Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 11. 1999)

22. 11. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Volně šiřitelných aplikací je čím dál tím víc, a tak tento seriál asi hned tak neskončí. Takže pojďme rovnou na další díl.
Neděle 21. 11.

Ne vždy je formát HTML ideální, například pro tvorbu dokumentace určené primárně pro tisk jsou daleko vhodnější jiné formáty. Jak ale jistě uznáte, pokud je již jednou dokumentace vytvořena v HTML, například pro online prohlížení na webových stránkách, byla by škoda investovat čas a námahu do jejího přepisování (a to pomíjím práci s udržováním dvou verzí), pokud by existoval slušný konverzní nástroj. HTMLDOC je docela sympatický program pro konverzi HTML dokumentů do PostScriptu, PDF, případně i indexovaného HTML. Poradí si z různými formáty média (A4, letter, …), umí vytvořit obsah „knihy“, podporuje různé verze výstupních formátů, zkrátka umí toho víc než dost. Během krátkého testování jsem ale narazil na problémy se špatnou interpretací některých zdrojových dokumentů. I přesto jde o pěkný program, u kterého navíc lze ocenit podporu mnoha platforem.
A ještě jednou tvorba dokumentace, tentokrát přímo pro programátory. DOC++ je program, který generuje dokumentaci dle komentářů umístěných přímo ve zdrojovém kódu programu v jazyce C a C++ (hlavičkové i zdrojové soubory) a Java (soubory s třídami). Výstupním formátem může být buď TeX a nebo HTML, přičemž jsou podporovány křížové odkazy. Program si prý poradí například i s rovnicemi a jinými lahůdkami.

Sobota 20. 11.
StegFS je dalším krokem k ochraně citlivých informací. Zatímco obyčejné šifrované souborové systémy obvykle „pouze“ znemožní přístup k datům bez patřičného klíče, u steganografického souborového systému si záškodník nemůže být vůbec jist, zda na něm něco je, a pokud ano, nebude vědět kde. Steganografie je totiž metoda ukrývání jedněch dat v datech jiných, typickým příkladem budiž například ukrytí textové zprávy do obrázku nebo do zvukového souboru. V souladu s tímto principem, StegFS umožňuje pracovat se souborovým systémem stejně jako s jakýmkoliv jiným ext2 oddílem a teprve s patřičným ovladačem a klíčem se odkryje utajená vrstva.
A teď zase něco zábavnějšího. Film Matrix lze už zvolna začít nazývat kultovní záležitostí (upřímně řečeno, mě zase až tak moc nenadchnul) a tak se není co divit, že se objevují trička, čepice a bůhví co ještě dalšího s logem tohoto filmu. Ale pokud patříte mezi skutečné fandy, musíte si hlavně pořídit program thematrix, který bude na vaší obrazovce zobrazovat shluky znaků ne nepodobné těm ze „skutečného“ Matrixu. Nenechte se zmást hlášením, že podporováno je pouze FreeBSD, zakomentujte čtvrtý řádek v souboru thematrix.c a směle kompilujte :)

Pátek 19. 11.
Každý, kdo používá pro vzdálený přístup ke svému stroji SSH, jistě ví, že originální program SSH je svázán patenty na užité algoritmy. Proto je dobře, že vznikl projekt OpenSSH, který uvedený problém řeší (radikálně, vyjmutím patentovaných technologií). Pravda, patenty na algoritmy platí pouze v USA a nás se netýkají, ale OpenSSH je navíc úplně volně šiřitelný, narozdíl od SSH, které je nyní šířeno pod poměrně restriktivní licencí.
Použití CVS se všem programátorům rozhodně vyplatí, ale práce s ním není tak úplně snadná (respektive je, ale musí vám to někdo nejdříve ukázat nebo vysvětlit, protože dokumentace je dlouhá a budí dojem, že si musíte pamatovat více, než je skutečně třeba). Proto ale vznikají grafická uživatelská rozhraní – LinCVS by mělo pomoci všem začátečníkům překonat počáteční bariéru a umožnit jim plně využívat všech funkcí CVS.

Čtvrtek 18. 11.
IcePref je konfigurační utilitka pro window manager IceWM, který si získal mnoho příznivců díky své rychlosti a nenáročnosti.
Nevím, kolik je v téhle republice uživatelů Stampede Linuxu, ale pár jich tu jistě bude a snad je tedy potěší grafický správce balíčků GuiSlp určený právě pro tuto distribuci.
Pokud si chcete ohlídat, kdo a co na vašem serveru spouští, použijte exec.c, velice jednoduchý modul do kernelu, který umí patřičné informace logovat. Dejte si ale pozor, logy se tak mohou značně „nafouknout“.

Středa 17. 11.
Dnes jsem zatím nějak opomíjel hry a tak to musím napravit. Linux se dočkal další mutace populární hry Tetris, ovšem tentokrát ve 3D (ve známé dosovské verzi zvaný Blockout). Gno3dtet doporučuji alespoň vyzkoušet.
O možnost zvolit si window manager až při startu Xek byli doposud ochuzeni Ti uživatelé, kteří nepoužívají například kdm, které tuto funkci nabízí. Teď už je ale všechno jinak, protože existuje program wmanager, který slouží přesně k tomuto účelu – spustí se jako první po startu xserveru a nabídne vám seznam možných správců oken, z nichž jeden zvolený nakonec nahodí.

Úterý 16. 11.
Potřebujete otestovat, co váš HTTP server snese? Pak potřebujete Screamer, což je nástroj, který provádí množství požadavků a loguje podstatné informace, jako například počet požadavků na jedno url, počet nezodpovězených požadavků, počet přenesených bajtů za sekundu a podobně.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku