Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (22. 5. 2002)

22. 5. 2002
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme jednu pěknou logickou hru, automatického bubeníka, nástroj pro distribuované kompilování rozsáhlých projektů nebo třeba knihovnu pro šifrování pomocí metody eliptických křivek.

Pondělí 20. 5.
Pokud si ještě vzpomenete na hry Oxyd z Atari ST nebo Rock'n'Roll z Amigy, víte přesně, co můžete očekávat od logické hry lehce schizofrenně nazývané tu Freeoxyd a tu zase Enigma. Pro ty z vás, kdo hry zmíněné v počátku neznají, následuje krátký popis :) Vaším úkolem ve hře je provést myší kuličku úrovní a najít všechny stejné symboly skryté ve speciálních kamenech. Tyto kameny se odkrývají ťuknutím kuličkou a pokud netrefíte správný symbol, dříve otevřený kámen se opět uzavře. Zdaleka ale nejde o tak přímočarý a snadný úkol, jak by se mohlo zdát. Vaší kuličce se budou do cesty stavět všelijaké překážky, jako jsou propasti či zamčené dveře a v některých levelech je pohyb kuličky ovlivňován i prostředím. Naopak usnadnit práci vám mohou například laserové paprsky, které lze směrovat pomocí zrcadel. Zkrátka Enigma je logická hra jak má být, s pěknou grafikou a dostatečným počtem úrovní na to, aby vás zabavila na delší dobu.
Mod_mp3 je zajímavý modul pro Apache, který z tohoto webserveru udělá plnohodnotný server pro streamování MP3 nebo Ogg Vorbis audia. Mod_mp3 podporuje playlisty s normálním nebo náhodným přehráváním, umí kešovat soubory do paměti a navíc jej lze ovládat přes XML-RPC, což umožňuje například vytváření různých rozhraní.

Neděle 19. 5.
K různým audio přehrávačům už tak nějak patří všelijaké grafické efektové pluginy. Jedním takovým je i xmms-iris. Tento plugin zobrazuje 3D efekty na základě spektrální analýzy přehrávaného zvuku. To, jak bude zvuk vizualizován, lze ovlivňovat pomocí témat, takže se xmms-iris teoreticky nemusí nikdy omrzet. Mě by ale spíše zajímalo, jestli je mezi námi opravdu tolik lidí, kteří si pouštějí hudbu proto, aby sledovali grafické efekty :)
Častým problémem, který řeší administrátoři serverů, je to, jak zajistit bezpečný přenos souborů. Jednou z oblíbených variant je samozřejmě scp, ovšem to za normálních okolností znamená zároveň i povolení přístupu přes ssh, což často není žádoucí. Proto vznikl speciální wrapper nazvaný scponly, který – jsa přidělen uživateli jakožto shell – umí zajistit, aby ssh konexe fungovala opravdu pouze pro přenos souborů a nikoliv pro interaktivní přihlášení nebo spouštění povelů na vzdáleném systému.
Brazilská společnost Conectiva upravila pro svou stejnojmennou distribuci všem debianistům dobře známý nástroj pro správu balíčku zvaný apt tak, aby uměl pracovat s RPM. Pokud jej chcete používat, potřebujete ale mít databázi existujících balíčků, což samozřejmě není problém pro uživatele Conectiva Linuxu, ovšem my ostatní si musíme pomoci sami. K tomu je určen program apt4rpm, který patřičnou databázi vytvoří za vás. A v případě, že se s tím nechcete mořit sami, můžete použít databáze umístěné na www.linux.cz (zatím pro Red Hat Linux a SuSE Linux, Linux-Mandrake bude snad v dohledné době).

Sobota 18. 5.
Hudebníky by mohla zajímat aplikace nazvaná Trommler. Není to nic jiného, než automatický bubeník (možná, že anglické drum machine zní o něco lépe :) pro X11 s GTK+ rozhraním. Trommler používá údajně kvalitní vzorky samplované v 16 bitech při 44100 Hz, výstup lze buď poslat v reálném čase na zvukovku a nebo uložit do souboru, podporuje stereo panning a umožňuje ovlivňovat hlasitost vzorků.
Režim, v němž se Emacs chová z hlediska ovládání podobně jako vi spatřil světlo světa již před delší dobou a pokud se nemýlím, bývá dokonce součástí distribuce Emacsu (a pokud se mýlím, jistě mě opraví někdo v diskuzi pod tímto článkem :) Přesně opačnou situaci řeší projekt Vimacs, který naopak vznikl teprve nedávno. S jeho pomocí se totiž váš Vim může chovat jako Emacs – alespoň pokud jde o klávesové zkratky. Výhodou je, že při použití Vimacsu nepřijdete o možnost přepnutí do režimů Normal a Command.
Vyznavači bridge si mohou svou oblíbenou karetní hru zahrát také přes Internet, a to díky aplikaci nazvané aBridge. K dispozici jsou varianty pro Windows i un*xy.

Pátek 17. 5.
Dalším nástrojem, který se snaží usnadnit konverzi složek z Outlooku na standardní unixové mailboxy, je program s poněkud podivným názvem Outlook save as text/CSV to Unix mailbox. Z tohoto ne zrovna krátkého pojmenování je zřejmé, že program nepracuje přímo s proprietárním datovým formátem Outlooku, ale konvertuje pouze data exportovaná do textového nebo CSV souboru.
Zajímavým projektem je i Free&Alter Software Distribution – soubor nejrozšířenějších otevřených aplikací, jakou jsou například některé GNU utility, XEmacs, DDD, GIMP a další, určený pro Solaris, HP-UX nebo IRIX. Není bez zajímavosti, že tento balík je vybaven grafickým instalačním rozhraním.
Kompilace rozsáhlejších projektů může trvat pěkně dlouho a je vždy pěkná otrava trpělivě čekat, jak to všechno skončí. Celý proces lze ale za dodržení určitých pravidel poměrně snadno rozložit na více počítačů, což dokáže program distcc, který staví na schopnosti make kompilovat paralelně více souborů. To nejlepší je zřejmě fakt, že jediné, co musíte na všech použitých počítačích udržet stejné, je kompilátor – údajně není nutné synchronizovat hlavičkové soubory, knihovny ani třeba systémový čas. Distcc vznikl teprve nedávno, ale jeho autoři s jeho pomocí prý distribuovaně zkompilovali například linuxové jádro nebo Sambu.

Čtvrtek 16. 5.
Noční můrou všech majitelů digitálních fotoaparátů je zřejmě představa poškození snímače a vznik takzvaných slepých pixelů. Výměna snímače je pochopitelně velmi nákladná a možná i v některých případech nerealizovatelná, takže takto postiženým nešťastníkům nezbývá jiná možnost, než opravovat defekty v obrazu softwarově. Program Jpegpixi (JPEG pixel interpolator) tuto činnost provádí automaticky, což není samozřejmě až tak převratné. Zajímavé je totiž hlavně to, že Jpegpixi pracuje s obrázkem pokud možno tak, aby co nejméně degradoval jeho kvalitu, což hrozí při procesu dekomprese a opětovné komprese, kterým by obrázek prošel při práci v normálním grafickém editoru. Pokud se samozřejmě chystáte snímek nějak upravovat, je to celkem jedno. Je-li ale u vás obvyklé, že snímky stažené s digiťáku směřují rovnou do digilabu, může být Jpegpixi vítaným pomocníkem.
Skriptovací jazyk Ruby si navzdory dojmu, že tato oblast je pevností Perlu a Pythonu, nachází stále větší a větší počet vyznavačů. O jeho oblíbenosti svědčí jistě také fakt, že interpret jazyka byl pod názvem JRuby portován do Javy, díky čemuž lze zabudovat podporu Ruby do libovolné javové aplikace (vhodné například pro psaní maker a podobně). Skoro bych řekl, že Ruby sdílí v některých momentech podobný osud s Pythonem.
Pod prozaickým názvem Rio600 KDE IO Slave se ukrývá pomůcka, s jejíž pomocí lze pracovat s MP3 přehrávačem RIO 600 přímo v Konqueroru zadáním cesty začínající řetězcem „rio600:/“.

root_podpora

Středa 15. 5.
Příznivci hry Wizardry (zejména verze 5) by měli svou pozornost věnovat projektu Gee Whiz. Jeho autor propadl nostalgii a píše hru podobnou zmíněnému pátému dílu série Wizardry. Projekt nicméně existuje teprve krátkou dobu a momentálně bude asi více zajímavý pro ty z vás, kdo by se do něj chtěli aktivně zapojit.
Podivně pojmenovaná knihovna borZoi umožňuje do libovolné (GPL) aplikace zabudovat podporu šifrování pomocí takzvaných eliptických křivek. BorZoi implementuje algoritmy ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm), ECIES (Elliptic Curve Integrated Encryption Scheme) a Elliptic Curve Diffie-Hellman Key Agreement Scheme. Navíc je zde podpora symetrického šifrování pomocí AES a hashovací algoritmus SHA-1.
Vyšla finální verze prohlížeče Opera 6.0 pro Linux. Od verze 5.0 přibyla zejména podpora Unicode, XML, skinů, možnost přepínat mezi SDI a MDI rozhraním (jedno nebo více oken), editor cookies či ovládání pomocí posunků (gest).

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku