Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 7. 2021)

21. 7. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si rozklíčujeme značení na rezistorech, vygenerujeme si hesla z vlastního slovníku, řekneme si o sadě nástrojů pro testování bezpečnosti a podíváme se na multimediální přehrávač pro GNOME.

ResistorDecoder

Jednoduchý aplet, který vám umožní dekódovat barvy a SMD kódy na rezistorech. Tento nezávisle běžící nástroj s Qt rozhraním umí rozklíčovat všech 6 pruhů barevného značení odporů stejně jako číselné označení včetně standardu EIA-96. Na základě těchto kódů pak vypíše odpor rezistoru, jeho toleranci a teplotní koeficient.

github.com/VoxelCubes/Resis­torDecoder, 1.0

Passphraser

Generátor hesel, který umí využít i váš vlastní seznam slov. Umí využít jakýkoliv textový soubor, přičemž se ke každému řádku chová jako k možnému vstupu. Z těch potom vygeneruje dostatečně bezpečné heslo. Pokud se vám nechce tvořit si vlastní seznamy, můžete využít přibalený seznam slov od Electronic Frontier Foundation.

github.com/zevlee/passphraser, 0.1.0

Frida

Multiplatformní sada nástrojů pro vývojáře, reverzní inženýry a výzkumníky v oblasti počítačové bezpečnosti. Umožňuje spustit vlastní skript v softwaru, který je uzavřený a ten pak díky tomu otestovat a odladit. Umožňuje tak malým vývojářům vytvářet produkty kompatibilní s produkty velkých softwarových společností.

frida.re, 15.0.8

Clapper

Mediální přehrávač určený pro nejnovější prostředí GNOME. Jeho rozhraní je napsané v GTK a na pozadí běží GStreamer. Umí běžet v klasickém okně, přes celou obrazovku a v plovoucím módu, kdy zobrazuje video nad všemi okny se skrytými ovládacími prvky. Podporuje titulky, umí přehrávat video z lokálních médií stejně jako ze sítě včetně videí ze služby YouTube.

UX DAy - tip 2

flathub.org/apps/details/com­.github.rafostar.Clapper, 0­.3.0

Blbinka

Jistá míra politické korektnosti je důležitá, abychom vedle sebe mohli v klidu žít. Pokud se to ovšem začne hnát do extrému, vzniknou pak velice zajímavé absurdity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.