Hlavní navigace

Softwarová sklizeň (24. 4. 2002)

24. 4. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Oblíbená sonda do světa (převážně) otevřeného softwaru. Dnes tu máme novou verzi PHP, druhou betu Opery 6.0, ovladače pro winmodemy od Lucentu nebo třeba komplexní systém pro DJe.

Pondělí 22. 4.
Na světě je nová verze PHP 4.2.0. Nějaké převratné novinky neočekávejte, najdete zde zejména opravy různých starších chyb, mnohá drobná vylepšení a několik zásadnějších změn ve vnitřnostech některých komponent (iconv, domxml, práce se sockety).
DataWorkshop je zajímavý editor principem blízký klasickým hexa editorům, ale s jedním zásadním vylepšením – umožňuje totiž s daty pracovat jako s uživatelem definovanými strukturami. To je ideální například pro zpracování dat zachycených snifferem – struktura síťových paketů je dobře známá, takže můžete velmi snadno nadefinovat patřičné struktury a pak pracovat velmi přehledně s jednotlivými pakety, jejich hlavičkami a podobně. DataWorkshop samozřejmě obsahuje i běžné editační funkce, jako je kopírování a vkládání, undo, prohledávání (případně nahrazování) a zvládne i různé konverze (například malý a velký endian). K zahození není ani schopnost číst data ze socketu.
Při projektu DirectFB, který se snaží vytvořit grafickou knihovnu pro linuxový framebuffer s HW akcelerací, vlastním okenním systémem a abstraktním rozhraním ke vstupním zařízením (se zvláštním přihlédnutím k použití v embedded systémech), vznikl nový prezentační program DFBPoint. Prezentace je tvořena popisným XML dokumentem, takže nečekejte žádné klikací rozhraní, ale to jistě mnoha uživatelům vadit nebude. DFBPoint podporuje vyhlazené písmo, kreslení geometrických primitiv, obrázky (i jako pozadí), video a samozřejmě i nějaké ty přechodové efekty.

Neděle 21. 4.
Batalla Naval není nic jiného, než stará dobrá námořní bitva v novém hávu. Princip se nijak zvlášť nezměnil, ale nové prvky zde najdete – je to například hra více než dvou hráčů (z nichž někteří mohou být ovládáni počítačem), hrát lze po síti (dokonce i IPv6) a je podporován také systém GGZ Gaming Zone – otevřený herní server s možností online diskuzí hráčů.
Pod názvem LTModem Drivers for Linux se skrývají ovladače pro winmodemy s čipovou sadou Lucent Apollo (sběrnice ISA) nebo Mars (sběrnice PCI). Ovladače jsou šířeny také v podobě binárních balíčků pro mnoho nejrozšířenějších distribucí, což jistě ocení začátečníci ve světě Linuxu – nejčastější vlastníci a oběti winmodemů.
Vyšla nová verze Galeonu pracující s jádrem Mozilly 1.0.0 rc 1.

Sobota 20. 4.
Legendární hra Boulder Dash nedává spát stále dalším a dalším vývojářům. Důkazem tohoto nikterak překvapujícího faktu je i další z řady jejích klonů nazvaný poměrně netypicky Epiphany. Hra samotná je poměrně přesnou kopií svého vzoru, alespoň co do principu. O grafiku se stará knihovna Clanlib, díky níž je Epiphany přenositelná i do prostředí Windows.
Jedním z častých dotazů v konferencích zabývající se databázovou problematikou je jak převést data z MySQL do PostgreSQL. Možností je povícero – například lze napsat aplikaci, která se připojí k oběma serverů, a co z jednoho získá, to do druhého uloží. Není to nicméně nejjednodušší a i tak zůstane dost práce na uživateli. Poměrně přímočará cesta vede přes dump – soubor obsahující reprezentaci dat v podobě série SQL dotazů. I v tomto případě však narazíte na problémy, a to zejména s nekompatibilitou datových typů. Proto vznikl skript my2pg, který se snaží tyto drobné problémky vyřešit a maximálně tak usnadnit uživateli práci. My2pg by měl být od verze 7.1 beta 5 také šířen přímo s PostgreSQL.

Pátek 19. 4.
Linux a otevřený software obecně v posledních letech (nebo spíše měsících) dohání mohutně co bylo zanedbáno v oblasti multimédií. Objevují se různé přehrávače, editory, trackery, sequencery a také třeba aplikace určené pro DJe. Přesně pro tyto účely je určen projekt FUNKYOU. Jde vlastně o kompletní softwarový mixážní a ovládací pult se všemi vymoženostmi svých hardwarových bratranců. Umožňuje mixování hudby z MP3 a/nebo CD, ovládání světelných efektů, předposlech přes druhou zvukovou kartu, ovládání pomocí jogdial voličů, práci s wav samply a mnoho dalšího. Pro absolutní kontrolu je samozřejmě nejvhodnějším rozhraním dotyková obrazovka. Součástí projektu jsou i informace o hardwaru použitelném pro práci se světly, stroboskopy a podobně.
XML Security Library je spojením knihoven libXML2 a OpenSSL s cílem nabídnout podporu hlavních standardů věnujících se XML a bezpečnosti, tedy podepisování a šifrování XML dokumentů.

Čtvrtek 18. 4.
Knihovna Qt se postupem času vyvinula z GUI toolkitu do vývojové platformy nabízející celou škálu funkcí usnadňující například práci se Unicode i „obyčejnými“ řetězci, regulárními výrazy, soubory, URL, vlákny, XML dokumenty a podobně. Veškeré tyto funkce mohou být pro C++ programátora zajímavé i v případě, že píše aplikace nevyžadující GUI rozhraní. Proto vznikl nezávislý projekt TinyQt, což je vlastně ořezaná knihovna Qt verze 3.0 poskytující všechny zmíněné vymoženosti bez závislostí na X11.
Embedded SQL je výborný nástroj, který usnadňuje databázovým programátorům hromady práce. Pro ty, kdo nevědí, oč jde, jenom krátké přiblížení. Namísto volání patřičných funkcí v jazyce, v němž programujete, píšete do zdrojových kódů přímo SQL dotazy v jakémsi pseudojazyce. Před vlastní kompilací zpracuje tyto konstrukce speciální preprocesor a dosadí na jejich místo nativní volání API daného SQL serveru. Popsaný mechanismus má ale i své mouchy – ty hlavní jsou, že ne ke každé SQL databázi existuje patřičný preprocesor a že embedded SQL není mezi různými databázemi obvykle přenositelné. A právě tyto dvě „mouchy“ se snaží řešit projekt univerzálního ESQL preprocesoru nazvaný Universal Embedded SQL Compiler (krátce UESQLC). Momentálně podporuje libovolnou databázi pomocí ODBC a nativně Oracle (OCI) a PostgreSQL (libpq) a hostitelským jazykem může být C++. V budoucnu by měla přibýt podpora dalších databází (to lze naštěstí zrealizovat poměrně snadno přidáním pravidel definovaných SGML dokumentem) a také Javy coby hostitelského jazyka. Bohužel zatím není v plánu podpora dalších jazyků, což by jistě hodně uživatelů uvítalo.

root_podpora

Středa 17. 4.
Vyšla druhá betaverze Opery 6.0 pro Linux. Kromě odstranění mnoha chyb přibylo i něco málo nových funkcí, z nichž pro našince bude asi nejzajímavější konfigurační dialog pro nastavení písma v národních prostředích.
Minule jsme tu měli program pro potápěče, dnes zase udělám radost vyznavačům plachtění na větroních. GPLIGC je program, který dokáže zpracovat a analyzovat IGC data získaná z mašinky zvané GNSS flight data recorder. Tento perlový rogram disponuje rozhraním napsaným v Tk a pro zpracování grafů používá Gnuplot, případně pak 3D zobrazení s pomocí OpenGL. Je ovšem třeba podotknout, že GPLIGC neumí sám data ze záznamového zařízení získat – pouze dokáže načíst již stažený soubor v patřičném formátu.

A to je pro dnešek vše…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku