Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 11. 2001)

21. 11. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme poprvé komponentu pro Kylix s otevřeným kódem, pěknou vědeckou kalkulačku, něco málo her a nebo třeba rozhraní s hlasovým výstupem pro ovládání počítače infračerveným ovladačem.

Pondělí 19. 11.
Service Location Protocol (SLP) je protokol, který umožňuje zjistit dostupnost, umístění a konfiguraci služeb v síti. Tímto způsobem může například aplikace zjistit, jaké počítače jsou v síti dostupné a které služby nabízejí (sdílení souborů, tiskáren, adresářové služby a podobně). OpenSLP je otevřená implementace tohoto protokolu šířená pod licencí BSD.
Přehrávač XMMS umožňuje již dávno vzdálené ovládání přes standardní rozhraní. Díky tomu jej lze řídit například z různých dokovatelných aplikací pro všemožné window managery, pluginem z GKrellMu, dálkovým ovládáním, přes infraport z PDA nebo jiného počítače nebo z příkazové řádky. A právě poslední jmenovaný způsob využívá program XMMS-Control. Jde vlastně o webové rozhraní, díky němuž lze vše podstatné provádět na dálku, pouze s běžným webovým prohlížečem a naprosto nezávisle na platformě. Například autorem nastíněná představa ovládání přehrávače pomocí PDA připojeným do lokální sítě bezdrátovým adaptérem je docela lákavá. Pravda, není to zatím nejlevnější dálkové ovládání, ale i to se nejspíš časem změní a vývoj tímto směrem asi opravdu postupuje.
Chcete-li vyvíjet aplikace pro GTK+ nebo GNOME v Tcl, máte možnost s gnocl. Cílem projektu je umožnit snadný a rychlý vývoj GNOME aplikací, takže nejde o přímé mapování na C funkce. To sice na jednu stranu usnadňuje návrh a zkracuje kód, ale na druhou stranu je nejspíš zcela zákonité, že časem narazíte na potřebu volání GTK+/GNOME funkce, která nebude mít v Tcl alternativu. Udržet v takovém případě API konzistentní je dle mého názoru docela náročné a zřejmě až čas ukáže, zda je nastoupená cesta tou správnou.

Neděle 18. 11.
Pod všeříkajícím názvem cvsfs se ukrývá projekt umožňující připojování CVS repozitáře jako by to byl normální souborový systém. Docela potěší, když člověk může při práci s CVS používat coby frontend své oblíbené nástroje a programy.
A ještě jednou CVS. Cvsd je démon, který „obalí“ program cvs spouštěný v režimu pserver. Podstatné je, že ten pak běží pod určeným uživatelem a skupinou v chrootovaném prostředí (tedy bez možnosti opustit předem určený adresář). To je podstatné zejména v případě, že se chystáte provozovat veřejně dostupný CVS server.
Pokud vám připadá správa balíčků v Debianu poněkud komplikovaná či nepřehledná, zaměřte svou pozornost na projekt Feta. Jde o rozhraní nad více než desítkou programů, které společně tvoří přes třicet povelů používaných k práci s balíčky. Užitečná je podpora zásuvných modulů, které mohou rozšiřovat funkčnost Fety.
Calcoo je vědecká kalkulačka pro X. Mezi její zajímavější funkce patří například undo/redo funkce, možnost používat RPN i normální zápis nebo třeba spolupráce s X clipboardem (kopírování i vkládání). Autor podle všeho přemýšlí i nad ergonomií, takže drtivá většina funkcí je dostupná pomocí jediného tlačítka (a tedy jednoho kliknutí myší).

Sobota 17. 11.
Hra FreeLords, což je tahová strategie silně inspirovaná kdysi slavnými WarLords (pamatuji si, že jsme je kdysi hrál ještě na své „dvaosmšestce“ s černobílým monitorem :), ve svém vývoji opět o něco postoupila. Jak moc, to můžete posoudit například z obrázků, které najdete na domovské stránce projektu.
MacOS X je na světě poměrně krátce, ale své příznivce si zřejmě našel i mezi vývojáři preferujícími otevřený kód. Svědčí o tom mimo jiné i projekt F-Script. Jde o skriptovací prostředí s jazykem odvozeným od SmallTalku, které je „nabaleno“ na objektový systém MacOSu zvaný Cocoa. Pracuje se také na mutaci, která bude podporovat objektové rozhraní GNUstepu, a existuje i starší verze, která zase pro změnu rozumí MacOS X Serveru 1.0 nebo Windows NT s WebObjects či Yellow Boxem.
Druhou dnešní hrou je starý dobrý Sokoban, tentokrát pro KDE a pod názvem EasySok. Funkce vyzdvihnuté autorem jsou skutečně poměrně neobvyklé a stojí zato se o nich zmínit i zde. Překvapivá je například možnost hrát hry pozadu (od vyřešeného levelu do výchozího stavu), zajímavá je schopnost exportovat hru coby animaci a potěší podpora záložek pro rychlé přepínání mezi různými hrami, neomezené undo či podpora témat měnících vzhled hry a nechybí ani editor úrovní.

Pátek 16. 11.
Jedna aktuální vsuvka – jistě jste si v posledních dnech povšimli potíží s ICQ. Přechod na nový protokol způsobil uživatelům jiných klientů, než je originál od Mirabilisu, nemalé problémy – zprávy se ztrácejí nebo naopak vynořují opakovaně a podobně. Reakcí na tento stav je vznik nového ICQ klienta ickle s GTK rozhraním, který pracuje již s protokolem ICQ2000. Pozitivní je, že protokol je implementován v samostatné knihovně libicq2000, kterou nyní využívá i další nově se rodící klient nazvaný Kopete. Ten je pro změnu určen pro KDE.
této adresy si můžete stáhnout upravenou verzi instalátoru Anaconda, která umožňuje instalaci Red Hat Linuxu 7.2 na diskový oddíl s žurnálovacím souborovým systémem XFS (verze 1.0.2).
Pokud cítíte potřebu zaregistrovat svou stránku hromadně do několika vyhledávačů, můžete použít program URLator. Ten je napsaný v PHP a podporuje více než desítku nejznámějších vyhledávacích serverů.

Čtvrtek 15. 11.
Příznivce Solarisu 8 by mohl potěšit projekt Papillon. Jde o jaderný modul zvyšující bezpečnost systému inspirovaný linuxovým OpenWall patchem. Systém je určen proti lokálním útokům, takže chrání například symbolické i tvrdé odkazy, FIFO roury či chroot prostředí.
Ne všechny počítače disponují trvale připojeným monitorem – ať už jsou to například firewally či routery, průmyslové systémy nebo třeba domácí či automobilové MP3 přehrávače. Právě pro podobné případy je určen program IrMenu. Pokud podle názvu soudíte, že jde o menu ovládaná infračerveným ovladačem, nemýlíte se. To podstatné, co vysvětluje předchozí úvahu o bezmonitorových systémech, je ale fakt, že položky menu jsou pomocí text-to-speech syntézy převáděny na hlas. Zajímavé, co říkáte?

root_podpora

Středa 14. 11.
Color je program, který umožňuje nastavovat ANSI barvy či typ písma (tučné, inverzní), což se uplatní v různých skriptech (jistě nejenom Red Hat Linux například barevně zobrazuje výsledek spouštění služby ve startovacích skriptech, k čemuž by šel color krásně použít). Hlavní výhodou tohoto způsobu je fakt, že ošklivé escape sekvence nejsou přímo ve skriptu vidět. Namísto nich se totiž použije substituce příkazu:
echo „Tohle je $(co­lor red)červe­ně$(color off)“
Pod mýtickým názvem Perseus se skrývá generátor javového kódu, který vám může citelně usnadnit práci s databázemi. Na vstupu je popisný XML dokument s SQL dotazy a výstupem je přímo zdrojový kód javové třídy. Když nic jiného, mohou posloužit podobné programy často jako vodítko pro začátečníky (pochopitelně za předpokladu, že generovaný kód má odpovídající kvalitu).
Apache 2.0.28 dostal do vínku poprvé označení beta. Ostrá verze se zřejmě zvolna blíží.
Pokud programujete v Kylixu, možná vás potěší vůbec první zde zmíněná komponenta s otevřeným kódem pro toto vývojové prostředí. Jde o implementaci XML-RCP, protokolu pro vzdálené volání procedur na bázi XML a HTTP.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku