Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (21. 8. 2019)

21. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes se podíváme na zajímavého správce hesel, vyzkoušíme virtuální mixážní pult, vytvoříme se pár propojení a řekneme si o prohlížeči obrázků pro XFCE.

QVault

Otevřený, plně transparentní a bezpečný správce hesel. Kromě základních funkcí má uživatel možnost pořídit si Qvault kartu s QR kódem, který pak naskenuje přes webkameru. Qvaul lze samozřejmě používat i bez této karty, ale je to další prvek k zvýšení bezpečnosti. Další nadstadardní funkcí je bezplatné cloudové úložiště a možnost práce i bez připojení k internetu.

qvault.io, 0.1.13

VCV Rack

Engine napsaný v C++ pro otevřený virtuální syntetyzér VCV. Samotné ovládací panely jsou v podobě modulů. Vlastní program obsahuje takzvané fundamentální moduly, další moduly je možné dokoupit, stáhnout nebo podle přiložené dokumentace vytvořit.

vcvrack.com, 1.1.3

Pyslvs

Nástroj napsaný v PyQt5 určený k tvorbě 2D propojovacích diagramů. Má uživatelské rozhraní podobné v 2D CAD programům. Umožňuje automaticky generované rozložení obecně používaných propojených řetězců. Jeho zdrojový kód byl napsán podle standardu PEP8.

pyslvs-ui.readthedocs.io, 19.07.0

Ristretto

Rychlý, jednoduchý a lehký prohlížeč obrázků pro prostředí XFCE. Má základní funkce obrázkového prohlížeče jako jsou rotace, zoom, otevření souboru v externím editoru, třídění souborů, prohlížení metadat nebo nastavení obrázku jako pozadí plochy. Stejně tak poskytuje základní editační funkce jako jsou úprava světlosti, jasu a sytosti barev.

root_podpora

goodies.xfce.org/projects/ap­plications/ristretto, 0.10­.0

Blbinka

Myslíte si, že je škoda, že lidstvo přišlo během evoluce o ocas? Nebojte, moderní technologie to vyřeší.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.