Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (20. 5. 2015)

20. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si ukážeme novou verzi distribuce pro paranoiky, nástroj pro programátory využívající embedded databázi SQLite, zálohovací software pro normální uživatele a multiplatformní grafický editor na flashku. Nebude chybět ani tradiční blbinka, tentokrát budíkózní.

Tails 1.4

„Uvařeno z Debianu a projektu Tor,“ to je asi nejkratší možný popis distribuce Tails. Vývojáři nabízí pouze 32 bitový ISO obraz, s výchozím desktopem GNOME a běžným balíkem aplikací (LibreOffice, Inkascape/GIMP, Claws Mail, …). Preferovaný způsob připojení k internetu vede přes anonymizační uzly sítě Tor, pokud ji uživatel nechce použít, dá se nastavení vypnout, avšak pak postrádá distribuce smysl.

Někteří se s distribucí možná již setkali, její původní jméno je Incognito Live CD/USB. Pokud jste paranoidní a nemáte chuť, nebo čas, instalovat si vše sami, jde o dobrou volbu, už díky základu v Debianu.

Tails 1.4

Tails, verze 1.4

SQLiteStudio a SQLite

Ne každý vývojář ocení práci v CLI, integraci databázového správce do IDE, nebo fakticky již neudržovaný SQLite Manager. SQLiteStudio nabízí CLI i GUI verzi, GUI verze je napsána v Qt. Rozumí si s řadami SQLite 2 i 3. V hezkém kabátku je komplexní prostředí pro návrh a správu souborů lehkého databázového řešení.

Vyšla i verze 3.8.10.1 SQLite, jež trochu vylepšuje výkon a opravuje menší chyby. Tato verze je doporučená pro vývoj nových aplikací.

SQLiteStudio, GPLv3, verze 3.0.6

Ukopp

Vývojář Kornelix není úplně neznámý, minimálně fotoeditor Fotoxx patří k těm použitelnějším do „digitálního fotografa“. Vytvořil i další software, mezi nějž patří triviální kopírovací/zálohovací program pro USB disky. Pracuje inteligentně, jako správný zálohovací program, synchronizuje jen změněné soubory. Silnou stránkou programu je jednoduchost a přímočarost pro technicky nezdatné uživatele.

ukopp, LGPLv3, verze 5.5

Pixelitor

Bitmapový grafický editor nemusí být veledílo funkčně konkurující faktickému standardu. Grafický editor Pixelitor bych funkčně zařadil na úroveň poměrně populárního Paint.net. Pro spuštění je vyžadována Java 8, čímž se stává výborným adeptem na přenosnou aplikaci, pokud se uživatel pohybuje mezi různými operačními systémy. Často kritizovaná lenost a hladovost javovských programů se při práci neprojevuje. Vývojáři programu vybrali nejčastěji používané filtry a nástroje z rozsáhlých programů.

root_podpora

Pixelitor, GPLv3, verze 3.1.0

Blbinka

Stačí nainstalovaný Python (zda 2, nebo 3, je irelevantní) a Mplayer, a můžete začít používat CLI Alarm Clock. Pak už potřebujete jen trvale zapnutý počítač a zvládat programy ovládané z terminálu. Není praktičtější obyčejný budík?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.