Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 3. 2016)

23. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dnes si připomeneme internetový balíček SeaMonkey, hudebníky potěší nový Qtractor, rozšíříme si vzdělání v psaní všemi deseti s programem Klavaro a nakonec představíme GTK nadstavbu pro rsync.

SeaMonkey

Tak trochu nostalgií za původním AIO řešením Nescape, avšak s podporou moderních technologií (přebíraných od projektů Firefox a Thunderbird), je SeaMonkey. V jednom balíku je prohlížeč, mailový klient, irc komunikátor i html editor. Kompatibilita s rozšířeními není úplně 100%, avšak můžete se pokusit převést add-on online konvertorem.

SeaMonkey, MPL/GPL/LGPL, 2.40

Qtractor

Vícestopý audio/MIDI rekordér, jehož cílovou platformou je GNU/Linux s JACK a ALSA. Program je nekomplikovaný i z pohledu amatérského hudebníka. Na vstupu mohou být soubory MIDI, Flac, AIFF, Ogg i MP3, hudební nástroje umí ve formátech SoundFont (sf2), nebo Cakewalk (ins). Qtractor nemá omezení pro počet stop v projektu/session, ani na počty překryvů a efektů. Program je méně komplexní než konkurenční Rosegarden.

Qtractor, GPLv2, verze 0.7.5

Klavaro

Výukový program Klavaro by měl využít každý, kdo to myslí s prací na počítači vážně a neprošel žádným kurzem „psaní všemi deseti“. Klavaro je pravděpodobně nejlepší svobodný software zaměřený na tuto výuku. Není striktně nastavené na místně standardní rozložení, dovoluje i české QWERTY, rozložení Dvorak, Colemak, či definici vlastního rozložení. Od verze 3.0 je hlavní změnou přechod na GTK3.

Klavaro, GPL, verze 3.0.2

Grsync

Nástroj rsync patří mezi ty velmi užitečné, pokud potřebujete synchronizovat soubory mezi počítači, avšak méně zkušeného uživatele může „zahltit“ množstvím předvoleb. Grsync je GTK nadstavba, který většinu předvoleb nabízí jako zaškrtávací políčka, s vysvětlivkou. Příjemnou vlastností je možnost uložit si vytvořenou session, tudíž příště nemusí uživatel vše znovu naklikávat. Vedle verze un*xové (kam lze počítat i OS X) existuje i verze pro MS Windows.

root_podpora

Grsync, GNU GPL, verze 1.2.6

Blbinka

Dnes si dovolím tip, ano zase, pro uživatele Raspberry Pi. Pokud jej používáte delší dobu, tak už vám pravděpodobně dosloužila i nějaká SD karta. BerryBoot umí nabootovat z USB disku nebo NAS a postačí vám i malá karta, zamčená jen pro čtení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Běžný desktopový uživatel GNU/Linuxu, jenž si nejlépe rozumí především s RPM distribucemi.