Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 10. 1999)

22. 10. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

A to je pro dnešek vše. Normálně touhle větou Sklizeň ukončuju. Ale řekl jsem si, že změna je život a že se zrovna tak hodí i na zahájení. No řekněte, je snad horší než jiné věty, které mohou být na začátku? A jeje, už zase filosofuju a to by mohlo špatně dopadnout. Tak pojďme raději na ten soft :)
Čtvrtek 21. 10.

Často se říká, že administrace un*xového systému je náročná a navíc se obvykle odehrává v neatraktivním prostředí příkazové řádky. Já tedy nevím, ale kde jinde najdete možnost spravovat běžící procesy z Dooma? Myslíte, že si dělám legraci? Tak se podívejte sem. Autor si řekl, že když se používá pro zabití procesu povel kill, tak proč to nevzít doslova a upravil zdrojové kódy Dooma (nedávno uvolněné pod licencí GPL), takže nyní příšery představují procesy, které můžete zranit menšími zbraněmi a snížit jim tak prioritu (renice) nebo je nějakým větším kalibrem poslat do věčných lovišť (kill –9). Systém jde tak daleko, že s ním lze provádět samoregulaci – pokud bude potvor v jedné lokalitě (tedy běžících procesů) příliš, začnou se vzájemně ostřelovat. No, to je už na mě trošku moc brutální. A na závěr bych ještě odcitoval jednu větu z domovské stránky produktu: „Některé procesy jsou životně důležité pro běh počítače a neměly by být zabity. Například když jsem sejmul obrazovku, kde na mě útočí csh, bylo toto zabito výstřelem zezadu, nejspíš od tcsh nebo xv, a moje sezení bylo abnormálně ukončeno“ – no řekněte, nezní to futuristicky?

Středa 20. 10.
YAMS (Yet Another Merchant System) je GPL systém pro elektronickou komerci. Nabízí ověřování kreditních karet, perzistentní nákupní karty pro registrované uživatele, nástroje pro řízení maloobchodního prodeje nebo skladu. Vše je napsáno v Perlu a může běžet jako CGI nebo pod mod_perlem.
Příznivcům programů, jako je WinCommander a jemu podobné, by se mohl zamlouvat KCommander, který vychází z podobné koncepce a je určen pro KDE.
Měřit datový tok na jednotlivých síťových rozhraních (případně i detailněji) není jistě problém díky funkci zvané accounting, kterou obsahuje linuxový firewall. Takto získaná data je však často třeba nějak rozumně zpracovat a publikovat. Jednou z cest může být Bandmin. Ten umí pracovat s iptables, ipchains, UserIPAcct, ipfwadm, ipf a ipfw. Data mohou být zobrazena i jako soubor HTML dokumentů.

Úterý 19. 10.
IBM dokončila nativní port JVM (Java Virtual Machine) pro Linux. Konkrétně jde o verzi 1.1.8.
A zase něco pro hráče. LinWars je projekt RPG hry, která je podle autorů podobná Dungeon Masteru v holém principu, má dobrý příběh a scénář jako Dragon Wars a pozadí podobné hře Warhammer.
Počítačem řízenou domácnost si můžete pořídit již dnes. Řešení se jmenuje Phantom Home Automation. S obvodem za 25 dolarů a programem Phantom.Home můžete prý softwarově ovládat téměř libovolné zařízení na 120 V (americký standard). S jistou znalostí elektroniky prý není problém upravit obvod pro zařízení s libovolnou voltáží. Druhá součást balíku zvaná Phantom.Security se zase postará o obsluhu bezpečnostních zařízení. Podporuje dveřní magnety, detektory pohybu či kouře a podobně. V případě narušení umí poslat email, takže si můžete nechat třeba zaslat na mobil SMSku „Byl jste pravděpodobně vykraden a navíc vše nasvědčuje tomu, že u Vás doma hoří. Přeji hezký zbytek dne.“ :)

Pondělí 18. 10.
Hudebníky by mohl potěšit program LilyPond, který slouží k sázení notových zápisů. Nejde o WYSIWYG program, ale spíše o generátor. Popis notového zápisu je realizován poměrně jednoduchým textovým souborem, který LilyPond zpracuje a vygeneruje z něj soubor pro TeX, LaTeX, PlanTeX nebo přímo postscript, kterýžto lze samozřejmě dále upravovat, případně jej vytisknout do postscriptu. Výstup je moc pěkný. Skoro mám pocit, že na noty se nic jiného než TeX nepoužívá :). Velice zajímavým programem je midi2ly, který vygeneruje definiční soubor pro LilyPond podle MIDI souboru. Pro tvorbu vlastních zpěvníků je tato funkce jako dělaná, neboť hudby v MIDI formátu jsou na Internetu tuny (samozřejmě je třeba brát ohledy na autorská práva!).

Neděle 17. 10.
Hra GO se zvolna začala dostávat do povědomí veřejnosti teprve nedávno, ale získala si jistě už mnoho příznivců i v našich zemích. Pokud se chcete této hře věnovat, můžete zkusit její GNU implementaci. Program prý momentálně hraje na úrovni 16 kyu (nemám nejmenší tušení, co to znamená, ale zájemci si to jistě už nějak přeberou).
GNU Parted se jmenuje nástroj, který umožňuje vytvářet, mazat, přesouvat, kopírovat a měnit velikost diskových oddílů.

Sobota 16. 10.
Pokud chcete používat svou poštu z různých počítačů, máte možností povícero. Většina z nich se ovšem motá okolo webovského rozhraní a IMAP protokolu. Pakliže by takové řešení nevyhovovalo, můžete zkusit MUMail, který na to jde jinak. Jde o javovský applet, který by měl být funkční v každém java-enabled prohlížeči a který přistupuje ke schránce přes POP3 protokol. Program byl čerstvě uvolněn pod GPL licencí.
Steghide je steganografický program. Steganografie je metoda, jak vložit data do jiných dat tak, aby se nezměnil jejich vnější projev. Tak lze například umístit šifrovanou správu do obrázku, aniž by lidské oko rozeznalo nějakou odlišnost od originálu.

Pátek 15. 10.
Funkce programu gif2png je asi zřejmé již z jeho názvu. Zajímavé je na něm ale to, že se při konverzi neztrácí například průhlednost obrázku.
Števo Ondrejička (promiň, Števo, jestli jsem netrefil diakritiku, zatím jsem viděl Tvoje jméno jenom v ascii :), autor populárního programu Pavuk, vytvořil další šikovnou aplikaci, která se zove nscache a slouží k offline práci s obsahem cache Netscape Navigatoru. Můžete procházet soubory ve stromové struktuře, mazat je a získávat o nich různé doplňkové informace.

A to je pro dnešek už opravdu vše :)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku