Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 1. 2002)

23. 1. 2002
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme hned dvě alternativy k CVS, zajímavý multimediální přehrávač nebo třeba KDE pro Windows.

Pondělí 21. 1.
Gmerlin je dalším z řady přehrávačů multimediálních souborů pro Linux. Jak už je dnes poměrně běžné, nabízí architekturu zásuvných modulů, díky čemuž jej lze používat například také pro konverzi dat, grabování CD a další úkoly. Aktuálně existují vstupní moduly pro MPEG (MPEG-1 Layer II a III Audio, MPEG-2 Layer III Audio, AC3 audio, MPEG-1 Video, MPEG-2 Video, IFO, VOB a další), audio formáty podporované knihovnou libsndfile (různé typy WAV, AIFF, AU, RAW, IFF, PARIS), audio CD, video formáty podporované knihovnou avifile (Win32 kodeky), sekvence jedotlivých obrázků, Ogg Vorbis, QuickTime podporovaný knihovnou openquicktime, vstup z ovladačů zvukové karty (OSS) a VideoCD. Audio výstup lze odeslat na OSS driver zvukové karty, do lame MP3 encoderu, audio formátů podporovaných knihovnou libsndfile, EsounD démonovi nebo Ogg Vorbis encoderu a video výstup na obrazovku v X11, do QuickTime souboru, do formátů podporovaných projektem ffmpeg (MPEG, AVI, Real, …) a do formátů podporovaných knihovnou avifile. Když k tomu přidáte i solidní dokumentaci, jde vlastně o docela pěkný přehrávač :)
Pro milovníky křížovek je určen program xword, který umí pracovat s rozšířeným formátem AcrossLite. V něm nabízí křížovky například i deníky New York Times nebo Washington Post, takže o přísun nových dat se není třeba obávat, zejména pokud si vystačíte s angličtinou. S naší mateřštinou to bohužel bude asi poněkud slabší.
Nová verze zavaděče GNU GRUB přináší podporu XFS a JFS, utilita grub-install nyní pracuje na NetBSD, novinkou je možnost používat příkazy hide a unhide s logickými oddíly a samozřejmě nechybí ani opravy starších chyb (LBA, ReiserFS a další). Verze 1.0 se podle všeho nezadržitelně blíží.
A sluší se samozřejmě připomenout i to, že vyšla nová verze XFree86 4.2.0. Kompletní seznam novinek najdete zde.

Neděle 20. 1.
FreeJ je nástroj určený pro zpracování živých video přenosů neboli jinak řečeno pro zpracování videa v reálném čase. Jeho hlavní devizou je architektura pracující s více vrstvami, které lze v reálném čase spojovat a aplikovat na ně řetězec filtrů. Vrstvou může být analogové či digitální video, obrázky, zvuk, text a podobně. Kdoví, třeba se Linux nebo jiný otevřený systém stane v dohledné době běžným vybavením televizních studií (pokud tam ovšem není už teď :)
Programovací jazyk Ruby získává v poslední době na popularitě a tomu odpovídá i rozrůstající se nabídka různých modulů a rozšíření. OpenSSL for Ruby přináší do tohoto jazyka podporu zabezpečené síťové komunikace (SSL).
Nesmíme zapomínat ani na hráče, takže tu dnes máme další akční hru stylu „sestřel co se hýbe“ :). Jmenuje se Critical Mass a jejím cílem je provést vaší raketu viděnou shora hejny nepřátelských létajících objektů. K tomu není moc co dodat, snad jedině to, že hra je napsaná s využitím OpenGL a akcelerovaná grafická karta bude nejspíš podmínkou.

Sobota 19. 1.
Programování webového rozhraní se nemusí nutně lišit od toho „klasického“, tedy od GUI nativních aplikací. Dokazuje to (mimo jiné) projekt Objective HTML určený pro snadný vývoj webových formulářových aplikací v Javě. Každá formulářová položka je reprezentována vlastním objektem, události jsou realizovány systémem slotů a signálů a program se samozřejmě postará o všechny „otravné“ záležitosti, jako je ošetřování problematických znaků a podobně. Pro snazší spolupráci s designerem je součástí i kompilátor ohtmlc, který vytváří patřičný Java kód přímo z obyčejného HTML dokumentu.
LEAF je linuxová minidistribuce určená pro firewally, routery a brány. Cílem LEAFu je navázat na projekt LRP (Linux Router Project), vytvořit funkční prostředí pro vývojáře rozšiřujících balíčků a integrovat do systému jádro 2.4 při zachování možnosti instalace na jednu disketu.
Projekt Glade umožňuje definovat rozhraní aplikací pomocí XML souborů, které jsou buď zpracovány při spuštění výsledného programu a nebo překompilovány na statický kód v patřičném jazyce. Autor programu gladepyc usoudil, že právě ta druhá metoda nefunguje pro Python tak, jak by měla, a vytvořil svůj vlastní kompilátor. Jeho hlavní výhodou je, že všechny widgety jsou organizovány jako strom objektů, takže je možné vytvářet i více instancí téhož okna nebo dialogu a k jeho potomkům lze přistupovat přímo přes atributy pojmenované podle jednotlivých prvků. Kromě toho samozřejmě odpadá nutnost provozovat na cílové platformě libglade, což může usnadnit instalaci aplikace a také snižuje paměťové nároky.

Pátek 18. 1.
Asi každý programátor, který to myslí se svými projekty vážně, dospěje dříve nebo později k zjištění, že bez nějakého systému pro správu verzí se neobejde. Někdo si vystačí s uchováváním jednotlivých verzí nebo inkrementálních patchů, další sáhnou po sofistikovanějším nástroji, což bude ve světě un*xu asi s největší pravděpodobností CVS. To je opravdu mocná pomůcka, na jejíž výhody si lze velmi rychle zvyknout, nicméně trpí také některými nedostatky, které se snaží řešit podobně zaměřený projekt arch. Obyčejného človíčka, který programuje sám menší věci, asi nejvíce potěší, že arch podporuje přejmenovávání souborů a adresářů v repositáři, ale najdou se zde i funkce užitečně pro velmi rozsáhlé vývojové skupiny. Zajímavá je zejména podpora distribuovaných databází – jinak řečeno, každá větev může být uložena na jiném serveru, nicméně díky globálnímu jmenému prostoru je lze mezi jednotlivými databázemi přenášet a spojovat.
Zajímavou shodou okolností vyšla tento den také nová verze programu Subversion, který si klade stejné nebo přinejmenším velmi podobné cíle. Subversion se také zaměřuje především na nedostatky CVS, takže přidává rovněž podporu přejmenovávání souborů, kromě vlastního obsahu souborů monitoruje také metadata (práva, vlastnictví souborů, …) a přibyde podpora pluginů pro porovnávání netextových souborů (tudíž bude například potenciálně možné provést porovnání dvou obrázků – nikoliv jejich dat, ale skutečně toho, co zobrazují – nebo porovnání dvou XML souborů nezávisle na pořadí zápisu tagů atd.). Potěšující je také úspora přenosového pásma posíláním rozdílových souborů v obou směrech (CVS posílá tzv. diffy pouze od serveru ke klientovi) a atomičnost uložení změn do databáze (commit), což zabraňuje uvedení databáze do nekonzistentního stavu při nečekaném přerušení commitu.

Čtvrtek 17. 1.
Pracujete-li nuceně ve Windows, můžete přesto používat KDE 2.2.1. Nevěříte? Pak se podívejte na projekt KDE on Cygwin. Port KDE 2.2.1 se nachází v alfa stádiu, nicméně funkční už je. Pokud obětujete necelých 200 MiB, můžete se těšit na 133 aplikací z balíčků kdebase a kdegames, včetně konsole, kwrite či konqueroru.
Jsou to již bezmála dva roky, co jsem ve Sklizni psal o referenční knihovně pro načítání formátu DjVu od společnosti AT&T. Myslím ale, že DjVuLibre je první otevřený projekt, který ji využívá. Jde o soubor utilit pro práci s dokumenty ve formátu DjVu obsahující samostatný prohlížeč, plugin pro browsery (Navigator 4.x, Netscape 6.x, Mozilla a spol., Konqueror, Opera) i nástroje pro vytváření DjVu souborů. Připomínám, že DjVu je soubor formátů pro různé typy dokumentů (fotografie, černobílá grafika, dokument) vyzačujících se velmi účinnou kompresí (pro fotografie se používají wavelety, jinde zase kompresní algoritmus podobný bzip2u) při zachování vysoké kvality zobrazování.
Jestli se v budoucnu pro definice typů XML dokumentů více prosadí XML Schema, nebo jestli se svět vystačí s DTD, to těžko soudit. Nicméně pokud dnes používáte DTD a z nějakého důvodu se pro XML Schema rozhodnete, můžete využít služeb překladače dtd2×s, který je k dispozici jako třída v Javě, aplikace v Javě nebo přes webové rozhraní, a svá DTD snadno přetransformovat.

root_podpora

Středa 16. 1.
GNOME News Applet je applet pro GNOME panel zobrazující titulky z vybraných zpravodajských serverů. Pro větší přehlednost nabízí možnost používat pro různé servery odlišné barevné provedení, pro uživatelovo pohodlí pak například upozornění na nové titulky, možnost zobrazit článek v pohlížeči či plynulé posouvání titulků.
Jste vyznavačem síťové hry Quake 3, ovšem pohybujete se v prostředí mimo dosah Internetu? Pak je pro vás určen samostatný master server nazvaný Q3Master. Podle autora není zatím stavěný na silnější zátěž, ale jím uváděných 100 podřízených serverů a/nebo 2000 uživatelů mi připadá jako docela velká Quake party :)
Pro programátory je určen archiv maker pro autoconf. Pokud používáte autoconf, nemuselo by často být nutné znovu objevovat Ameriku, protože požadovaný test už někdo mohl klidně vymyslet před vámi. A odtud už není daleko k myšlence centralizovaného archivu, kde snadno a rychle najdete to, co potřebujete. Potřebujete zjistit, jestli je v systému nainstalovaná knihovna zlib? Jestli lze používat funkci snfprintf()? Nebo jestli kompilátor podporuje výjimky? Prosím, žádný problém, všechno máme :)

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku