Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 1. 2015)

21. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pravidelná sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes si něco nakreslíme třeba i na dotykovém displeji, naklonujeme diskový oddíl pomocí alternativy k nástroji partimage, nastavíme automatické střídání tapet na ploše a nakonec vyzkoušíme program pro vyhledávání duplicitních souborů.

DrawPile

Aplikace pro kreslení, která podporuje práci s vrstvami, vícenásobné prolnutí, psaní textových poznámek nebo rotování obrázků. Dokáže pracovat s grafickým formátem OpenRaster, díky čemuž je kompatibilní s ostatními nástroji s otevřeným zdrojovým kódem – například GIMP, Krita nebo MyPaint. Zajímavou funkcí je možnost vytvoření videozáznamu z průběhu kreslení. DrawPile plně spolupracuje s dotykovými displeji. Díky této vlastnosti je program schopen například zaznamenat tlak pera (u Wacom tabletů).

drawpile.net/, 0.9.7

Partclone

Nástroj příkazové řádky sloužící jako alternativa k Partition Image (partimage). Umožňuje manuální klonování diskových oddílů, podobně si poradí také se zálohováním a obnovením Linux, BSD, Apple, Windows a ESX souborových systémů. U GNU/Linux dokáže pracovat se souborovými systémy EXT2, EXT3, EXT4, Btrfs, XFS, JFS, ReiserFS a Reiser4, na Win s FAT a NTFS, u Mac OS X pak s HFS+ a FreeBSD – UFS2.

partclone.org/, 0.2.76–1

Variety

Variety je aplikace zaměřená na automatickou změnu pozadí na pracovní ploše. Je navržená pro Ubuntu a jeho deriváty (Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu nebo Linux Mint). Integruje se do oblasti indikátoru desktopového prostředí a automaticky každých pět minut změní tapetu. V předvolbách je samozřejmě možné výchozí nastavení intervalu přizpůsobit. Funkcí, díky které aplikace vystupuje z davu, je podpora aplikování různých filtrů (rozostření, olejomalba apod.). Tapety čerpá z místního disku nebo online zdrojů.

launchpad.net/variety, 0.5.2

GDuplicateFinder

Jak název napovídá, slouží k vyhledávání duplicitních souborů. Možná i samotná aplikace vypadá jako duplicitní, protože takových už tu bylo (Easy Duplicate File Finder, Auslogics Duplicate File Finder, MindGems Fast Duplicate File Finder, Duplicate Cleaner, DupFiles a další). Od ostatních se liší v jedné věci – umožňuje vyhledávat totožné soubory nejen na lokálním disku, ale i na síti (SMB, SSH, Amazon S3, FTP). K dispozici je správce síťových disků, ve kterém lze přidávat nebo odebírat vzdálená úložiště.

Cloud 24 - tip 1

sourceforge.net/projects/gdupfinder/, 2.0.3

Blbinka

Zdrojem pořádné frustrace v kanceláři jsou často sami kolegové, někdy ale dokážou náladu srazit na nulový bod i jiné věci. O které se jedná nejčastěji, na to odpoví infografika z webu Expertmarket.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku