Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 11. 2022): umělá inteligence zvyšuje rozlišení obrázků

23. 11. 2022
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sonda do světa otevřeného softwaru. Dnes si vylepšíme rozlišení obrázků za pomoci umělé inteligence, vygenerujeme si kódy pro dvoufázové ověření, představíme si IDE pro začínající programátory a vyzkoušíme aplikaci pro správu kalendáře.

Upscaler

Nástroj využívající umělou inteligenci ke zvýšení rozlišení obrázků. Jedná se o grafické rozhraní vytvořené v GTK4 pro algoritmus Real-ESRGAN, který odvede veškerou práci. Bez nutnosti cokoli konfigurovat stačí tento program spustit, otevřít obrázek v nízkém rozlišení a zadat, do jakého rozlišení je potřeba ho převést. Program pak sám z kostiček udělá obrázek s vysokým rozlišením.

gitlab.com/TheEvilSkeleton/Upscaler, 1.0.0

Authenticator

Jednoduchá svobodná aplikace na generování kódů pro dvoufázové ověření, jejímž cílem je plně nahradit komerční a uzavřené řešení Authy. Podporuje algoritmy SHA-1, SHA-256 a SHA-512, umí pracovat s QR kódy získanými jak z kamery, tak z obrázku, dokáže zabezpečit aplikaci heslem a má podle slov svých tvůrců krásné rozhraní.

github.com/flathub/com.bel­moussaoui.Authenticator, 4­.1.6

Playhouse

Komplexní IDE pro tvorbu webových technologií určené primárně pro začínající programátory. Podle vyjádření vývojářů se jedná o svobodnou aplikaci, ve které je jednoduché navrhovat, zkoušet, učit se, vyučovat a tvořit „webové věci“. K dispozici jsou tři specializované editory pro HTML, CSS a JavaScript, které poskytují automatické doplňování, automatické ukládání a zvýraznění syntaxí. K tomu je k dispozici i okno s náhledem, který ukazuje, jak bude výsledek vypadat ve webovém prohlížeči.

github.com/sonnyp/Playhouse, 1.0

Karlender

Kalendář inspirovaný aplikací GNOME Calendar s přidanými funkcemi. Má jednoduché rozhraní vytvořené v GTK4, které umožňuje spravovat události na denní nebo měsíční bázi. K jednotlivým položkám je také možné přidávat přílohy a nastavit jejich pravidelné opakování. Kalendář lze synchronizovat pomocí protokolu CalDAV, který je pro tuto činnost nejčastěji používaným.

gitlab.com/floers/karlender, 0.8.0

Blbinka

Už od 90. let platí, že vietnamský trhovec vám prodá úplně všechno.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.