Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (23. 8. 2000)

23. 8. 2000
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Po týdenní odmlce způsobené mými neočekávanými zdravotními problémy je tu opět pravidelná sonda do světa (převážně) Open Source softwaru.

Pondělí 21. 8.
Webové chaty zaznamenávají obrovské úspěchy – snad díky snadnému ovládání – přeci jenom jsou pro laika asi snáze použitelné, než třeba IRC. Pokud se rozhodnete nějaký takový chat provozovat nemusíte nutně psát vlastní programové vybavení, stejně dobře může posloužit třeba MWChat. Umožňuje provoz více nezávislých místností a kanálů, podporuje některé povely podobné těm z IRC, dokáže zasílat privátní zprávy vybraným uživatelům a podobně. Zkrátka dělá asi přesně to, co se od podobného programu očekává. Na domovské stránce si můžete vyzkoušet demo.
Agnostos je další webový „ToDo list“. Mezi zajímavější vlastnosti patří například možnost přidělovat úkoly jednotlivcům, pracovním skupinám nebo oddělením, případně i jejich kombinacím, položky seznamu lze třídit podle data, priority nebo stavu a velmi užitečná je pak zejména funkce generování týdenních reportů práce na jednotlivých úkolech. Právě poslední možnost činí z tohoto programu zajímavou pomůcku pro řízení pracovních skupin, například programátorů atd.
Prográmek xpovchecm je už druhou pomůckou pro renderování 3D modelů molekul, o němž tu píšu. Xpovchem konvertuje popis molekuly na model pro populární raytracer POV-Ray, což zaručuje velmi dobrou kvalitu výsledných obrázků.
Projekt Ogg Vorbis, který si klade za cíl vytvořit skutečně otevřenou a patentů prostou alternativu k populárnímu formátu MP3, se momentálně nachází v beta stádiu, nicméně již si získal velmi dobrou pověst a zvolna přibývají aplikace, které jej podporují. Jednou z nich, tentokrát přímo od zdroje, je oficiální encoder OggEnc. Bohužel, jak oznámení na Freshmeatu, tak domovská stránka zrovna nepřekypuje informacemi o tomto programu, takže mohu jenom konstatovat, že existuje binární verze pro Windows i Linux. Pro zdrojové kódy budete muset zamířit do vývojářské sekce webu.
The Gernel je velmi pěkně udělané grafické rozhraní pro konfiguraci jádra, které má ambice nahradit poněkud obstarožní xconfig. Všechny volby jsou zobrazeny v přehledné stromové struktuře, okamžitě je k dispozici nápověda, co více si přát?

Neděle 20. 8.
Další Open Source systém pro on-line publikování se jmenuje PHP-Nuke, je napsán v PHP (ono také kdyby byl napsaný třeba v Perlu, nedávalo by jeho jméno příliš smysl :) a nabízí některé velmi zajímavé funkce. Kromě úplného odstínění uživatele od práce s HTML je to například podpora diskuzních fór, systém pro registrované členy (s podporou personalizace a témat), integrovaný vyhledávací engine, podpora anket, vícejazyčnost (momentálně existuje devět mutací, čeština mezi nimi není), statistiky atd. Na domovské stránce projektu najdete i dostatek odkazů na servery, které PHP-Nuke využívají.
Utilitka MacWrite II to plain text converter dokáže konvertovat texty pořízené v programu MacWrite II z balíku Claris Works na obyčejný text. Pokud jste tedy podobně jako autor přešli z MacOSu na Linux, přeci jenom se nějak dostanete k textům, které jste již dříve pořídili ve zmíněném programu.
Perlový skript freenet-sms zase poslouží všem, kdo chtějí odesílat SMS zprávy z příkazové řádky (nebo například při příchozí poště atp.). Program používá německou službu Freenet, což předně znamená, že se musíte prokousat registrací do této služby v němčině a pak už můžete posílat ostošest. A proč byste to vlastně měli absolvovat, když existují emailové adresy neco@sms.paegas.cz a podobné? Inu, třeba proto, že emailové gatewaye našich operátorů nejsou zrovna z nejrychlejších, zatímco přímé zaslání pomocí GSM modemů (nebo co se to vlastně v těchto případech používá), to je jiné kafe. A navíc, pokud se nemýlím, třeba takový Oskar emailovou bránu ani nemá. Freenet-sms má mimo jiné i tu výhodu, že podporuje provoz přes proxy server.

Sobota 19. 8.
Pokud chcete budovat vlastní „knowledgebase“ (vhodný český termín marně hledám, snad by šlo použít něco jako soubor poznatků a vědomostí :), můžete použit stejnojmenný program napsaný v PHP s využitím MySQL. Knowledgebase podporuje možnost tvorby různých témat, k nimž kladou uživatelé dotazy. Otázky i odpovědi lze prohledávat.
Knihovna UConio je un*xovou implementací knihovny CONIO známé z vývojových produktů firmy Borland. Největší uplatnění asi najde při portování DOSových aplikací.
Nová beta verze zajímavého MP3 přehrávače FreeAmp obsahuje plnou podporu nastupujícího formátu Ogg Vorbis.
Utilitka scsiadd umožňuje přidávat a odebírat SCSI zařízení za běhu (linuxového) systému.
V minulé Sklizni jsem v souvislosti s jedním projektem konstatoval, že pro Linux prakticky neexistují klasické 2D bojové hry, jako byl StreetFighter nebo Mortal Combat a vida, už je tu první vlaštovka. Jmenuje se trošku záhadně Chuchunco City a nabízí několik zajímavých vlastností, jako je třeba editor bojovníků nebo editor bojových stylů. Ačkoliv je CC v poměrně raném stádiu vývoje, většina podstatných věcí, jako je hra člověk proti člověku nebo člověk proti počítači (8 protivníků), je už hotova. Jenom ta grafika by snesla vylepšení :)
Navzdory původním prohlášením podporuje nová verze WML prohlížeče wApua obrázky. To je poměrně podstatná informace pro ty, kdo se rozhodnou na Linuxu tvořit WAPové stránky a služby.

Pátek 18. 8.
Projekt PocketLinux přináší Linux do světa kapesních počítačů a PDA. Nejde jenom tak o nějaký výkřik do větru, už dnes si můžete stáhnout distribuci pro přístroje VTech Helio a Compaq iPaq. Součástí distribuce je kromě linuxového jádra i „malá“ Java (Kaffe), podpora XML/XSL, microbrowser a několik aplikací (poznámkovník, email, …). Velmi zajímavé jsou také související služby. Pokud vyvinete aplikaci pro PocketLinux a zaregistrujete ji do stejnojmenného portálu, získají uživatelé možnost její přímé instalace na své PDA. Zkrátka vypadá to, že se nám tady rozjel jeden opravdu nadějný projekt.
Perlový skript nSite slouží k automatickému generování mapy WWW serveru. Jeho výstupem může být dokument v několika různých formátech: HTML (samozřejmě prolinkované s webem), TXT a XML. Výsledná mapa může pomoci zejména při správě rozsáhlejších serverů.
Přehrávač XMMS lze ovládat všelijak. Třeba klasicky, klikáním na tlačítka grafického rozhraní, pomocí softwarových dálkových ovládání (různé applety, ikonky, příkazová řádka atd.) a nebo také všemožnými periferiemi. Celkem pochopitelné mi připadá použití infračervených dálkových ovladačů, trošku zvláštní je už ovládání pomocí aplikace v Palm Pilotu, ale přiznám se, že ovládání joystickem, to už je na mě trochu moc. Pokud by se někomu tato myšlenka zalíbila, může zkusit třeba plugin pro model Sony RM-X25.
XTree Gold, to byl vynikající DOSový souborový manažer, který si mě svého času úplně získal. Navzdory neobvyklému vzhledu a ovládání jsem si jej oblíbil a měl jsem pak problémy pracovat třeba s Norton Commanderem. Ta doba je už dávno pryč, ale možná si ji někdy připomenu s un*xovým klonem XTree nazvaným UnixTree.

Čtvrtek 17. 8.
Už několikrát jsem zde konstatoval, že GUI aplikace jsou sice navenek snáze použitelné, než povely příkazové řádky, ale že jejich použití je ve finále obvykle méně efektivní. I proto vznikají různé skripty a wrappery, které se snaží zpohodlnit práci v příkazové řádce. Jedním z nich je i dvojice skriptů mkiso a mkcd, které, jak je asi z jejich názvu zřejmé, usnadňují vypalování CD. Celý postup je jednoduchý: vytvoříte adresářovou strukturu s daty k vypálení a pak jenom spustíte mkiso jméno_adresáře a mkcd jméno_adresáře.iso a voila, CD je na světě :)
Když jsem psal před nějakým tím pátkem recenzi programu Nessus pro provádění bezpečnostního auditu vzdáleného serveru, rozplýval jsem se nad možností použít ke skenování jiný vzdálený počítač. Na své stanici jsem vybíral testy a prohlížel reporty, ale vlastní práci prováděl úplně jiný počítač. No a přesně stejnou funkci nabízí i projekt Remote Nmap pro excelentní portscanner Nmap. Z pohodlí svého domova tak můžete ovládat mocný bezpečnostně-auditorský systém. Přístup k serveru je samozřejmě chráněn, takže si nemůže jenom tak někdo skenovat bez vašeho vědomí.
Konfigurace DNS není zrovna triviální a i když budete vše dobře znát, půjde o poměrně otravnou záležitost. Snad i proto vznikají konfigurační rozhraní, která se snaží vše zjednodušit. Jedním z nich je i oDns. Jde o webové rozhraní k DNS serveru Bind (konkrétně řady 8.x) napsané v PHP (plus nějaký ten perlový skriptík). Vzhledem k tomu, že parsovat ručně tvořené konfigurační soubory není zrovna jednoduché, jde oDns cestou ukládání nastavení do SQL databáze (konkrétně MySQL). Z těchto údajů se pak generují vždy nové konfigurační soubory a soubory zón. Tento přístup je z hlediska programátora jednodušší, z hlediska uživatele méně chybový, ale na druhou stranu vás pevně svazuje s konkrétním produktem – při jeho použití už nemáte možnost provést jakýkoliv ruční zásah.

root_podpora

Středa 16. 8.
Pro milovníky staré dobré „céčkové“ syntaxe může být při výběru skriptovacího jazyka vhodným kandidátem projekt ICI. Jde o vysokoúrovňový skriptovací jazyk se snadnou prací s řetězci, garbage collectorem a většinou dalších běžných vlastností, které od podobných prostředků očekáváme. Jeho výhodou je i poměrně jednoduchá možnost volání interpretu z C, takže jej lze použít jako makro jazyk v různých aplikacích. V poslední verzi se objevili i zajímavé rozšiřující moduly, například pro práci s XML, psaní CGI skriptů či tvorbu GUI aplikací (Gtk nebo Tk). ICI existuje pro un*xy, Windows, DOS a Macy.
Jistě znáte projekty SETI@Home nebo Distributed.net. Jsou založeny na rozložení komplikovaných výpočetních úkolů mezi tisíce dobrovolníků po celém světě. Server přiděluje jednotlivé bloky, které klienti zpracovávají a vrací výsledky. Tak lze relativně snadno (a v podstatě zadarmo) vytvořit cosi jako superpočítač, schopný řešit i zapeklité úkoly, jako je louskání kryptografie řadově v jednotkách dní nebo i dříve. Pokud byste si podobný projekt chtěli rozjet na vlastní triko, čeká vás zejména naprogramování poměrně komplikovaného systému, který musí být velmi robustní. A nebo si to ušetříte a použijete Wagon. To je již předpřipravený systém pro distribuované výpočty, na němž jsou pozoruhodné zejména dvě věci. Jednak je přizpůsobitelný pro takřka libovolné úkoly a jednak funguje přes HTTP protokol, takže nevzniká žádný problém s uživateli za proxy servery a firewally.
I na Linuxu můžete vytvářet VideoCD. Budete k tomu potřebovat patřičné MPEG soubory, program cdrdao a hlavně skript VCDImager.
Zajímavým systémem pro animaci lidských postav je Gepetto. Program umožňuje tvořit pózy a animovat sestavy (přiložena je knihovna některých společenských tanců, takže vytvořit animaci páru tančícího třeba rumbu je otázka pár kliknutí myší). Samozřejmě není nutné se omezovat na předdefinované pohyby, můžete animovat i ručně, což už pochopitelně dá poněkud více práce. Ačkoliv je Gepetto poměrně nový program, zdá se být velmi vyspělý a pěkně navržený.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku