GNU/Linux vážně a jako seriózní platformu i pro svůj obchod.

Visual Studio Code, MIT, verze 1.0

Pentobi

Počítačová verze hry Blokus, která při letmém pohledu může připomínat křížence mezi Tetrisem a Go. Desková verze byla poprvé vydána teprve v roce 2000. Počítačové zpracování nabízí několik variant hry v devíti stupních obtížnosti. I přes naprosto triviální grafické zpracování nejsou nároky malé – pro výpočet nejvhodnějšího tahu.

root_podpora

Pentobi, GNU GPLv3, verze 12.0

Blbinka

Tak jak je pro mě typické, využiji blbinku pro zajímavý tip. Pokud používáte databázový server FirebirdSQL (který je následníkem asi toho nejlepšího, co Borland vyvinul), mohlo by vás zajímat vydání FbSQL 3.0. Za tip děkuji Pavlovi Stěhulemu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.